20.3 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a jegybank – a tegnapi nap hírei röviden..

Dátum:

Megosztás:

A magyar kormány azt követeli Kijevtől, hogy vegye le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t.

Összesen 5 milliárd dollár külső tőkét vonna be a MÁV és a Volán fejlesztéséhez az építési és közlekedési miniszter

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatása mellett érvel a legtöbb uniós tagállam, Magyarország azonban kitart békepárti álláspontja mellett – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Stockholmban. Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek tanácsülésén elmondta azt is, hogy a magyar kormány azt követeli Kijevtől, hogy vegye le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t. A tárcavezető úgy fogalmazott: amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további szankciókról.

A legfrissebb hírek itt!

Három embert nem engedne uniós szankciós listára venni a magyar kormány, az Európai Bizottság új, már 11. szankció csomagjából. A Szabad Európa értesülése szerint Magyarország az orosz védelmiminiszter-helyettesét, az Oroszország és Belarusz közötti összeköttetést biztosító Vasutak vezetőjét, és az ukrán gyerekek deportálását segítő tatár elnököt is levetetné a listáról. Az EU újabb 71 orosz hivatalos és húsz jogi személyt helyezne a szankciós listára, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnének el.

A megújított Magyarország egyik sikertörténetének nevezte a Veszprémben megvalósult fejlesztéseket a miniszterelnök. Orbán Viktor az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján úgy fogalmazott: a kormány támogatta, hogy Veszprém méltó módon legyen az idén Európa Kulturális Fővárosa. Felidézte: az állam mintegy százmilliárd forinttal támogatta a projektet.

Ismét az erős, jól képzett, a hagyományait megőrző, de modern nemzeti haderő létrejöttét nevezte célnak a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Ludovika Fesztivál szabadegyetemi programján tartott előadásában kiemelte: a NATO a tagállamok nemzeti haderőire támaszkodik, ezért is fontos, hogy Magyarországnak jól kiképzett, önálló nemzeti hadereje legyen, amely képes szövetségesi vállalásainak teljesítésére is.

Összesen 5 milliárd dollár külső tőkét vonna be a MÁV és a Volán fejlesztéséhez az építési és közlekedési miniszter. Lázár János a Vasutasok Szakszervezete tisztújító kongresszusán azt mondta: tízéves átalakítási tervre tesz javaslatot a kötöttpályás és a közúti közlekedés területén. A tárcavezető arról is beszélt: a jövőbeni magyarországi ipari beruházások kiszolgálása, a dolgozók mobilitásának fejlesztése érdekében kellene piaci szereplők bevonásával fejleszteni a MÁV-ot és a Volánt.

Nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. világháborúnak – mondta a vezérkari főnök a lengyel nagykövetnek. Böröndi Gábor személyesen találkozott a nagykövettel, miután felháborodást váltott ki minapi kijelentése, hogy az 1939-ben kitört német-lengyel háború „lokális háború” volt, amit békefolyamattal kellett volna megfogni ahelyett, hogy világháborúvá szélesítették volna.

A legfrissebb hírek itt!

Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank az idei felülvizsgálat alapján. A változtatást a magasabb inflációval és az emelkedő bérekkel indokolta a jegybank. Július elsejétől megemelik a küszöbértéket a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő kivételszabálynál. Ezen kívül a kisösszegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabályoknál is módosul a küszöbérték. A limit 500 ezer forintról 600 ezer forintra nő.

Márciusban 4,1 százalékkal csökkent az ipari termelés éves összevetésben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a feldolgozóipari alágak többségében csökkenés tapasztalható, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásban nőtt a termelés. A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól.

Hibásan mérlegelt a mentésirányító, amikor nem életveszélyes kategóriába sorolta a Gálvölgyi János színművészhez kért segélyhívást

– állapította meg az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálata.

Az OMSZ közleményében azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak a segélyhívás fogadása kapcsán, ami megállapította: a mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, emiatt nem történt meg a riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A német nyelvű írásbeli vizsgákkal folytatódott az érettségi. Középszinten több mint 11 ezren, míg emelt szinten mintegy 2 ezren adtak számot tudásukról. Középszinten az írásbeli időtartama 180 perc, míg emelt szintű írásbeli teljes időtartama 240 perc volt. Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7-14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19-30. között.

A legfrissebb hírek itt!

Főiskolai diplomát szerezhetnek az artistaművészek; a továbbtanulni vágyók három szakon, lovasakrobata képzésen, bohóc-művész és cirkuszi táncos szakon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. A képzés alatt a Fővárosi Nagycirkusz gyakorlási és fellépési lehetőséget biztosít a tanulóknak, az új szakok a Budapest Kortárs-tánc Főiskolán indulnak.

Újabb öt évig Fabényi Julia vezeti a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumot. A régi-új vezető Csák János kulturális és innovációs minisztertől vette át kinevezését. Fabényi Julia 2013 óta áll a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb magyarországi intézményének az élén.

Nyitóképe: elte.hu

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...