21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Az adatbotrány ellenére is veszi a Facebookot a világ legnagyobb alapkezelője

Dátum:

Megosztás:

Az elmúlt időszak adatbotránya után a Facebook részvényei jelentős esést produkáltak, és míg a piaci szereplők egy része meglehetősen borúsan látja a közösségi média szolgáltató jövőjét, addig a BlackRock szakértői optimisták, a társaság Global Allocation Fund alapja az adatbotrány után növelte a Facebook részvényekben fennálló pozícióját.

The Facebook sign and logo is seen in Menlo Park, California on November 4, 2016. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON

Jelentős botrány robbant ki nemrégiben a Facebooknál, miután napvilágot látott, hogy a brit politikai elemzőcég, a Cambridge Analytica 50 millió Facebook felhasználó adatához férhetett hozzá, és ezen adatok felhasználásával a brit cég az amerikai elnökválasztásokat is befolyásolhatta. A botrány később tovább dagadt, a Facebook pedig elismerte, hogy a korábban becsültnél lényegesen több, mintegy 87 millió felhasználó adata szivároghatott ki.

A napvilágra került visszaélések hatására a Facebook részvényei hatalmasat estek, azonban az adatbotránnyal kapcsolatos piaci aggodalmak közepette is akadtak optimista befektetők. A BlackRock legnagyobb, egyedi részvényeket is tartó alapja márciusban jelentősen növelte a kitettségét a Facebook-ban, miután a BlackRock szakértői úgy vélekedhetnek, hogy az adatbotrány hatásai nem sokáig húzzák majd vissza a Facebook részvényeit.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó iparági források szerint a BlackRock Global Allocation Fund nevű alapja jelentős mennyiségű Facebook részvényt vásárolt, és bár a részvényvásárlások mennyisége és pontos időpontja nem került közzétételre, azonban mindez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a 36,7 milliárd dollárnyi vagyont kezelő alap tíz legnagyobb részvénybefektetése közül március végére a hatodik helyre emelje a Facebook-ot.

A BlackRock által január 31-én közzétett tájékoztatás szerint a Global Allocation Fund 1,38 millió darab Facebook részvénnyel rendelkezett, amely alapján a közösségi médiaszolgáltató papírjai 16. helyen álltak az alap részvénybefektetései között. Az alap újabb részvényvásárlásai után a Facebook pozíciók a BlackRock Global Allocation Fund befektetéseinek kevesebb mint 1 százalékát teszik ki, miután az alap a több száz részvénypozíciója mellett kötvényekbe, aranyba és más nyersanyagokba is fektet.

A Facebook-részvények vétele mindemellett fontos üzenetet is jelent, egy olyan nagyméretű, külső részvényestől, amelynek vásárlásai megerősítést jelentenek egy olyan időszakban, amelynek során a piaci szereplők egy része azt találgatja, Facebook targetált reklám-üzletága túlélheti-e a szabályozás szigorítását.

Összességében a Facebook részvényei idén eddig több mint 6 százalékos mínuszban járnak, komoly nyereséghez juttatva a technológiai szektor túlértékeltségével kapcsolatos aggodalmakból, és a közösségi média adatvédelmi problémáival összefüggő félelmekből profitáló eladókat. A Cambridge Analytica botrányt követő esésben ugyanakkor más befektetők vételi lehetőséget látnak, hogy az S&P500-as index egyik leggyorsabb árbevétel-növekedési ütemmel rendelkező cégét diszkont mellett vásárolhassák meg.

Az adatbotrány ellenére is veszi a Facebookot a világ legnagyobb alapkezelője

Forrás: Reuters

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...