2 C
Budapest
2023. december. 8. péntek

Az ablaktisztítás aranyszabályai

Dátum:

Megosztás:

2015 03 28 110425

Az ablakpucolásnak is megvannak a maga szakmai fogásai. Ha ezeket betartjuk, gyorsabban és hatékonyabban végzünk ezzel a kényszerű tavaszi munkával, és a húsvéti ünnepeket már ragyogó, példásan tiszta ablakokkal várhatjuk.

Első a biztonság

Az ablakpucolás veszélyes üzem, bármennyire is rutinszerűen, nagy gyakorlattal végzed. Azok az ablakok, amiket álló helyzetből teljes magasságában felérsz, nem jelentenek gondot, de ahol már kisszékre kell állni, vagy pláne ki kell hajolni a párkányról, akár több emelet magasságban, már komolyabb előkészületet igényelnek. Ugyanis még egy sámliról is le lehet esni úgy, hogy súlyos sérülés érjen.

Az első teendőd tehát, hogy a munkaterület környékét tedd szabaddá: a párkányról pakold félre a virágokat és egyéb tárgyakat, az ablak alól pedig távolíts el mindent, ami akadályoz a szabad mozgásban. Körültekintően válaszd meg, amire ráállsz, legyen az kettős háztartási létra vagy hokedli: a lényeg, hogy stabilan, billegés nélkül megálljon, és elég nagy legyen a felülete ahhoz, hogy kényelmesen elférj rajta. Ha ki kell hajolni egy ablakon, kösd ki magad vagy kérj meg valakit a családból, hogy a derekadnál fogva tartson.
Elsőre talán kissé túlzásnak hat ez, de erről azok, akik már törték már szilánkosra a bokájukat egy 30 centis kisszékről leesve, másként nyilatkoznának neked. Ne kockáztass!

Okos helyzetfelmérés és tervezés: fél siker

Ha dupla ablakaid vannak, előfordulhat, hogy belül is koszolódott az üveg. (Elvileg por és légmentesen kell zárniuk, de régebbi ablakoknál megeshet, hogy bemegy a pára és a por az ablaktáblák közé.) Már a tisztítás előtti napon próbáld ki, hogy szétnyithatók-e az ablaktáblák. Ha egyedül is szét tudod nyitni őket, nincs gond, de ha segítség kell hozzá, akkor jobb, ha nem pucolás közben derül ez ki.

Az ablakpucolás függönytisztítással is jár

Ha „biztosítottad” a munkaterületet, következő lépésként vedd le a függönyöket. Sajnos a függönymosás a tavaszi ablaktisztítási projekt elengedhetetlen része, mert hiába ragyognak az üvegek, ha előttük egy besárgult, koszos, „nehéz illatú” függöny lengedez. A függönyök mosása egyébként nem túl nagy munka: mosógéppel, kevés mosóporral és alacsony hőfokon is jó eredmény érhető el. Megfelelő centrifugálás után még nedves állapotban tedd fel a függönyöket, így azok szépen kilógják majd magukat, és nem lesz szükség vasalásra. Időzítsd úgy, hogy a mosóprogram akkorra járjon le, amikorra elkészültél az ablakokkal, így nem kell órákig nedvesen gyűrődniük a mosógépben, hanem rögtön visszakerülhetnek a helyükre. Mivel nedvesek, ezért könnyen rájuk tapad a lakásban szálló por, az ablakpucolás műveletét ezért a tavaszi nagytakarítás végére időzítsd, amikor már minden más tiszta.
És még egy hasznos tipp a függönyökhöz: a korrodált, fém függönycsipeszeket tedd ecetes vízbe, miután levetted a függönyöket. Ez lemarja róluk a rozsdafoltokat, így az nem fogja meg majd a nedvesen visszarakott tiszta függönyeidet.
Az ablaktisztítás aranyszabályai

Szerszámozd fel magad

Ha már lent vannak a függönyök, készítsd magad mellé az összes szükséges szerszámot. Nem kell túl sok: egy kézi spriccelő ablaktisztító szerrel vagy szappanos vízzel (hacsak nincsenek extrém szennyeződések az ablakon – pl. rozsda- vagy festékfolt –, nem kell semmilyen különleges vegyszert használnod), egy száraz rongy, egy mikroszálas ruha vagy szarvasbőr darab, egy mosogatószivacs és egy ablaklehúzó. Ha széken állva dolgozol, vegyél fel egy nagy zsebes nadrágot és köss a derekadra egy övet. Ebbe tedd ezeket az eszközöket, így nem kell fel-le lépkedni folyton a székről és feleslegesen hajolgatni értük.

Felhős időben, kívülről befelé, fentről lefelé

2015 03 28 110438

Ablakpucoláshoz enyhe, tavaszi időt válassz. Az erős napfény és a magas hőmérséklet nem ideális, mert ilyenkor túl hamar szárad az ablak, és a tisztítószer nem tudja kellően leoldani a szennyeződést. Ezen kívül csíkos is marad az üveg. Legjobb a felhős, langyos idő, ilyenkor száradnak meg szépen az ablakok.
Először mindig az ablak külső felét mosd, majd utána a belsőt. Fentről lefelé haladj.

Először a kereteket pucold meg

A tisztítási folyamat első lépéseként töröld le az ablakkereteket száraz ruhával. Így megszabadulsz a portól és durvább szennyeződésektől. Utána mosd le vízzel, majd töröld szárazra.

Térj rá az üvegekre

A keretek után jöhetnek az ablakok. Itt is első a portalanítás száraz ronggyal. Ezután pár foltban fújj a spriccelőből vizet az ablaktáblára (nem szükséges, hogy a teljes felület nedves legyen) és azonnal kezdd el a mosogatószivaccsal fentről lefelé a tisztítást. Először tisztítsd meg a keretek mellett az üveget, azután egyenletes mozdulatokkal, vízszintes csíkokban haladj lefelé. Ha kész, ablaklehúzóval először a keret mellett, a kerettel párhuzamosan húzd le a vizet egy-egy határozott mozdulattal, majd fentről lefelé haladva vízszintes sávokban folytasd. Fontos, hogy a sávok fedjék egymást! Végül szarvasbőrrel töröld meg a keretek mellett is az ablakot. Utolsó mozzanatként pedig itasd fel az ablakpárkányról a rácsorgott vizet. Ismételd meg a fenti gyakorlatot annyiszor, ahány ablakod van. Az aznapi fitneszedzést ezzel le is tudtad.

Forrás: nlcafe; Kép: nlcafe;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Vitathatatlan 4 – videó

Teljes film magyarul: Vitathatatlan 4 Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you...

Figyelmen kívül hagyta a piros lámpát, telibe kapta a villamos az Opelt – videók

A Budapesti Autósok YouTube-csatornájára került fel az a videó, ami Nagy Lajos király útján, az Egressy út első...

Elképesztő videó: kocsi után kötötték az elakadt dorogi buszt, csúnya vége lett

Érdekes módját választottak a hóban rekedt busz kimentésének Dorogon, nem is jött össze a mutatvány. Az éjszaka folyamán lehullott...

Brutális kegyetlenséggel végezte ki, majd az ágyneműtartóba rejtette felesége holttestét a jászsági gyilkos.. – nevetséges ítéletet kapott, jogos fellebbviteli főügyészség súlyosítási indítványa..

A fellebbviteli főügyészség súlyosítást indítványoz a feleségét 130 késszúrással meggyilkoló férfivel szemben. A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a...