17.4 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Autósok, figyelem: ezekért a különös dolgokért is büntetnek a rendőrök

Dátum:

Megosztás:

Piszkos kaszni, hiányzó poroltó, szendvics a kézben – van, ahol szigorúbbak a szabályok, mint a hazai utakon.

vezess.hu összeszedte a legváratlanabb büntetéseket, amikkel összefuthatsz az autós külföldön.

gyorshajtást például mindenhol büntetik, de nem azonos mértékben. Norvégia a legszigorúbb, 110 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség még autópályán is, és aki a sebességkorlátozást 15 km/órával lépi túl, máris 180 ezer forintnyi koronától vehet búcsút, egy autópályás 150-re kicsit több mint félmillió forint a büntetés. Afölött meg rács mögé kerül, aki ennél is gyorsabban száguldozik. Az indexelés elmulasztása 130 ezer, a mobilhasználat 340 ezer forintba kerülhet. Az építkezések környékén található különleges – sárga – sebességkorlátozó tábláknál a gyorshajtásért kiszabott büntetés összege megduplázódik.

Aztán Magyarországon nem tiltja a Kresz a vezetés közbeni evést, ivást vagy dohányzást – holott mindegyik elvonja a figyelmet a vezetéstől –, de sok más országban viszont igen. Például Németországban nem lehet enni vezetés közben – az ivást nem tiltják –, míg Cipruson autózva már egy frissítő korty víz sem fér bele a kormány mögött.

Az alkohofogyasztás toleranciaszinte is eltérő: míg az európai országok nagy részében a sofőröktől nem várják el a nullás véralkoholszintet, addig néhány kelet európai országban – köztük Magyarországgal, Csehországgal, Romániával és Szlovákiával – semmivel sem lehet több a véralkoholszint nullánál.

Tartalék üzemanyagból Magyarországon 10 liternyit szabályosan lehet szállítani az autóban. Vannak megengedőbb országok (Svájcban, Törökországban legfeljebb 25 liter), és vannak szigorúbbak is – Bulgária, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Románia –, ahol szabálytalan a tankon kívül üzemanyagot szállítani az autóban.

Aki szemüvegben vezetne külföldön, annak a normál esetben elég egy szemüveg. Kivéve Spanyolországot, Franciaországot, Svájcot, ahol a viselt mellett egy tartalék szemüveggel is rendelkeznie kell a sofőrnek.

Elakadásjelző háromszögből rögtön kettőt kell az autóban tartani, ha valaki Spanyolországban vezet. Műszaki hibánál akkor kell kihelyezni mindkettőt, ha az útpályán kétirányú a forgalom. Értelem szerűen egyiket az autó elé 50 méterre, a másikat mögé, ugyanilyen távolságban.

Tűzoltókészüléket kötelező ezt is magunkkal vinni például Belgiumban, Bulgáriában, Észtországban, Görögországban, Lengyelországban, Svédországban, Dániában és Norvégiában.

Észtországban kell az autóban tartani egy fából vagy műanyagból készült eszközt, amit szükség esetén a kerék alá lehet helyezni, és ezzel megakadályozható a jármű elgurulása.

Szlovéniában tolatásnál mind a négy irányjelzőnek világítania kell.

A piszkos autót a legtöbb országban eltűrik – a szélvédőnek, rendszámoknak, világítóberendezéseknek tisztáknak kell lenniük ekkor is – kivéve Fehéroroszországot, Oroszországot és Bulgáriát, ahol nem szabad koszos autóval közlekedni.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...