5.4 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Atya ég! 4000 méterről ugrott a Tihanyi-apátság 78 éves szerzetese

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Börgönd — Semmi evilági dolog nem ijeszti meg Korzenszky Richárd (78) atyát, még a négyezer méteres magasság sem.

A Tihanyi-apátság nyugalmazott perjele halált megvető bátorsággal vetette magát a mélybe egy repülőgépről – erről a veol.hu írt először.

Korzenszky Richárd a tihanyi templomban „munkaöltözetben” celebrált / Fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Ez volt az atya első ejtőernyős tandemugrása, de biztosan nem az utolsó. Az idős szerzetes az ugrás első pillanatában rajongója lett a szabadesésnek, és már azt tervezi, hogy a nyolcvanadik születésnapján újra ugrik majd.

– Mindig lenyűgözött, mekkora bizalom van a kisgyermekekben, akiket az apjuk feldob a magasba és elkap. Ezt a bizalmat szerettem volna megtapasztalni, rábízni magam valamire, amit nem ismerek. Emberi élet nincs jövő nélkül, a jövő pedig kiszámíthatatlan, de kell legyen bátorságom vállalni – magyarázta Richárd atya, hogy miért vállalkozott a szokatlan légi kalandra.

Atya az égben / Fotó: Facebook

Semmi félelem nem volt benne, csak feszültség az ugrás előtt, aztán az is feloldódott a repülés szabadságában. – Döbbenetes élmény volt megtapasztalni a szabadesést, érezni az elemeket, közben látni az alattam mozgó térképet. Repültünk, mint a madarak. Amikor kinyílik a repülő ajtaja, még bent vagyok, odakint az ismeretlen mélység, ez egy köztes állapot, ahonnan nincs visszaút. A halál is egy ilyen élmény, meg kell élni, de csak „az innent látom, az odaátot nem”. A hívő ember számára nem az élet vége, hanem valaminek a kezdete – idézte fel az élményt.

Félelem nem, de izgalom volt bőven, amikor kiléptek a semmibe / Fotó: Facebook

Az ugrást szervező Albatrosz Repülő Egyesület tagjai hamar szívükbe zárták az atyát. – Hibátlan vendég volt, pont azt tette, azt érezte, amit ilyenkor kell, meghazudtolva a korát. Jövőre Tihany fölött szeretnénk ugrani vele – ígérte Hegyháti Zoltán, az egyesület vezetője.

A földet érés után az idős szerzetes társai elismerően tisztelegtek a teljesítménye előtt/ Fotó: Facebook

220 km/óra

4 ezer méteres magasságig nem kell oxigénpalackot vinni, ezért ez az optimális magasság az ugráshoz. Ha tiszta az idő, onnan több száz kilométeres távolságban is ellátni. A gép 20-25 perc alatt ér fel, innen 2800 méteres zuhanás következik. Az atya és más ejtőernyősök is 10 másodperc alatt érik el a 220 km/h-s esési sebességet. Akik már ugrottak, állítják, a közhiedelemmel ellentétben nem liftezik az ember gyomra úgy, mint a hullámvasúton, viszont hosszú másodpercekig nem tudni, hol van a fent és a lent.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...