8 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Attól félnek a szíriai menekültek, hogy ők lesznek a bűnbakok

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

Az Európába menekült szíriaiak közül többen attól tartanak, hogy a párizsi merényletek után rosszabbodni fog a helyzetük, és nő majd a gyűlölet velük szemben. Mások viszont úgy vélik, bármi történjék is, hazájukban ezerszer rosszabbul mennek a dolgok.

Az egyik párizsi támadó holtteste mellett talált szíriai útlevél miatt megnőttek az aggodalmak, hogy dzsihadisták vegyültek a hideg, az eső és a vízbefulladás veszélye ellenére Európán átutazó több százezer menekült közé.

„Ez gond” – mondta a 22 éves szíriai Gáled, aki gyertyával a kezében jött fejet hajtani az áldozatok előtt Franciaország berlini nagykövetségéhez. Meggyőződését hangoztatta, hogy a szíriai útlevél hamis volt, vagy azért rakták a halott mellé, hogy a szíreket vádolhassák. „Szerintem ez egy nagy hazugság, minden tönkrement a helyszínen, csak az útlevél nem? Annyi ember gyűlöli a szíreket!” – hangoztatta.

„Persze, hogy aggódom”

Egy William néven bemutatkozó 24 éves szír férfi, aki attól tart, hogy otthonmaradt családját megtorlás éri Szíriában, attól is fél, hogy Európa-szerte a szíreket fogják bűnbaknak tartani. „A hírekben sokat beszélnek szírekről. A rendőrség talált egy szíriai útlevelet. Persze hogy aggódom, ez egyáltalán nem jó” – mondta az egyetemista.

Mások arról beszéltek, hogy fő célállomásuk, Németország Angela Merkel kancellár nyílt kapuk politikájának köszönhetően nagyon befogadó, annak ellenére, hogy a konzervatív tábor egy része és a lakosság növekvő része ezt ellenzi. „Az emberek jól tudják, hogy nem vagyunk mindnyájan terroristák, főleg nem az Iszlám Államhoz tartozók” – hangsúlyozta Muhanad Davúd, aki 11 hónapja érkezett Németországba.

A németek álláspontja világos

A német vezetés álláspontja már szombaton világos volt: nem szabad összefüggésbe hozni a menekültválságot és a merényleteket. „Határozottan szeretném kérni, hogy senki se hozzon elsietett döntéseket a menekültekről szóló vitával kapcsolatban” – jelentette ki Thomas de Maiziere belügyminiszter, aki arra figyelmeztette a szélsőjobboldalt, hogy tartózkodjon az erőszakos cselekményektől. Az év eleje óta több tucatnyi befogadóközpontot gyújtottak fel.

A Franciaországba menekült szíriaiak is attól tartanak, hogy rajtuk csattan az ostor. „Tegnap (szombaton) valamennyi szíriai, akit csak ismerek, órákig a neten volt, hogy megvitassa, mi fog történni. Az az igazság, hogy elképezésünk sincs. A franciák már nem bíznak az arabokban, és ez a gyűlölet csak nőni fog” – mondta Ajham el-Halaf, az IÁ erősségének számító Rakkából elmenekült újságíró.

Nem változott a menekülők eltökéltsége

A párizsi események mit sem változtattak a balkáni útvonalon haladók eltökéltségén. Kalaham, aki beteg gyermekével a karján, a macedóniai Gevgelija határállomáson áll sorba a regisztrációra várva, hogy elhagyhassa Görögországot, hangoztatta, hogy semmi kedve visszafordulni. „El akarom hagyni Szíriát, és bízom, hogy jobbra fordul a sorsom” – mondta a nő. „Nem félek, Szíriában a káosz az úr, rosszabb már nem lehet”.

Malek Rozdan, akit felesége és három gyermeke is elkísért, nem hiszi, hogy a párizsi merényletek miatt változtatni kellene a tervein. „Damaszkuszban, ahonnan eljöttük, nagyon rosszul mennek a dolgok. Úgy hullnak a golyók, mint a zápor. Természetesen nem jó, ami Párizsban történt, de Európa jó hely, és semmi sem befolyásolja az utazásunkat” – hangoztatta.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...