5.1 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Átrajzolódnak a határok a Közel-Keleten

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Oroszország a közel-keleti térség átrendezésére törekszik, miközben eddig nem látott mértékben gyengítette az ISIS-t. Ha ez így folytatódik, a szunnita jellegű Aszad-rezsim újraépülésével párhuzamosan a síita Irán egyre nagyobb erőbedobással kell, hogy kiépítse befolyását a térségben. A Közel-Kelet törtnelmi változásokon megy keresztül.

Átrajzolódnak a határok a Közel-Keleten
A kurd védelmi erők (YPG) szír kereszténycsapatokkal, valamint számos arab lázadó csoport egyesült az elmúlt hetekben, hogy megtámadják az ISIS egységeit. A csoportosulás neve Szír Demokratikus Erők. A formáció az USA azon bejelentésén felháborodva egyesült, miszerint nem terveznek további csapatokat kiképezni és felfegyverezni.

Megfigyelők szerint egy ilyen egység sokkal hatékonyabban tudja felvenni a harcokat a dzsihádistákkal, hiszen jobban ismerik őket, mint bárki. Az egyesülést több dolog is indokolja, különös módon, hogy Törökország pár hete már bombázza a kurd védelmi erőket, valamint őket (az Iszlám Állam mellett) vádolják a 2 héttel ezelőtti Ankara-i merénylettel.

Átrajzolódnak a határok a Közel-Keleten
Syria’s so-called Free Syrian Army militants prepare to raid a house in Daraa, May 16, 2013.

Ezzel egy időben az orosz hadba lépés kétségtelenül már most komolyabb eredményekkel járt, mint az egy éves amerikai bombázás. Az amerikai egységek drónjai főként inkább a térség felett röpködtek, és betartva a megfelelő jogszabályokat, a terroristák emberi jogait, stb. támadtak célpontokat, Ezzel szemben úgy tűnik, az oroszok harci módszere nem változott az idők során, mindenre lőnek, mégis ezen kevés idő alatt több kárt okoztak az Iszlám Államnak, mint egy év alatt az amerikaiak.

Oroszország egyértelműen újra akarja rajzolni a térség határait, és egy meghatározó erővé kíván válni a régióban. Az amerikaiak Obama ötletére elmentek, hát jöttek a szélsőségesek, akiket a nem sok mindennel törődő orosz erők egyszerűen ki akarnak söpörni a területről – kerüljön bármibe is.

Átrajzolódnak a határok a Közel-Keleten
Tény, hogy Szíriában az elmúlt 4-4,5 év polgárháborúja alatt milliók kényszerültek otthonaik elhagyására (de érdekes módon Európába a migráció valamiért csak most indult el), valamint több, mint 230 ezer ember halt meg. Aszad rezsimje egy alapvetően szekuláris állam volt, melyet az alaviták határoztak meg. A beavatkozás a szunniták malmára hajtja a vizet, a rendszer esetleges összeomlása pedig a síita államok, különösen Irán érdeke lenne. Látható, hogy miközben a szélsőséges Iszlám Állam ellen harcol Oroszország és közvetett módon a szunnita Aszad-rendszert támogatja, az USA szinte valósággal nyit Irán felé – mint látjuk, hogy pár napja feloldották a vele szembeni „megszorító” intézkedéseket.

Átrajzolódnak a határok a Közel-Keleten
A továbbra is (de már burkoltabban) Izrael-ellenes Irány anyagilag is támogatja a Hamászt, és közvetett módón szerepe van a lényegében harmadik – vagy más néven „késes” – intifádának nevezhető támadásokban, melyek az elmúlt két hétben napi rendszerességgel érik az izraeli civil lakosságot. Az izraeli támadások fokozott biztonsági intézkedést okoznak. A miniszterelnök elmúlt hetekben tett iszlámmal kapcsolatos kijelentései lényegében meghiúsították a Teheráni látogatását.
Október elején az oroszok egy maximum három-négy hónapig elhúzódó harcról beszéltek, az állami televízió csatornán többek között olyan időjárás jelentést is láthattak a nézők, amikben arról számoltak be, hogy Szíria felett „az átlagos szélsebesség jóval 15 méter/szekundum alatt van, és a többi hónaphoz képest kevés eső hullik októberben, Szíriában. Porviharok előfordulhatnak ugyan, de a megfelelő légköri viszonyoknak köszönhetően végre tudják hajtani a légicsapásokat”.

Átrajzolódnak a határok a Közel-Keleten
A Közel-Kelet egyre inkább kétpólusúvá kezd válni, bár eddig sem volt teljesen homogén az iszlám világ sem. Irán mindig is a térség meghatározó szerepére igyekezett, jobbára nukleáris programja és erős hadserege révén. Igen nagy befolyása van a síita országokra és csoportokra, ezzel szemben úgy tűnik nem elegendő a nagy szaúdi vagyon, akik a mérsékeltebb szunnitákat támogatják.

       Átrajzolódnak a határok a Közel-Keleten

A békés Irán képe egyre erősebb Nyugaton az amerikai politikának köszönhetően, így a közel-keleti folyamatokban fokozatosan kikerülhetetlen tényező lesz. Amennyiben Oroszországnak sikerül átrendeznie a terepet az északi közel-keleti régióban, Európának és az USA-nak újra kell értelmeznie a térséghez fűződő viszonyát, valamint ismét kiépíteni kapcsolatait.

 

 

Forrás: iszlamallam.blog.hu/

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este csak 1 film! A pókerjátékosoknak, és mindenkinek ajánlom, .. egy igazán jó film: Elit játszma – videó

Winston Churchill: "A siker az a képesség, hogy az ember a kudarcok sorozata ellenére sem veszít a lelkesedéséből" Teljes...

Valósággá válhat, amit csak sci-fikben láthattunk: alagutat találtak egyik világból a másikba

A bulgáriai Szófiai Egyetem fizikusainak egy csoportja szerint a féreglyukak, azaz az univerzum egyik részét a másikkal összekötő...

Újra vele! Őszintén öleli őt Berki Mazsi

Itt a fotó Sokan gondolták, hogy a Kulcsár Edina helyére beugró Berki Mazsinak ilyen rövid felkészülési idővel semmi esélye...

Festővászon lett Herceg Erika tökéletes testéből: „Meztelenül kiállok, úgy fogtok rám festeni” – videó (18+)

Herceg Erika egy divattervezővel és egy képzőművésszel kooperálva változott igazi műalkotássá szinte egyetlen szempillantás alatt, amikor hófehér ruháját...