Home Főhírek Belföldi hírek Átalakul a kormány – Orbán Viktor benyújtotta a törvényjavaslatát

Átalakul a kormány – Orbán Viktor benyújtotta a törvényjavaslatát

0
Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Nagy Márton önálló tárcát kap, Lázár János minisztériumát pedig átnevezik.

Az energiaárak folyamatosan ingadoznak, éppen ezért egységes energiairányításra van szükség, ebből a célból jön létre az Energiaügyi Minisztérium.

Törvényjavaslatot nyújtott be Orbán Viktor miniszterelnök Kövér Lászlónak a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény módosításáról  – derül ki a Parlament.hu oldalon közzétett dokumentumból.

A legfrissebb hírek itt!

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A javaslat előadója Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter. A dokumentumból az látszik, hogy

Nagy Márton, aki eddig tárca nélküli miniszter volt önálló tárcát kaphat.

Az új minisztérium neve Gazdaságfejlesztési Minisztérium, ami a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással jön létre. A szövegben az is olvasható, hogy átnevezik Lázár János minisztériumát. Az eddig Építési és Beruházási Minisztériumként futó tárca új neve

Ennek előzménye, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnésével a közlekedési terület Lázár János irányítása alá került át. Hogy ki vezeti közvetlenül majd a szakterületet, az egyelőre nem ismert. A TIM-nél Vitézy Dávid vitte államtitkárként a feladatot, de ő már bejelentette, hogy nem folytatja tovább.

Hivatalossá vált az új energetikai minisztérium neve is, amelyet Lantos Csaba vezethet decembertől. A tárcát

Energiaügyi Minisztériumnak fogják hívni.

A törvénymódosítás általános indoklásában erről azt írják, hogy a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése.

A brüsszeli szankciók miatt az energiaárak folyamatosan ingadoznak, éppen ezért egységes energiairányításra van szükség, ebből a célból jön létre az Energiaügyi Minisztérium.

A legfrissebb hírek itt!

Nagy Márton tárcájának az az oka, hogy az orosz–ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén.

A veszélyek ellensúlyozása érdekében pedig indokolt,

hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladatmegosztási struktúrában. Az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át, erre tekintettel létrejön az Építési és Közlekedési Minisztérium is.

A változások december 1-jétől léphetnek hatályba. Magyarország minisztériumainak felsorolása 2023. január 1-jétől egészül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal.

vg

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás