19.8 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Aszfaltos helyett a vasalt út országa leszünk

Dátum:

Megosztás:

Tizenkét új vasalt mászóút épül jövőre állami támogatásból Magyarországon. A hegymászószövetség azt ígéri, hogy minden esetben megszerzik a szükséges környezetvédelmi engedélyeket, és az úgynevezett via ferraták miatt egyetlen természetes mászóhely sem szűnik meg.

Az olaszul via ferratának, németül klettersteignek nevezett vasalt utak olyan drótkötéllel biztosított pályák, amelyek az amatőrök számára is átélhetővé teszik a sziklamászás élményét. Az első via ferratákat katonák építették – mondta Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke.

„Olaszországban honosodott meg. Még az első világháború idején építettek útvonalakat hadászati célokra, hogy a hadsereg előrehaladását könnyítsék a hegyeken, sziklafalakon keresztül – magyarázta az elnök. – Ennek a hagyománya lett a vasalt utak, aminek mára sportértéke lett. Léteznek az ikonikussá vált via ferrata-túrák Olaszországban, a Dolomitokban, de rengeteg új pálya is készül ma már szerte a világban.”

Magyarországon 2013-ban kezdtek el kiépíteni vasalt utakat, amelyek nehézségi fokát A-tól F-ig jelölik. Van már ilyen Cseszneken, Tatabányán és a Cuha-szurdokban, jövőre pedig a felsőtárkányi Kő-közben, a bódvarákói Esztramos-hegyen, a bakonyszentlászlói Cuha-völgyben és a móri Csókahegyi-kőfejtőben építenek újakat, B, C és D nehézségűeket.

Összesen 12 pálya létesül, helyszínenként 40 millió forintos állami támogatásból.

A pénzt a Révész Máriusz vezette Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, a szakértelmet a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség biztosítja. Egyetlen természetes sziklamászásra használt helyen sem építenek ilyen útvonalat, és minden esetben beszerzik a környezetvédelmi engedélyeket, valamint együttműködnek az érintett nemzeti parkokkal – ígéri a szövetség elnöke.

Időközben egyébként a sárospataki önkormányzat a Megyer-hegyi Tengerszemnél is megkezdte egy via ferrata kiépítését, de nem állami támogatásból, hanem uniós pénzből. A hegymászószövetség közleményben tudatta: erről a beruházásról nem kérték ki a szakvéleményüket.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs
infostart, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...