28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Dátum:

Megosztás:

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok vizsgálatának.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem tudja elvégezni határidőre a pártok országgyűlési választásokhoz kapcsolódó kampányfinanszírozásának a vizsgálatát – erről a szervezet elnöke beszélt az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

Windisch László ÁSZ
Windisch László (középen) súlyos visszaélésekről beszélt a 2022-es országgyűlési választások kampánya kapcsán. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Windisch László elmondta, hogy erre a törvény szerint egy év áll a rendelkezésükre, ami április 8-án fut ki. Ez az idő azért nem elégséges a vizsgálat lefolytatására, mert az ÁSZ rendkívül összetett jelenségekre bukkant. Ezért hangsúlyozta, hogy a felszólalásában nem a hivatalos jelentést ismerteti, ez nem is beszámoló, hanem csupán csak jelzést kívánt adni a gazdasági bizottságnak a csúszásról. Ugyanakkor azt is kiemelte:

Az ÁSZ nem állapított meg tényállást, viszont alapos gyanú merült fel az eddig összegyűjtött tények értékelésekor.

Ez az alapos gyanú az ellenzéki összefogásban részt vevő hat párt, illetve a Mindenki Magyarországért Mozgalommal szemben merült fel. Az elnök kilátásba helyezte, hogy az ellenőrzés alá vont szervezetekkel egyeztetni fognak, már csak azért is, mert az ő érdekük is, hogy tisztán lehessen látni ezekben a kérdésekben. Ezt követően hozzák nyilvánosságra a jelentést, de ennek idejét nem tudta megbecsülni. Előzetesen a NAV-tól is állásfoglalást kellett kérniük jelentős összegű kampányköltések kapcsán.

Windisch László arra is rámutatott, hogy az ÁSZ vizsgálata a törvényeknek megfelelően zajlik valamennyi jelölő szervezetre vonatkozóan, amögött nincs politikai indíttatás. Az ellenzéki pártok szerint egyértelmű, hogy az ÁSZ politikai megrendelést teljesít, ezt az elnök határozottan visszautasította. Windisch László felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ párhuzamosan négy külön témában folytat vizsgálatot:

  • a pártok gazdálkodása kapcsán most zárult le a Fidesz, a KDNP, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt ellenőrzése, az eredményeket hamarosan nyilvánosságra hozzák,
  • még a héten megjelenik a jelentés a 2022-es országgyűlési választások 118 győztes egyéni képviselőjének kampányának finanszírozásáról. Erről előzetesen annyit tudni, hogy különösebb visszaélést vagy hibát nem talált a hatóság, néhány képviselő esetében pár százezres eltérések vannak.
  • Most indul egy harmadik vizsgálat, amely a Nemzeti Választási Iroda és a területi szervek választási eljárásra fordított közpénzfelhasználást járja körül,
  • a negyedik, már fentebb taglalt vizsgálat pedig a jelölölő szervezetekre vonatkozik, amelyek 1 százalék fölötti támogatottságot értek el. Ez 11 pártot jelent.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...

Összeverték Király Lindát

Én csak védekeztem - magyarázta az énekesnő. Király Linda volt a Szerencsekerék sztárvendége a TV2-n: elmesélte, hogy az Egyesült...

Elrabolták az ufók, földönkívüli lányokkal közösült – ezért ölt a süttői gyilkos

Nincs egyetértés a pszichológus és a beidézett szakértőpáros között, elnapolták a tárgyalást. Nincs könnyű dolga a bíróságnak a süttői kettősgyilkossággal vádolt...