7.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Ásotthalom fellélegzett a határzár bejelentésére

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 18 142149
2015. 06. 18. – 13:28
forrás: Helyi Híradó/M1

A kormány szerdán délután jelentette be, hogy négy méter magas kerítéssel zárja le a teljes, 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszt. A környékben élők elégedettek a döntéssel, Ásotthalom polgármestere ugyanakkor attól tart: a menekültek ezután is be fognak jutni Magyarországra, de a település naponta több száz migráns nyomása alól szabadulhat fel.
A teljes szerb-magyar határszakaszon 4 méter magas kerítés építését tervezi a kormány – jelentette be szerdán Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A közvetlenül a határ mellett fekvő Ásotthalom környékén az utóbbi egy évben több tízezer migráns érkezett Magyarországra. A néhány hónappal ezelőtti koszovói menekülthullám után most Szíriából, Afganisztánból, és afrikai országokból érkeznek a legtöbben. Érthető, hogy a környéken élők örülnek a kormány döntésének.

A település polgármestere megérti a szerb-magyar zöldhatár lezárását, hiszen hazánk és elsősorban az itt élők érdekében ez az egyetlen megoldás, ami véget vethet a menekültáradatnak.

„Csak gratulálni tudok a kormánynak a bátorságért és a határozottságért, amivel ezt meg merte tenni. Az elmúlt egy esztendőben kezdett elviselhetetlenné válni a helyzet, amikor naponta több százan, mindenféle ellenőrzés nélkül jöttek át a határon. Én minden áldott nap találkoztam ezekkel a menekültekkel, akiknek nyilvánvalóan csak a kisebbik részük valódi politikai menekült” – mondta el a Helyi Híradónak Toroczkai László. Szerinte a bevándorlók áradata „egészségügyi kockázatot” is jelent az ott élőknek.

A polgármester úgy véli, hamarosan más uniós országok is hasonló eszközökhöz nyúlnak majd, hogy megvédjék határaikat. A migránsok nagy száma ellenére a közbiztonsággal elégedettek az ott lakók. A legtöbb határsértő békés, olykor vizet kérnek, élelmet vagy útbaigazítást. Többször előfordult azonban, hogy a tanyákra, a falu szélén lévő házakba bekopogtattak, akár az éjszaka közepén is, megijesztve ezzel az ásotthalmiakat.

Károkat okoztak a gazdálkodóknak

„Nagyon örülök a határzárnak, nem most kellett volna megtenni, hanem már sokkal előbb. Meg sem engedni, hogy bejöjjenek az országba. Volt, hogy kivágták a tanyám mellett lévő fákat, és azzal tüzeltek, vagy rengeteg szemetet hagytak az út mellett” – mondta a határtól alig pár száz méterre eső tanyán élő Körömi Imre.

hirmagazin 2015 06 18 142134

Ásotthalom fellélegzett a határzár bejelentésére

Az M1 több gazdálkodót és falugazdászt is megszólaltatott, akik arról számoltak be, hogy amerre az illegális határátlépők vonulnak, mindenben kárt tesznek. Voltak, akik azt mondták, eddig segítették a bevándorlókat, de azok már annyi kárt okoztak nekik, hogy elfogyott a türelmük.

Vass Antal mórahalmi falugazdász azt mondta, a vonulók fóliasátrakat vágtak már föl, kerítéseket és öntözőket rongáltak meg, és a gyümölcsösökben, a vetésekben, a búzatáblákban is kárt tettek.

Az egyik tompai gazdálkodó arról számolt be, hogy a bevándorlók sokszor egyszerűen beköltöznek az üresen álló házakba. Egy mórahalmi gazdálkodó arról számolt be, hogy nem csak letapossák az útjukba eső gabonatáblát, hanem teljesen indokolatlanul is rongálnak: például kerítéseket szaggattak le.

Már máshogy viselkednek

A lezárással a határtól szintén csak pár kilométerre fekvő Tompasziget önkormányzati képviselője is egyetért, mert az utóbbi egy-két hónapban megváltozott a zöld határt átlépők viselkedése: már önállóan, segítség nélkül próbálnak átjutni Magyarországon.

„Eddig az volt a jellemző, hogy amint átlépték a határt, rendőr után kiáltottak. Most már inkább a bokros, fás területen bujkálnak, ami megijeszti az itt lakókat. A szélső utcák erdős részei már a hajléktalanok szállására emlékeztetnek, mert a menekültek ott öltöznek át, és dobják el a ruháikat, szemetelnek, itt végzik el a dolgukat. Sötétedés után nem szívesen sétálnak az itt élők a sokszor rossz közvilágítású utcákon, bár szerencsére eddig semmi komoly probléma nem történt” – tájékoztatta a Helyi Híradót Nógrádi Tibor.

Készülhetnek az embercsempészek

A Helyi Híradó úgy tudja, a határ lezárásának híre gyorsan eljutott az embercsempészek fülébe is, ezért könnyen lehet, hogy a következő napokban több ezer menekültet is megkísérelhetnek majd áthozni a határon.

Csokit, plédet kaptak

Szerda hajnalban a Helyi Híradó tudósítója is útra kelt Ásotthalomra, és a nagyközségben csak „olajos útként” emlegetett bekötőúton csatlakozott a szolgálatot teljesítő mezőőrhöz. Az átkelő onnan mintegy másfél kilométerre van, de a menekültek mindenfelől érkeznek a zöld határ erdős, bokros részén. Hernádi Barnabástól megtudta: az ő feladatuk csak a határsértők feltartóztatása, és jelentése a térségben szintén folyamatosan járőröző készenléti rendőröknek. Ritkán ütköznek ellenállásba, de adott esetben alkalmazhatnak testi kényszert is.

„Biztosan érkezik egy nagyobb hullám, sokan próbálnak most átjönni errefelé. Én örülök a tervezett kerítésnek, ha nem is tartja fel őket teljesen, remélem legalább nagyobb akadályt jelent majd nekik” – kommentálta a határ lezárásáról szóló döntést a fiatal mezőőr.

Egy óra várakozás után úgy döntöttek, tesznek egy kört a közeli dűlőutakon. A migránsok sötétedéskor és napkelte környékén a legaktívabbak, éjszaka a fák között alszanak. Fél óra sem telik el, a határátkelőtől Ásotthalomra vezető úton a csapat szinte beleütközött egy kilencfős csoportba. Amint meglátták a mezőőr autóját, megálltak, és lerogytak a fűbe. Egyikük sem tudott néhány szónál többet angolul, de megértették, hogy ott kell maradniuk. A társaságban egy asszony, és egy gyerek is volt, mindannyian afgánok. Néhány perc múlva az egyik férfi odasántikált a csapathoz, és hiányos angol tudással próbálta megértetni magát: a kisgyerek nagyon fázptt.

A kocsiból plédet, szendvicset, és csokit adtaknekik, és bár semmit nem értettek abból, amit mondtak, hálás tekintettel mosolyogtak a tudósítóra és társaira. Amíg vártak a készenléti rendőrökre, alig száz méterre újabb migránscsoport bukkant fel. A mezőn átvágva kijutottak az útra, és el is tűntek.

Hamarosan megérkezett egy rendőrautó és egy kisbusz, ám abba már nem fért be az összes menekült. Amíg buszra vártak, a rendőrök nyomok után kutattak a határon. Távolabb négyes-ötös, nyolcas csoportokat láttak, majd egy közel negyvenfős, szintén afgán menekültekből álló csapat tűnt fel. Egy fiatal nő is volt köztük, karján egy csecsemővel, akivel ha nehezen is, de sikerült megértetniük magunkat angolul.

„Afganisztánból indultunk másfél éve, és Németországba akarunk menni. A gyermekem most öthónapos, ő már az úton született. Féltünk a táliboktól, nem éreztük magunkat biztonságban, ezért indultunk útnak” – mondta a nő.

A migránsokat a készenléti rendőrök először egy röszkei hangárba szállították, ahol mindegyikük ruházatát átvizsgálták, és azonosító karszalagot kaptak. Csak ezután kerültek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kirendeltségére, ahol elindult a menekültügyi eljárásuk.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...