2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Dátum:

Megosztás:

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele.

GettyImages-1185709331
Sok hátborzongató történetet hallani gyilkosságokról. Ez még ijesztőbb, ha a történetnek magyar vonatkozása van, és ha az események megmutatják az emberi gonoszság és könyörtelenség mélységeit. Gerzsány Mária Kiskunmajsán született, 1851-ben. Életfogytiglan börtön volt a büntetése, és ott halt meg, ismeretlen időpontban.

Gerzsány Mária története azért is hátborzongató, mert rengeteg gyilkosságot rendelésre és másokkal összejátszva követett el. Sokáig azért nem lepleződött le, mert a falusi emberek, akik a gyilkosságokat (többször saját családtagjaik ellen) megrendelték, nem voltak érdekeltek az igazság leleplezésében: egymásnak ellentmondó tanúvallomásokat tettek.

Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története

Gerzsány Mária katolikus családba született, és felnőve látszólag egy egyszerű alföldi parasztasszony életét élte. Bábaként dolgozott, azaz csecsemők születésénél segédkezett. Népi gyógymódokat is tanult, amit a korszakban egyszerűen csak kuruzslásnak bélyegeztek.

arsenic-gcc30dd73f 1920

Mielőtt lelepleződött volna, közel két tucat ügyben zajlott nyomozás ellene, de sokáig semmit sem sikerült rábizonyítani. Lányok prostituálásával és törvénytelen terhességmegszakításokkal is megvádolták. Csendőrök derítették ki, hogy bábai szolgálatai alatt 95 szülést bonyolított le, amiből 78 esetben halott csecsemőt jelentett be a hatóságoknak. Ugyan a csecsemőhalandóság nem volt alacsony abban a korszakban, még ezzel együtt is egy óriási aránynak számított.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Gerzsány Mária egy valódi fekete özvegy volt: öt férfival élt törvényes vagy vadházasságban, és mindegyikük rejtélyes körülmények közt, tragikus hirtelenséggel halt meg. Mindegyikük életbiztosításának kedvezményezettje az asszony volt. A halálesetek közül csak egy gyilkosságot sikerült rábizonyítani, Laczkó Ferencét, akit arzénnal mérgezett meg. A későbbi per tanúvallomásai nyomán kiderült, hogy ezután valóságos vállalkozást épített az arzénos családirtásra. Nemcsak fogadta a megrendeléseket, hanem saját falujában ajánlotta is szolgáltatásait a vele szóba elegyedőknek.

Csak akkor sikerült őt lebuktatni, amikor egy nő közrejátszott a csendőrökkel, hogy lebuktassa a gyilkost.

A leleplezés

Gerzsány Mária 1911-ben ajánlotta fel szolgáltatásait Pálinkás Jánosnénak. Az asszony Gerzsánynak panaszkodott a férjére, mire a méregkeverő felajánlotta 60 koronáért, hogy megmérgezi arzénnal a férfit. Azonban Pálinkás Jánosné ahelyett, hogy elfogadta volna az üzletet, a csendőrséghez fordult, és beleegyezett, hogy összejátszik velük, hogy lebuktassák őt. Odaadták az asszonynak a 60 koronát, aki látszólag megrendelte az arzént, a pénzt pedig megjelölték. Pálinkás Jánosné a kapott mérget a csendőrségnek adta, akik a gyógyszertárba vitték, ahol megvizsgálták az összetételét.

Már volt elég bizonyítékuk: 1911. július 24-én letartóztatták az asszonyt, és házában megtalálták a megjelölt pénzérméket, illetve több olyan üvegcsét is, melyben bőven elég arzén volt egy-egy ember megöléséhez.

Az asszonyra három ember halálát sikerült rábizonyítani, de sejthető, hogy ennél sokkal több korabeli halálesetért volt ő a felelős.

Femina

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...