9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Árvízhelyzet: a Duna után most a Tiszán és a Balatonon az ország szeme

Dátum:

Megosztás:

Folytatódik a lassú apadás a Dunán, sehol sincs már árvízvédelmi készültség. Ezzel szemben a Tiszán még mindig van a középső szakaszokon –számolt be az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

Súlyos árvízhelyzet van Németországban, de az InfoRádió érdeklődésére Siklós Gabriella vízügyi szóvivő megerősítette: a víz jellemzően nem a Duna vízgyűjtőjén esett, hanem más folyókén, így a Dunán újabb jelentős változás nem lesz, a folyam Magyarországon apad.

„De fontos mindig hozzátenni, hogy 5-6 napra látunk előre, folytatódik addig a nagyon lassú apadás, és már Mohácson is megszűnt az árvízvédelmi készültség” – nyomatékosította.

Ezzel szemben a Tiszán még mindig van készültség a középső szakaszon, illetve a Körösökön is, mivel a Tisza vízgyűjtőjén újra meg újra hullik csapadék, és magasabb a hőmérséklet, ezért a Kárpátokban lévő hóolvadék is érkezik.

„Most a Bodrogon és a Tarnán újabb árhullám indul el, az elmúlt két hónapban már a sokadik ott, a napokban elsőfokú készültséget kell elrendelni. Ez azt is jelenti, hogy a Tiszán sokkal lassabb az apadás a vártnál, néhány deciméteres emelkedés a felső szakaszokon még be is következhet” – fogalmazott a szóvívő.

Egyelőre a belvízhelyzetre ez nincs hatással, arra „csak” a csapadék, arról viszont azt mondta, a következő napokban jöhet az előrejelzések szerint, és a hőmérsékletben is komoly változások várhatóak, így lehet, hogy bizonyos területeken nem is eső, hanem hó esik majd.

A Balatonnal kapcsolatban bejelentette: folyamatosan eresztik a Balaton vizét, úgynevezett „óvatos szinten tartó eresztés” zajlik. Ezt azért hangsúlyozta, mert egy nagyon összetett hidrometeorológiai helyzetet kell a vízügyeseknek ezekben a napokban figyelniük.

„A Kaposon, illetve a Nádor-csatornán is folyamatosan sok víz érkezik, a Dunán levonult árhullámot sem szerettük volna lassítani, de szerencsére semmilyen hatása nem volt a december 27-én megkezdett eresztésnek a Duna árhullámára” – magyarázta Siklós Gabriella, és magyarázatként hozzátette: a Sióból 15 köbméter víz érkezik a Dunába másodpercenként, ami elhanyagolható mennyiség a folyam vízhozamához képest.

Arról viszont nem tudott információt adni, hogy emelik-e az új zsilipen keresztül leeresztett balatoni vízmennyiséget.

Kép tulajdonosa: Bognár Géza

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...