24.8 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Árvízbiztos, lebegő város épül Dél-Koreában – képek, videó

Dátum:

Megosztás:

Árvízbiztos, lebegő város épül Dél-Koreában

Jövőre kezdődnek meg a munkálatok a Bjarke Ingels Group tervezte Oceanix City fantázianévre hallgató, az óceánra épülő vízi telepen.

Busan városának partján lebeg majd a vízi település, amely egymással összeköttetésben álló platformokon kínál majd otthont akár tízezer lakosnak. A tervezők Oceanix Cityt az emelkedő tengerszintek jelentette veszélyre adott drasztikus válaszként jellemzik.

A dizájnerek, építészek és mérnökök kooperációjában elindult Oceanix-projekt 2019-ben született meg a CNN cikke szerint, azóta keresik a helyet, ahol megépülhetne a vízi város prototípusa. Novemberben sikerült megállapodni Busannal arról, hogy itt épülhet meg az első lebegő város.

Falvakból várossá válhat

Az előre gyártott, majd a helyszínen egymáshoz rögzített platformokon álló város a víz szintjével emelkedik és süllyed majd. Öt hektáros közösségekből áll, melyek mindegyikén 300 ember találhat otthonra akár hétemeletes épületekben.

A közösségeket nagyobb egységekké lehet összekötni, melyeket bicikli- és gyalogutak kapcsolnak össze. a tervező Bjarke Ingels Group (BIG) szerint 1650 fős falukká lehet egy központi platform segítségével alakítani a kisközösségeket, elméletileg pedig egy tízezer fős vízi megapolisz is kialakulhat végeredményként. Itt már coworking-irodák, éttermek, városi kertek és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó intézmények is megépülhetnek.

Veszélyeztetett területen építik meg

Dél-Korea déli partvidéke, ahol Busan is található, nagyon kitett a vízszint emelkedésének. A koreai Greenpace figyelmeztetése szerint a város híres Haeundae Beach névre hallgató tengerpartja, 2030-ra eltűnhet az emelkedő vízszintnek köszönhetően.

A települést önfenntartónak tervezték, a lakosok képesek lennének saját maguk megtermelni az élelmiszert és az energiát is hulladéktermelés nélküli, zárt körforgású rendszerekben. A szomszédságokat közösségi farmokkal, akvaponikus élelmiszer-termesztő létesítményekkel és komposztkertekkel tervezik, a környező vizekben pedig tengeri halgazdaságok kaphatnak helyet. A lakatlan platformok úszó szélturbináknak és napelemeknek adhatnak otthont, vagy bambuszt termeszthetnek rajtuk az új épületek építéséhez.

Édesvizet is előállítanak majd

A BIG által javasolt terv az édesvíz előállítására is megoldást kínált helyszíni tisztítóművekkel és esővízgyűjtő és -tároló rendszerekkel. Az építészek elektromos járműparkot is terveztek – a szárnyas hajtású vízitaxiktól a napenergiával működő kompig -, amely összeköti a városrészeket a város más részeivel és a szárazfölddel. A város 2025-re épülhet meg.

nyitókép: BIG

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...