9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Armin Laschet lett a CDU új elnöke, de bizonytalan, hogy lehet-e belőle német kancellár..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lesz a CDU új vezetője, őt választották meg a Kereszténydemokrata Unió elnökének a párt szombati kongresszusán, aki egyben ősztől Angela Merkel utóda lehet kancellárként.

A kongresszust a koronavírus-járvány miatt online tartották, így az ezer küldött elektronikusan adhatta le a szavazatát, hogy ki legyen a pártelnöki tisztséget az elmúlt év eleje óta már csupán ideiglenesen betöltő Annegret-Kramp Karrenbauer utóda.

A küldöttek három jelölt közül választhattak, mindhárom Németország legnépesebb tartományából, Észak-Rajna-Vesztfáliából származik. A három jelölt a politikával 2009-ben ideiglenesen felhagyó és az üzletben dolgozó 65 éves Friedrich Merz, az 59 éves, a tartományi miniszterelnöki tisztséget jelenleg betöltő Armin Laschet, valamint az 55 éves volt környezetvédelmi miniszter, Norbert Röttgen volt, aki jelenleg a Bundestag külügyi bizottságának élén áll.

Az előzetes felmérések szerint közülük a német konzervatív szavazók körében az Angela Merkel politikai ellenfelének számító Merz a legnépszerűbb, míg Armin Laschet a merkeli politika folytatását hirdeti.

A harmadik jelölt, a legkevésbé esélyes Norbert Röttgen volt, aki inkább a merkeli pragmatikus politizálás híve, és mindenekelőtt a párt modernizálását, Laschettel együtt a fiatalok irányába történő nyitást, továbbá a környezetvédelmet nevezte a legfontosabb feladatoknak.

A szombati választáson 991-en szavaztak, négyen pedig tartózkodtak. Az első fordulóban Merz 385 szavazatot, Laschet 380, Röttgen pedig 224 voksot kapott, így előbbi két jelölt jutott a második körbe. Ott Laschetre 521, Merzre 466 szavazat érkezett. Most formális levélszavazás következik, ezt követően január 22-én hirdetik ki a végleges eredményt.

Az azonban – az elmúlt évek hagyományaival szakítva – egyáltalán nem biztos, hogy a pártelnök egyben a CDU kancellárjelöltje is lesz. Erről csak később születik döntés, és időpontot ezzel kapcsolatban nem közöltek. Már csak azért sem, mert elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a 69 éves Angela Merkelt 16 évig tartó regnálása után ősszel CDU-s politikus váltja majd fel a kancellári székben. A felmérések ugyanis arról tanúskodnak, hogy a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választói körében tartományi vezetői képességeiért a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikus ma

AZ A MARKUS SÖDER, AKI BAJORORSZÁG MINISZTERELNÖKE, EGYBEN A CSU ELNÖKE.

Ha pedig ez a forgatókönyv teljesülne, Franz-Josef Strauss, majd Edmund Stoiber sikertelen próbálkozása után Söder Németország első olyan kancellárja lehet, aki nem a CDU-t, hanem a CSU-t képviseli.

Armin Laschet. FORRÁS: AFP/ODD ANDERSEN

Az Alapjogokért Központ gyorselemzése megjegyzi, hogy Söder mellett másik jelölt is lehet. Mint írják, az utóbbi hetekben Jens Spahn CDU-s egészségügyi miniszter is elkezdte pozícionálni magát a kancellári tisztség kapcsán, annak ellenére, hogy a pártelnökségért folyó versenybe be sem szállt.

Úgy értékelik, hogy a mostani választás azt mutatja, hogy a merkeli vonal érvényesült a CDU-ban, Laschet az ő centrista politikáját kívánja továbbvinni.

LASCHET JÓ KAPCSOLATOT ÁPOL A MAGYAR KORMÁNNYAL, TARTOMÁNYA, ÉSZAK-RAJNA-VESZTFÁLIA PEDIG A LEGNAGYOBB MAGYARORSZÁGI BEFEKTETŐK KÖZÉ TARTOZIK

– hívja fel a figyelmet az elemzés.

A valódi politikai döntésre és értékválasztásra majd csak márciusban kerül sor, amikor a két párt közösen dönt, hogy kit küldjön versenybe szeptember 26-án az ország vezetéséért.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségimédia-oldalán gratulált Armin Laschetnek. Azt írta, készen állunk a szövetségi együttműködés folytatására.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor: „Európában egyre több a dühös ember, mi is azok vagyunk”

A miniszterelnök szerint: „Ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed. Ideje erről őszintén beszélni amerikai barátainkkal is.” „A...

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...