21.1 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap

Angyalok..

Monda vagy valóság? .. Álomvilág, vagy fizikai lét? .. Döntsd el te, a saját tapasztalataid alapján!

Az angyalok a zsidó-, keresztény- és muszlim vallásban Istennél alacsonyabb, az embernél magasabb rendű, természetfeletti szellemi – és/vagy (a néphagyomány szerint) természetben élő fizikai lények.

A Biblia szerint az angyalok Isten teremtményei, semmiféle megkülönböztetett tiszteletet nem igényelnek. A jó angyalok Isten akaratát adják hírül az embereknek és segítenek rajtuk. A bukott, gonosz angyalok démonokként vagy ördögökként is ismertek. Lucifer is angyal volt, a fény angyala, de fellázadt Isten ellen, emiatt egy mennyei háború veszteseként letaszíttatott Mihály arkangyal által a mennyből.

A Biblia alapján az angyalok erejükre és hatalmukra nézve is magasabb rendűek az embernél és kapcsolatban állnak velük. Az ún. szellemvilág és az emberek kapcsolatát napjainkban legjobban a az okkultizmus és az ezoterika hangsúlyozza.

Az angyalok a zsidó, a zoroasztriánus (perzsa), valamint a keresztény és az iszlám hitvilágban szerepelnek, de vannak előzményeik a pogány hitekben is.

Az angyali világot, a mennyországot, először a perzsák kezdték hierarchikusnak tekinteni.

Az angyalok héber és arám megnevezése מַלְאָךָ malách (magyarul még maleach), amely hírnököt, hírvivőt, követet, küldöttet jelent magyarul. Ez a szó összesen 213 alkalommal fordul elő az Ószövetségben (angyalok jelennek meg Ábrahám előtt, hogy fia születését megjövendöljék, akárcsak Lótnál, hogy kimentsék Szodomából, az Újszövetség szerint Jézus születésekor angyalok jelennek meg a pásztoroknak). Ugyanez görögül αγγελος, angelosz (hírnök), latinul angelus.

Az angyalokkal foglalkozó keresztény teológiai diszciplína, az angelológia szerint az angyaloknak nincs nemük, a zsidó hagyomány viszont hímneműeknek tartja őket, a néphagyomány viszont nőneműnek, .. ne felejtsük el azt sem, hogy gyermekkorunkban, amikor valamelyik szülőnk (főleg édesanyánk) leüllt az ágyunk szélére, és a jó alváshoz, a szép álmok eléréséhez mesélt nekünk az angyalokról. Azok az angyalok minden esetben nőneműek, voltak, hisz rémálmaink lehettek volna, ha szellemszerű- és vagy hímnemű angyalokról szóltak volna azok az „altatók”….

A Biblia szerint az angyalok teremtett, de a jövőt tekintve örökké létező, megsemmisíthetetlen, természetfeletti, szellemi lények, akik Istenhez és az emberekhez hasonlóan személyiséggel, vagyis intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek; szellemi testük van, azonban képesek testben megjelenni a földi szférában, és így részt venni földi eseményekben. Ilyen esetekben mondjuk, ha valaki eltérően más mint maga az ember, emberi mivoltában, annak minden erényével és esendőségébel együtt, hogy: „Földre szállt angyal”.

Vannak jó, illetve gonosz angyalok; életterüket tekintve pedig a menny és az ég különböző szintjein kívül a Föld felszínén és a Föld mélyében is megtalálhatók. Számuk meghaladhatja a százmilliót, ám a pontos adatot a Biblia nem közli velünk.

Az angyalok általános állapotukban az emberek számára láthatatlan szellemi lények. A Biblia ugyanakkor rengeteg olyan eseményről számol be, amikor kiléptek ebből az elrejtettségből, és valamilyen formában megmutatkoztak embereknek (epifánia: megjelenés, „felbukkanás”). Ez többféleképpen történhet: megmutathatja magát az angyal abban a szellemi dicsőségben és erőben, amely valóságosan sajátja; vagy kiüresítheti magát ebből, és egészen összetéveszthető módon emberként is megjelenhet, de válhat akár természeti jelenséggé is, azonban most az angyalok emberi mivoltát szeretnénk kiemelni.

A Szentírás három főangyal nevét nyilatkoztatja ki: Michaél (Mihály), Gabriél (Gábriel). Ide sorolják Lucifert (Hélél ben Sáchárt), aki elbukott, és a gonosz angyalok vezetőjeként Sátánná lett. A Biblia utal arra, hogy az angyalok egyharmadát rántotta magával a lázadásba.

Megjegyzendő, hogy Rafael arkangyal Tóbiás könyvében szerepel, mely nem szerepel a zsidó illetve protestáns kánonban.

A nevük jelentése:

Michaél: „Ki olyan, mint Isten?”

Gabriél: „Isten hőse”

Hélél ben Sáchár: Ragyogó / Fénylő / Dicsérő, Hajnal fia ; Ezt a héber nevet (Ézs 14:12) fordították le a Szeptuaginta készítői Heószforosznak, azaz Hajnalcsillagnak, ennek latin fordítása pedig a Lucifer név (mindkettő Fényhordozót jelent). Lucifer lázadása és bukása után új nevet kapott: Sátán, görögül Diabolosz.

Visszatérve a gyermekkori „altatókra”, amelyet nekem például mindig édesanyám mondott el, Ő azt szokta mondani: „Várj türelmesen, viselkedj jól életedben, légy tisztességes, légy segítőkész, légy megbánó, légy bölcs ha tudsz, legyen hited, legyen akaratod, mindig légy önmagad, és ha nagyon erősen szeretnéd (akarod), egyszer elmegy hozzád egy angyal.

Én egész életemben egy angyalt vártam, egy igazi, földre szállt angyalt, és láss csodát, hatvan évnek kellett eltelni – azt nem mondom hogy mindig sikerült úgy viselkednem, ahogy azt gyermekkoromban édesanyám kérte s amire intett, azonban mégsem lehettem olyan rossz -, eljött hozzám egy angyal (szerk.)…

Itt már csak az a kérdés, hogy „csak” meglátogatott, vagy ittmarad örökre?..

Neked volt élményed angyallal? .. Ha volt, mondd el, írd le az élményedet, élményeidet kommentben! Hirmagazin.eu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem