2 C
Budapest
2023. december. 8. péntek

Ámos Imre festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen

Dátum:

Megosztás:

2015 03 10 124407

MTI 2015. március 10., kedd 12:34

Ámos Imre előtt tiszteleg a Janus Pannonius Múzeum: a posztimpresszionizmus hányatott sorsú képzőművészének alkotásaiból csütörtökön Pécsett, a Modern Magyar Képtárban nyílik kamaratárlat.

A képtár a művész huszonhat képét őrzi, ebből tizennyolcat a mostani, április 26-ig látogatható, kettőt pedig az állandó tárlat részeként csodálhatnak meg az érdeklődők – írta a Janus Pannonius Múzeum az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
Hozzátették: a látogatók olyan festményeket tekinthetnek meg, mint az Önarckép angyallal, a Csendélet kenyérrel vagy egyebek mellett a Férfi hallal, órával.
Az intézmény állandó kiállításának anyagát művészek egy-két jelentős műve adja, a kamaratárlatok ugyanakkor lehetőséget teremtenek teljes életművek megismerésére – indokolta a múzeum az Ámos-tárlat rendezését.
Emlékeztettek arra, hogy Ámos Imre Ungár Imreként született, de mivel „álmos természetűnek” tartotta magát, korai képeit Ungár Álmos Imreként szignálta. Ebből született meg később a bibliai Ámos prófétára utaló művésznév.

2015 03 10 124541
Az 1907-ben született Ámos Imre 1927 és 1929 között a budapesti Műszaki Egyetemen, 1929 és 1935 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Rudnay Gyula volt a tanára. Képei 1931-től szerepeltek kiállításokon, gyakran felesége, Anna Margit műveivel együtt. Az alkotót 1934-től a Munkácsy Céh, 1936-ban a Képzőművészek Új Társasága (KÚT) választotta tagjává, 1938-ban a Nemzeti Szalon tagja lett.
A festő művészetére kezdetben a posztimpresszionizmus, Rippl-Rónai József és a párizsi Nabis-csoport hatása volt jellemző, festészetének tematikáját emellett erősen meghatározták gyermekkori élményei, vallásos neveltetése, a nagykállói haszid miliő – írták.
Kiemelték, hogy Ámos Imre 1937-ban Párizsban megismerkedett Marc Chagall-lal, festészete azonban nem interpretálható abból a hatásból, amely Chagall álomszerűnek, látomásosnak mondott szürrealisztikus motívumokból építkező képfelfogását jellemzi.
Ámosnak mindez legfeljebb csak inspirációt jelentett, mert míg Chagallnál az ábrázolás gyakran dekoratív meseillusztrációba hajlik egy kelet-európai zsidó kisváros musicalszerű egzotikumával, addig Ámos átiratában ugyanez a miliő a festői értékek tematikus ürügye, amely a második világháború alatt tragikus színeket ölt – fűzték hozzá.
Utaltak arra, hogy Ámos Imre 1940-től haláláig kisebb megszakításokkal munkaszolgálatos volt, bizonytalan sorsa okán ebben az időszakban szinte a rajz válik kizárólagos művészi eszközévé. Sötét idők című sorozata és az 1944-ből származó Szolnoki vázlatkönyv a tragikus sorsú festő utolsó éveinek megrázó emléke.
A művész Németországban, egy szászországi táborban hunyt el, feltehetően 1944 nyarán, de halála pontos időpontja nem ismert – olvasható a múzeum közleményében.

2015 03 10 124510

Kép: Google;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Vitathatatlan 4 – videó

Teljes film magyarul: Vitathatatlan 4 Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you...

Figyelmen kívül hagyta a piros lámpát, telibe kapta a villamos az Opelt – videók

A Budapesti Autósok YouTube-csatornájára került fel az a videó, ami Nagy Lajos király útján, az Egressy út első...

Elképesztő videó: kocsi után kötötték az elakadt dorogi buszt, csúnya vége lett

Érdekes módját választottak a hóban rekedt busz kimentésének Dorogon, nem is jött össze a mutatvány. Az éjszaka folyamán lehullott...

Brutális kegyetlenséggel végezte ki, majd az ágyneműtartóba rejtette felesége holttestét a jászsági gyilkos.. – nevetséges ítéletet kapott, jogos fellebbviteli főügyészség súlyosítási indítványa..

A fellebbviteli főügyészség súlyosítást indítványoz a feleségét 130 késszúrással meggyilkoló férfivel szemben. A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a...