11 C
Budapest
2023. március. 24. péntek

Amikor padlót fogtak a boltok, és ez nem marad következmények nélkül – összefoglaló

Dátum:

Megosztás:

Olyan rossz kiskereskedelmi adatot közölt a KSH, amilyenre a Covid óta nem volt példa.

Az Aldi meg is elégelte, hogy elmaradnak a vásárlók, és durva árcsökkentést hirdetett. A legfontosabb kérdés, hogy kinél landol a tetemes élelmiszer-áremelkedés fűtötte profit. Könnyen lehet, hogy mindenki lecsippent magának egy darabot. Románia ezúttal bezzeg gyerek, Európa egésze viszont nyögi a drágulást.

Hivatalosan is véget ért egy korszak: a lábukkal szavaztak a vásárlók a drágulásról, durván beszakadt a boltok forgalma – írtuk reggeli cikkünkben annak kapcsán, hogy a KSH nyilvánosságra hozta a decemberi kiskereskedelmi forgalmi adatokat. Évek óta nem érkezett hasonlóan gyenge statisztika: éves alapon 4,8 százalékkal csökkent decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint, a naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékos volt a mínusz.

rezsiválság
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A legutóbbi, 2022. novemberi adat még minimális, 0,6 százalékos növekedést mutatott, ezért is brutális a trendváltozás. Egészen 2021. februárig, a Covid-járványig kell visszamenni az időben, hogy hasonló statisztikát találjunk. Vagyis egy korszak ezzel lezárult a hazai kiskereskedelemben.

A legfrissebb hírek itt!

A trendben a 480 forintos hatósági üzemanyagár december eleji kivezetése vastagon benne van. Mindenesetre 2022 egészét nézve a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,3 százalékkal haladta meg a 2021-es eredményt. Igaz, a 2022. január–novemberi időszakban a 2021-es hasonló periódushoz viszonyítva még 6,4 százalékos volt a plusz. A KSH külön kiemelte, hogy

az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11 százalékkal – ez novemberben még csak 8,6 volt – lett kisebb decemberben,

míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké lényegében nem változott. Mindez nem meglepő, tekintve a bőven 40 százalék fölötti élelmiszer-inflációt.

Egy dolog a forgalom csökkenése, egy másik a bevétel

A magyar adat kapcsán az elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy bár a forgalom esett, de a boltok bevételei mégis az egekben vannak.

A kiskereskedelmi forgalom tényleg durván beszakadt, de ez a drágulás miatt nem okoz veszteséget a kereskedőknek. Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője arról írt, hogy a decemberi fejlemény nem számít meglepetésnek, hiszen a forgalomváltozást eddig is csak az üzemanyag-forgalom bővülése tartotta a pozitív tartományban. Az üzemanyagár-sapkák eltörlésével azonban az üzemanyag-forgalom az előző havi 27,7 százalékos volumenbővülés után már csak 1,3 százalékkal növekedett.

Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza szerint rendkívül gyenge teljesítménnyel zárta az évet a kiskereskedelmi szektor 2022-ben, a nyers adat pedig a piaci konszenzustól drámaian elmarad. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az extrém inflációs környezetben a háztartások egyre nagyobb mértékben fogják vissza az élelmiszerre fordított kiadásaikat. A vásárlóerő csökkenése tehát már nagyon komoly visszaesést okoz a fogyasztásban.

Az Aldi megtörte a trendet, és látványos árcsökkenést jelentett be

Kardot rántott az Aldi, és párbajra hívja a boltokat – meghirdette az árcsökkentés szezonját – ezzel a címmel írtunk arról a némiképp meglepő fordulatról, hogy az Aldi 20 százalékos csökkentést jelentett be a kínálatában szereplő vajak esetében. Kérdés, hogy mit lép a Lidl, a SPAR vagy a Tesco. Az Aldi Magyarország a döntést azzal indokolta, hogy a nemzetközi tej- és beszerzési piacon az utóbbi napokban árcsökkenés alakult ki, és erre reagál. A 20 százalékos árcsökkentés a kínálatban legkeresettebb vajakat érinti. A cég felhívta a figyelmet, hogy az alacsonyabb árak a nemzetközi és a magyar forrásból érkező vajak esetében egyaránt érvényesülnek, és nem akciós, hanem tartósan alacsony árak lesznek.

A legfrissebb hírek itt!

De ki keres az élelmiszerárak berobbanásán, hol a profit?

Egyértelmű jövedelemátrendeződés zajlott le tavaly, ami látszik a GDP-adatokban is: míg a keresetek súlya csökkent, addig a vállalati jövedelmek részaránya emelkedett – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A statisztikából nem látszik pontosan, hogy a termelőnél, a gyártónál vagy a kereskedőnél keletkezik a profit, de szerinte

valószínűsíthető, hogy mindhárom szereplő valamekkora arányban részesül belőle.

Tehát létező jelenség az, amiről a Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentésében is említést tesz, azaz a költségnövekedés fölött emelnek árat a vállalatok, emiatt pedig a profitráták a korábbi időszak átlagánál is magasabb szintre emelkedtek.

Mi történt Romániában a kiskereskedelemmel?

Miközben itthon beszakadt a kiskereskedelem, Románia valahogy kimaradt a bolti forgalom európai zuhanásából. Magyarországon erősen visszafogták magukat a vásárlók, Romániában viszont ennek semmi jele: a román statisztikai hivatal szerint 2022 egészében 4,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint a 2021-es évhez mérten, tavaly decemberben pedig a nyers adatok szerint 3,6 százalékos volt a növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. A kiigazított érték szerint a bővülés 3,8 százalék volt. De növekedés látszik havi bázison is, hiszen novemberhez képest a kiskereskedelmi forgalom a nyers adatok szerint 7,5, a kiigazított érték szerint pedig 1,4 százalékkal emelkedett.

Ugyanaz történik Európában a kiskereskedelemben, mint Magyarországon

A kiskereskedelmi forgalom, amely a fogyasztói keresletet jelzi, a 19 tagállamot magában foglaló eurózónában 2,7, míg a teljes Európai Unióban 2,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A legnagyobb esést az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek esetén mérték – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. Havi szinten a tagállamok közül Hollandiában (mínusz 6,3) Németországban (mínusz 5,3) és Luxemburgban (mínusz 3,8) tapasztalták a legnagyobb százalékos csökkenést, míg növekedés szempontjából Szlovákia (plusz 2,3), Ausztria (plusz 1,6) és Románia (plusz 1,3) járt az élen. Éves szinten a legnagyobbat Belgiumban (mínusz 9,2), Dániában (mínusz 8,4) és Svédországban (mínusz 7,1) zuhant a forgalom, míg Máltán (plusz 5,7), Romániában (plusz 5,3) és Spanyolországban (plusz 4,6) regisztrálták a legnagyobb százalékos növekedést.

Nyitókép: Bodnár Boglárka / MTI

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Mai esti tornánkat az orvos tanácsaival is elláttuk – videó

A doktor úr elmond mindent, az esti tornát csak az után csináld, hogy elolvastad a doktor úr tanácsait! Itt...

Esti mese – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese videója Hirmagazin.eu

Pompa, fényűzés: elképesztő ruhakölteményekben vonultak végig a hazai sztárok a Glamour-gála vörös szőnyegén – fotók

Megvannak a GLAMOUR Women of the Year díjazottjai! Idén hat kategóriában lehetett szavazni! A GLAMOUR Women of the Year díj küldetése immár 15...

Már nem bírják tovább: bűzlő mocsár keseríti meg a debreceni belváros lakóinak életét – videó

Békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár áll a házak között Debrecen belvárosában már több mint tíz éve. Náddal...