2.1 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Amikor halálba visz a kiberzaklatás

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Közelről / Kossuth Rádió

Amióta iskola létezik, van iskolai piszkálódás, amellyel például egy osztály kiközösít, megfélemlít egy fiatalt. Az internet térhódításával ennek terjedése, hatása is erősödött, ami több esetben vezetett már tragédiához. A Szegedi Tudományegyetemen országos tanácskozást rendeztek az internetes zaklatás elleni küzdelemről. Az egyik előadót, Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét a Kossuth Rádió Közelről című műsorában kérdezték a jelenségről.

 kiberzaklatás kiberzaklatás

Sajnálatos módon már Magyarországon is történt gyermekhalál kiberzaklatás miatt – mondta el a hatóság vezetője. Mindenki ki van téve a kiberzaklatásnak, aki számítógépet vagy okostelefont használ, de leginkább a fiatalok érintettek, hiszen nekik nincs meg az a tapasztalatuk, ami a felnőtteknek. Ráadásul nem is nagyon fordulnak a saját korosztályukon kívül másokhoz, akik segíteni tudnának nekik – magyarázta.

Ők, mivel még rossz tapasztalattal nem rendelkeznek, sokkal nyitottabbak, nem érzik a digitális világ káros hatásait. Nem részesültek még olyan bántásban, mely az empátiakészségüket is kifejlesztené. A többi közt ezek akadályozzák, hogy megfontoltabbak legyenek. Ezért nagyon fontos a felvilágosító munka, melyre alkalmas az etika-, osztályfőnöki vagy informatikaóra. A gyermekeket fontos felkészíteni az esetleges sérelmekre, illetve eltéríteni attól, hogy ilyen zaklatást, megfélemlítést elkövessenek – fejtette ki Péterfalvi Attila.

Beszélt arról is, hogy az ezzel kapcsolatos tananyag és oktatási metodika már elkészült. A hatóság mellett a civil szervezetek és a szolgáltatók is érzékelik ezt a problémát, és felelős módon maguk is kialakítanak jó programokat. Példaként említette a médiahatóság Bűvösvölgyét.

Budapest, 2015. április 9. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke (k) beszél a NAIH elmúlt évi tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón az Országházban 2015. április 9-én. (MTI-fotó: Soós Lajos)Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. (MTI-fotó: Soós Lajos)

Ezeket alkalmazni lehetne az oktatásban. Lépéskényszerben vannak az iskolák, hogy valamilyen módon kerüljenek be ezek az anyagok az oktatásba. A megoldás szerinte az lehetne, hogy kötelezően kellene foglalkozni a területtel.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: komplex problémáról van szó, melynek egy szelete a jog is, de a megelőzésnek, a felvilágosításnak kellene a fő szempontnak lennie. A fiatalok kriminalizálása nem biztos, hogy jó megoldás, kiváltképp akkor, ha nem is tudják, miért számít bűncselekménynek az a magatartás, amit épp elkövetnek – indokolta meg.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is?

A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg...

Ma este egy romantikus dráma arról, hogy hogyan lesz egy kiskatonából EMBER – Újoncok napja.. – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Üzent a BKK: változik a közlekedés az ünnepek alatt – Ez sokakat érinthet!

Az adventi időszakban az utasok színvonalasabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében a hétvégi napokon sűríti egyes járatait, illetve nagyobb...

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve” – Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával...