3.3 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Amikor halálba visz a kiberzaklatás

Dátum:

Megosztás:

forrás: Közelről / Kossuth Rádió

Amióta iskola létezik, van iskolai piszkálódás, amellyel például egy osztály kiközösít, megfélemlít egy fiatalt. Az internet térhódításával ennek terjedése, hatása is erősödött, ami több esetben vezetett már tragédiához. A Szegedi Tudományegyetemen országos tanácskozást rendeztek az internetes zaklatás elleni küzdelemről. Az egyik előadót, Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét a Kossuth Rádió Közelről című műsorában kérdezték a jelenségről.

 kiberzaklatás kiberzaklatás

Sajnálatos módon már Magyarországon is történt gyermekhalál kiberzaklatás miatt – mondta el a hatóság vezetője. Mindenki ki van téve a kiberzaklatásnak, aki számítógépet vagy okostelefont használ, de leginkább a fiatalok érintettek, hiszen nekik nincs meg az a tapasztalatuk, ami a felnőtteknek. Ráadásul nem is nagyon fordulnak a saját korosztályukon kívül másokhoz, akik segíteni tudnának nekik – magyarázta.

Ők, mivel még rossz tapasztalattal nem rendelkeznek, sokkal nyitottabbak, nem érzik a digitális világ káros hatásait. Nem részesültek még olyan bántásban, mely az empátiakészségüket is kifejlesztené. A többi közt ezek akadályozzák, hogy megfontoltabbak legyenek. Ezért nagyon fontos a felvilágosító munka, melyre alkalmas az etika-, osztályfőnöki vagy informatikaóra. A gyermekeket fontos felkészíteni az esetleges sérelmekre, illetve eltéríteni attól, hogy ilyen zaklatást, megfélemlítést elkövessenek – fejtette ki Péterfalvi Attila.

Beszélt arról is, hogy az ezzel kapcsolatos tananyag és oktatási metodika már elkészült. A hatóság mellett a civil szervezetek és a szolgáltatók is érzékelik ezt a problémát, és felelős módon maguk is kialakítanak jó programokat. Példaként említette a médiahatóság Bűvösvölgyét.

Budapest, 2015. április 9. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke (k) beszél a NAIH elmúlt évi tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón az Országházban 2015. április 9-én. (MTI-fotó: Soós Lajos)Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. (MTI-fotó: Soós Lajos)

Ezeket alkalmazni lehetne az oktatásban. Lépéskényszerben vannak az iskolák, hogy valamilyen módon kerüljenek be ezek az anyagok az oktatásba. A megoldás szerinte az lehetne, hogy kötelezően kellene foglalkozni a területtel.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: komplex problémáról van szó, melynek egy szelete a jog is, de a megelőzésnek, a felvilágosításnak kellene a fő szempontnak lennie. A fiatalok kriminalizálása nem biztos, hogy jó megoldás, kiváltképp akkor, ha nem is tudják, miért számít bűncselekménynek az a magatartás, amit épp elkövetnek – indokolta meg.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Újabb vonalon vezeti be a MÁV a meghökkentő közlekedési rendet

Csak akkor áll meg a vonat, ha van le- vagy felszálló utas. A Tatabánya-Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság a...

Átadták a díjakat: Ők az idei Prima Primissimák! .. Gratulálunk a kimagasló szellemi-, művészeti-, tudományos- és sporttevékenységhez!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány...

A hétvége időjárási előrejelzése: lesz havazás, lehűlés, napsütés, melegedés, .. szóval lesz minden, a frontérzékenyek szenvedni fognak..

Szombaton még lesz mindenféle csapadék, vasárnap már sok napsütés. Az Időkép előrejelzése szerint nyugat felől újra elkezd esni egyre több helyen...

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön

Rendőri intézkedés közben meghalt egy férfi Gödön, vizsgálják a körülményeket – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteken a...