7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

„Amíg szeretsz, emlékezel. Amíg emlékezel, szeretsz”

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1 / Ma reggel

Korábban összemosódott Mindenszentek ünnepe és halottak napja, de ma már általában külön emlékezünk a szentjeinkről és külön a halottainkról. Míg halottaink általában családtagjaink, szeretteink, addig a szenteket inkább csodáljuk – világított rá a két ünnep különbségére és lényegére az M1 hétfő reggeli műsorában Kozma Imre katolikus pap, irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója.

Mindenszentekkor azokra gondolunk, akik megvívták életük harcát és győztek: hősök, szentek, egyszerűbb megközelítésben: Isten barátai. A szentek azok, akik tudnak szeretni, tudnak saját magukról megfeledkezni és a másik emberért élni, embertársuk javát akarják – mondta a keddi ünnep jelentőségéről Kozma Imre atya, aki fontosnak tartotta leszögezni: amikor ezekben a napokban a temetőt járjuk, nem a halállal foglalkozunk, hanem emlékezünk.

„Amíg szeretsz, emlékezel. Amíg emlékezel, szeretsz” – idézte az ókori bölcsek igazságát. Ezek az emlékezések tehát azért nagyon fontosak – magyarázta –, mert vagy jelen van a szeretet a világunkban, a szívünkben, és ilyenkor azokra gondolunk, akikkel együtt jártuk az utat – vagy pedig mindent elfelejtettünk és talán magát az életet sem értjük.

Halottak napja az életről szól – szögezte le.

halottak napja

Valami elcsúszott

A halál és a születés titkát, misztériumát nem tudjuk megfejteni. A keleti világ ezekkel valamiért nagyobb barátságban van, mint mi – mondta Kozma Imre, aki szerint mindez abból is látszik, hogy sok gyermek nem születik meg; de a halál titkával is gondunk van, mert ellenségnek látjuk. Valami elcsúszott, félrement – hívta fel a figyelmet.

Régen nem féltünk a gondolattól, hogy az otthonunkban búcsúzunk a halottaktól, ma már igen. Régen talán kicsit közelebb voltunk egymáshoz még a halálban is – mondja Kozma atya.

d_kom20161030011

Mécsesek égnek a felvidéki Ajnácskő temetőjében a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2016. október 30-án. MTI Fotó: Komka Péter

 

Érdemes volt-e élni?

„Kórházban is dolgozó emberként, számtalanszor szembesülök azzal, hogy akik a halál előtt állnak, és tudják, hogy el kell menni, mégis reménykednek, hogy talán később kerül erre sor. Amíg ez bekövetkezik, az az egy kérdés foglalkoztatja őket: Érdemes volt? Mire volt jó az egész? Érdemes volt élni?” – meséli Kozma Imre, hozzátéve: a halál kapujában a számvetés-féle arra világít rá, hogy sok esetben áldozatok vagyunk. Nem az életéi, mert az élet csodálatos, hanem a körülményeké. Mert sokkal fontosabb lenne még életünkben az emberi összetartozással, a közös úttal törődni, mint azzal, hogy javakat halmozzunk fel magunk körül – amiről aztán kiderül, hogy nincs is rá igazán szükségünk. Mert egymásra van szükségünk – hívta fel a figyelmet Kozma Imre.

Az atya szerint halottak napján is ezek a kérdések izgatják a temetőt járó embereket: hogyan is volt ez a közös út? És amikor az ember kijön a temetőkapun – mert ő még kijön –, esetleg nagyobb súlyát érzi ennek a közös útnak, rájön, hogy nincs egyedül és neki is figyelnie kell a másik emberre.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este Denzel Washingtontól a A védelmező (1), izgalmakban és fordulatokban gazdag, “lebilincselő” film – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Meghan Markle megint babát vár?

Néhány napja jelent meg Harry herceg és Meghan Markle dokumentumfilmjének az előzetese, ami azonnal hatalamas visszhangot kapott. A drámai...

„Nem mehetek el előbb, mint a feleségem!” – ezért ölte meg Tibi bácsi Marikát, majd később önmagát

Döbbent csend ül a kis zalai falun, ahol vasárnap délután fedezték fel a rokonok a 73 éves Marika...

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában

A streaming, illetve a YouTube szerepe a 2022-es futballbajnokság digitális világában A világbajnokság különösen nagy figyelmet kap a Közel-Keleten...