9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Amerikai diákok kapják idén a Nemzetközi Gyermek Békedíjat

Dátum:

Megosztás:

A fegyvertartás szigorításáért kampányoló amerikai diákok által alapított szervezetnek adományozta idén a Nemzetközi Gyermek Békedíjat Desmond Tutu dél-afrikai Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista.

A szervezetet olyan diákok hozták létre, akik túlélték a Florida állambeli Parklandban februárban történt iskolai lövöldözést, amelyben tizenheten haltak meg.

A Menet az életünkért (March for Our Lives) elnevezésű szervezetet a parklandi lövöldözés túlélői alapítottak biztonságos iskola létrehozásáért, illetve lőfegyveres erőszak ellen.

A kezdeményezést Desmond Tutu dél-afrikai anglikán egyházi vezető, emberi jogi aktivista történelmi jelentőségűnek nevezte. “A békés kampány, amely biztonságos iskolákat és közösségeket, valamint a fegyveres erőszak megszüntetését követeli, a történelem nagy békemozgalmaira emlékeztet” – hangoztatta Tutu. Kiemelte azt is, hogy a gyerekek nyomatékos üzenetét felerősíti fiatalos energiájuk és az a rendíthetetlen hitük, hogy jobbá tehetik a jövőjüket.

A Menet az életünkért a fegyvertartás szigorításáért kampányol és megalakulása óta több mint 25 amerikai államban fogadtak el olyan jogszabályokat, amelyek összhangban vannak a csoport célkitűzéseivel.

A Nemzetközi Gyermek Békedíjat 2005 óta évente ítéli óda a KidsRights alapítvány olyan gyermeknek vagy gyerekek által vezetett szervezetnek, aki vagy amely a gyermekek jogaiért küzd. A korábbi díjazottak között van például Malala Juszufzai – azóta Nobel-békedíjas – pakisztáni születésű emberi jogi aktivista is.

Desmond Tutu, aki korábban a dél-afrikai apartheid-rendszer ellen harcolt, a Nemzetközi Gyermek Békedíj védnöke. Az idei díj döntősei közé került a gyerekházasság ellen kampányoló 17 éves bangladesi Moni Begum, valamint a 18 éves szamoai Leilua Lino, akit apja megerőszakolt, most pedig más gyerekeknek segít a traumából való felépülésben.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...