13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Amerikai alakulatot ért orosz támadás Ukrajnában moszkvai közlés szerint

Dátum:

Megosztás:

Ukrán irányítási és vezetési pontokat ért orosz rakétatalálat – állítják.

Az orosz hadsereg csapást mért az Academi (korábban: Blackwater) amerikai katonai magánvállalat és a Kraken ukrán „nacionalista” alakulat egységeire a donyecki régióban lévő Kramatorszk és Mikolajivka térségében – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A tábornok azt állította, hogy az orosz fegyveres erők sikeresen visszavertek minden ukrán támadást a déli fronton, Mikolajiv-Krivij Rih irányából. Mint mondta, itt az ukrán fél az elmúlt nap folyamán több mint 180 katonát, két harckocsit és hét páncélozott járművet veszített. Egy nappal korábban ugyanitt Konasenkov szerint 120 katonát ukrán katona esett el, valamint hét harckocsi és 13 gyalogsági harcjármű vált üzemképtelenné.

A szóvivő azt mondta, hogy az ukrán 65. gépesített dandár állásaira mért koncentrált tűzcsapások következtében a Zaporizzsja megyei Kirove falunál mintegy száz katona vesztette életét és tíz haditechnikai eszköz semmisült meg. A donyecki régióban az ukrán 54. és 93. gépesített dandár, valamint 10. hegyi rohamdandár több mint 110 katonát és 20 egységnyi hadfelszerelést veszített.

Az orosz légierőnek Harkiv megyében az ukrán 14. gépesített dandárra, Herszon megyében pedig a 63. gépesített dandárra és a területvédelem 3. független zászlóaljára mért precíziós csapásai következtében 150 ukrán katona esett el és 17 haditechnikai eszköz pusztult el. A donyecki régióban, Zajcevénél 53. gépesített dandár Ajdar „nacionalista” alakulatának 24. zászlóalja elvesztette személyi állományának több mint felét, az alegység maradványait visszavonták Csasziv Jarba.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok csapásai Mikolajiv megyében

eltalálták az ukrán Primorje (Tengermellék) hadseregcsoport irányítási és koordinációs parancsnokságát, valamint az ukrán fegyveres erők további három vezetési pontját a donyecki, a harkivi és a zaporizzsjai régióban.

Konasenkov szerint Harkiv közelében megsemmisült az ukrán 14. gépesített dandár lőszerraktárára, amelyben több mint 7500 nyugati gyártmányú lövedéket tároltak, és a 128. hegyi rohamdandár lőszerraktára a Zaporizzsja megyei lévő Dolinkánál.

Emellett csapás ért 47 ukrán tüzérségi egységet, 127 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, beleértve az amerikai Academi zsoldoscsoport és a Kraken „nacionalista” alakulat állásait Kramatorszk és Mikolajivka területén, megsemmisült továbbá egy amerikai gyártmányú M777-es tarack, egy Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer irányító radarját, valamint egy légvédelmi radarállomás. Az orosz légvédelemi lelőtt nyolc drónt és nyolc HIMARS-rakétát.

Ez a videót egy hete Izjum visszafoglalásakor készítették az Academi tagjai:

 

Herszonban szombat este orosz biztonsági szervek egy fegyveres csoportot semlegesítettek a helyi hatóságok szerint, a város vasútállomása közelében. Vasárnap újabb csapás érte a regionális közigazgatás épületét.

Gyenisz Pusilin, a szakadár „Donyecki Népköztársaság” vezetője kijelentette, hogy az ukrán hadseregnek az elmúlt egy nap alatt végrehajtott „terrorista” tüzérségi támadásai következtében kilenc civil meghalt, 17 pedig megsebesült, köztük egy nyolcéves kislány. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja közölte, hogy Kujbisevben egy négyemeletes lakóházat találtak el HIMARS-rakéták.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A donyecki területvédelmi törzs szerint újabb támadás érte a jelenivkai börtönt, ahol ukrán hadifoglyokat tartanak fogva. Ezúttal egy fogoly életét vesztette életét, egy négy pedig megsebesült. A létesítményre nyolc 155 milliméteres, NATO-szabványú lövedéket lőttek ki.

A Donyecktől mintegy tíz kilométerre délre található Jelenivkát július 29-én éjjel ért rakétatámadás következtében 50 ukrán hadifogoly halt meg – többségében az Azov „nacionalista” alakulat tagjai – , további 73 pedig megsebesült. A helyszínen amerikai HIMARS sorozatvető lövedékének szilánkjait találták meg a szakadár hatóságok szerint.

Zaporizzsja megye orosz megszállás alá Melitopoli járásában megkezdődött az „ukránbarát propagandát folytató” személyek kiutasítása a RIA Novosztyi hírügynökség szerint. Négy embert arra hivatkozva toloncoltak ki, hogy zavarták az iskolákban az oktatást és akadályozták a helyi lakosságot az orosz részről kinevezett katonai és polgári közigazgatással való együttműködésben.

Nyitókép: az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz ejtőernyős vállról indítható rakétát lő ki az ukrajnai mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon, nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...