17.1 C
Budapest
2024. május. 18. szombat
HomeHírekHáborúAmerika "teljes körű" iráni-izraeli háborútól tart a damaszkuszi légicsapás nyomán

Amerika „teljes körű” iráni-izraeli háborútól tart a damaszkuszi légicsapás nyomán

„Mindannyian nagyon, nagyon komolyan vesszük ezt a helyzetet. Senki sem akarja, hogy ez a konfliktus eszkalálódjon” – mondta a CNN-nek John Kirby, a Fehér Ház szóvivője.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, hogy Washington „nagyon aggódik” az Izrael és Irán közötti feszültségek fokozódása miatt, miután Izrael légicsapást mért az iszlám köztársaság szíriai nagykövetségére.

A CNN-nek nyilatkozva Kirby azt mondta, a Fehér Ház attól tart, hogy a támadás miatt az Irán és Izrael közötti feszültségek teljes körű háborúvá fokozódhatnak: „Mindannyian nagyon, nagyon komolyan vesszük ezt a helyzetet. Senki sem akarja, hogy ez a konfliktus eszkalálódjon”.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn izraeli légicsapás érte Teherán damaszkuszi képviseletét, pontosabban annak parkolóját. A támadásban életét vesztette több követségi alkalmazott, valamint az iráni fegyveres testületek vezető tisztjei. A rajtaütésben nemcsak Mohammad Reza Zahedi vezérezredes, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka lelte halálát, hanem még további három iráni tábornok és két főtiszt is.

Teherán arra figyelmeztetett, hogy „fenntartja legitim és eredendő jogát” a védekezésre, és közölte, hogy „országa válaszolni fog a cionista rezsim támadására.” Órákkal a hétfői damaszkuszi légicsapás után több száz iráni tüntető követelt bosszút a volt izraeli nagykövetség épületénél Teheránban.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 11 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

A légicsapás a még távolról sem befejezett gázai hadjárat idején történt, amely konfliktust generált Izrael és több, Iránnal szövetséges milícia között is. Az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai erők is több mint 150 támadással szembesültek az Irán által támogatott fegyveresek részéről azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt – jelentette az AP.

Bár Izrael – ahogy ilyenkor szokta – hivatalosan nem ismerte el, hogy ő állt a szíriai légicsapás mögött, Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője kedden újságíróknak megerősítette, hogy szerintük Izrael volt a felelős. Washington azt is közölte: Iránnak magáncsatornákon keresztül megüzenték, hogy az Egyesült Államoknak nincs köze a támadáshoz.

Az izraeli hadsereg mindenesetre fokozott készültséget rendelt el az iráni fenyegetések nyomán. Csütörtökön bejelentették azt is, hogy „a helyzetértékeléssel összhangban úgy döntöttek, az IDF valamennyi harci egységének szabadságát ideiglenesen szüneteltetni fogják”. Daniel Hagari szóvivő elmondta: „Folyamatosan, minden szinten figyeljük a fenyegetéseket és meghiúsítjuk őket, és mind a védelmi, mind a taktikai készenlét magas fokán állunk.”

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem