Amerika betett a románoknak is! Egyenlőre le kell mondaniuk a fekete-tengeri csodagázról..

0
405
news image 35044 11611 large
maszol

A „csodagáznak” is nevezett fekete-tengeri lelőhelyek egy ideig biztos nem állnak majd a fogyasztók rendelkezésére. Egyelőre a bíróságon zajlik majd pereskedés mindezekről.

Az amerikai beruházó ugyanis beperelte a román államot, mert a tevékenységét szabályozó törvényt a kárára változtatták meg.

Maszol arról ír, hogy a nyílt vízi földgáz-kitermeléssel foglalkozó Black Sea Oil and Gas (BSOG) nevű cég indít pert az állam ellen. Az amerikai tulajdonban levő vállalat erről átiratban értesítette az Altalajkincsek Országos Ügynökségét (ANRM).

A cég a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore-törvény miatt fordul a párizsi kereskedelmi döntőbírósághoz.

Az amerikaiak csak úgy hajlandóak a kitermelés megkezdéshez, ha módosítják az offshore cégekre vonatkozó törvényt. Ez azóta sem történt meg, pedig már 2019-ben megkezdte a cég a beruházásokat, ám a román kormány azóta sem lépett az ügyben.

2018 óta létezik ez a törvény, amelyet a befektetők kárára módosítottak, akik a befizetendő adókból és illetékekből nem vonhatják le a beruházás ellenértékének jelentős részét. Az egymást váltó kormányok azóta többször is ígéretet tettek a törvény módosítására, de konkrét lépéseket még egyik sem tett az ügy érdekében.

A fekete-tengeri mezőkről mintegy 10 milliárd köbmétert lehet majd kitermelni. Ez éves szinten mintegy egymilliárd köbmétert jelent. Ez pedig a román fogyasztás közel nyolc százalékát teszik ki.

blikk nyomán

Hirmagazin.eu