23.6 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Állandó amerikai haderő telepítését tervezi Lengyelország

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Washingtonban fontolóra veszik azt a varsói kérést, hogy az Egyesült Államok állandó katonai jelenlétet alakítson ki Lengyelországban. Varsó maga is fizetne a katonai bázisért, és több milliárd dollárért vesz Patriot rakétarendszert.

A hétvégén ülésezett a NATO katonai tanácsa, ahol ez a kérdés is napirenden volt.

Lengyelország fenyegetve érzi magát a krími beavatkozás és az ukrán helyzet miatt, és valószínűleg ezért kérte Washingtont, hogy egy állandó amerikai erő települjön át Lengyelország területére – mondta Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, a hírek szerint a haderőt a lengyel Bialystok városában helyeznék el, amely stratégiailag azért fontos, mert a város nyitott az orosz területek felé.

Lengyelország nemcsak politikailag és területileg járul hozzá a javaslathoz, de jelentős összeggel is, kétmilliárd dollárt ajánlott fel támogatásképpen – jegyezte meg a szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Egy haderő telepítése több területre kihat

Elmondta, egy ilyen nagy haderő telepítése egy országba komoly feladat, nemcsak a haditechnikai eszközökről kell gondoskodni, de egyéb feltételekről is. A katonák családjukkal érkeznek hároméves váltásban, ezért biztosítani kell számukra iskolát, saját ellátó rendszert és kórházat is.

Nem véletlen, hogy Lengyelország Washington segítségét kérte, hiszen az Amerikai Egyesült Államok képviseli a legnagyobb erőt a NATO-n belül, nemcsak anyagilag, de csapatok szempontjából is – hangsúlyozta Kis Benedek József.

Hogyan reagál majd Moszkva?

Kérdés, hogy milyen ellenreakciót tesz majd az ügy kapcsán Moszkva, a szakértő szerint várhatóan Oroszország is megerősíti védelmét.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes szerint amerikai bázis létesítése Lengyelországban sértené a NATO és Oroszország közötti kölcsönös kapcsolatok, együttműködés és biztonság alapokmányát, és a hidegháborús időkből ismert védekezési mechanizmusokat állítaná vissza az Egyesült Államok és Oroszország között. Hozzátette, komolyan árthat Európa biztonságának, ha Lengyelország engedélyt ad egy amerikai katonai bázis létesítésére az ország területén.

Sokan nem támogatják a javaslatot

A javaslat elfogadására még várni kell, a kérdést még nem tárták az amerikai kongresszus elé. A szakértő megjegyezte, ugyanakkor több amerikai képviselő nem támogatja az amerikai csapatok Lengyelországba való kihelyezését, mert a kirendelt csapat helyén hiány lépne fel, amely újabb anyagi beruházást vonna maga után Amerikában.

Forrás: M1

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

23 autót rongált meg egy veszélyes afgán migráns Kiskunfélegyházán

Azt mondta egy autószerelőnek egy afgán migráns, hogy meg fogja ölni a családját. Nem sokkal később, mindössze 24...

Rémálom! Aranyérmes lett volna, de elszabadult a hímtagja! .. – videó – (18+)

Alberto Nonino, a 18 éves olasz tízpróbázó nagyon szerencsétlenül járt egy futóversenyen, amit akár meg is nyerhetett volna. Történt...

Kijev arroganciája bizalmatlanságot szül Nyugaton

A kijevi vezetés kritizálta az Amnesty International jelentését, követeli az uniós segély következő részének átutalását, valamint a tajvani...

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez Nemcsak a testünket, a pszichénket is fejleszti. A jégkorongra a legtöbben olyan...
facebook