6.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Áll a bál Pozsonyban a gázhelyzet miatt, már az oroszokat is emlegetik

Dátum:

Megosztás:

Hamarosan megépülhet az első LNG-terminál Szlovákiban. A cseppfolyósított földgáz tárolására alkalmas komplexum a pozsonyi teherkikötőben, a városközpont közelében kaphat helyet. A környezetvédelmi miniszter megadta az engedélyt, környezetvédők azonban tiltakoznak a beruházás ellen, mivel úgy vélik, az építkezés veszélybe sodorhatja a Párizsi Megállapodásban vállalt klímacélok teljesítését.

Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy Szlovákia első LNG-terminálja a pozsonyi Kikötői híd szomszédságában épülhet meg, a Duna által körülölelt 5500 m2-es területen. A szlovák állam uniós források felhasználásával építené meg a terminált, melynek tervezett átadása 2026-ra tehető. Az építkezés összköltsége meghaladja a 40 millió eurót.

A tárcavezető támogatja a beruházást. Azzal érvel, hogy a teherhajóval szállítható cseppfolyósított földgázzal kell pótolni az Oroszországot sújtó szankciók miatt kieső földgáz behozatalát. A miniszter szerint az orosz szállításokról való leválasztás után olyan infrastruktúrát kell kiépíteni, amely növeli a gázellátás stabilitását Szlovákiában.

„Engem csak az érdekel, hogy technikailag biztonságos legyen a tárolás. Nem én találtam ki azokat az oroszellenes szankciókat, amelyek ártottak nekünk”

– jegyezte meg a szlovák zöldtárca vezetője.

Tomáš Taraba úgy fogalmazott, korábban, még ellenzéki politikusként elsőként bírálta az olcsó energiaforrástól való elzárkózást. „Szerintem ma Oroszország nevet a legjobban, mert hihetetlen bevételekre tesz szert. A szankciós politika egyáltalán nem működik. Az Európai Unió pedig nem értékeli utólag a döntéseit, amikor nyilvánvaló, hogy azok nem érték el a várt hatást” – mondta a tárcavezető.

A gázipar szlovákiai képviselői üdvözlik a terminálról szóló terveket, szerintük a beruházás segít diverzifikálni Szlovákia energiaellátását. A környezetvédők viszont tiltakoznak. Azt mondják, a szlovák fővárosba tervezett LNG-terminál más típusú lesz, mint amilyenek Európa tengermelléki területein épülnek, és más célt fog szolgálni. Radovan Potočár, az energy-portal.sk energetikai elemzője a Pravda napilapnak adott interjújában rámutatott, hogy a pozsonyi LNG-terminál nem lesz része annak az infrastruktúrának, amely a háztartásokat vagy az ipari vállalatokat látja el gázzal.

„A tervezett LNG-terminál nem fogja erősíteni Szlovákia energiabiztonságát a fűtésre vagy ipari felhasználásra szánt gázellátás tekintetében,

mivel a folyami hajók üzemanyagtöltő állomásaként fog üzemelni” – nyilatkozta a lapnak az energetikai elemző.

Katarína Juríková, a Greenpeace Slovakia vezetője is azt mondta, nincs értelme beruházásokat végrehajtani egy olyan területen, ami bukásra van ítélve. „A legutóbbi globális klímacsúcs egyértelmű jelzést küldött, hogy a fosszilis tüzelőanyagoknak leáldozott” – jelentette ki Juríková, aki szerint a környezetvédelmi miniszter érvelése nem változtat azon a tényen, hogy az új infrastruktúra kiépítése ellentétes a Párizsi Megállapodásban vállalt klímacélokkal.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az újjáépített Bucsára rá sem lehet ismerni

Ukrajna 22 megyéjében 600 ezer emberhez jut el a magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítsége. Az elnök-igazgató Lehel László az...

Átadták Alekszej Navalnij holttestét az édesanyjának

Az orosz ellenzéki vezető a távoli sarkvidéki Szalehárd város börtönében kilenc nappal ezelőtt váratlanul halt meg. Navalnij özvegye, Julija...

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...