1.7 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Alighanem utoljára: az embermentő nénit védenceinek 40 unokája ölelte át a Jad Vasemben

Dátum:

Megosztás:

A 92 éves, tolószékes asszonynak megállás nélkül folytak a könnyei, amikor az általa kamaszlányként megmentett testvérek unokái sorban megköszönték neki, hogy élnek.

Most már nyugodtan halok meg – mondta a talán legutolsó ilyen találkozáson.

A túlélők és megmentőik, a Világ Igazai közötti találkozások rendszeresek voltak a Jad Vasemben hosszú ideje már. A holokauszt azonban lassan 75 éve véget ért, akik akkor kamaszok voltak, ma aggastyánok, az újszülöttek is idős emberré lettek. Akik átélték embermentőként vagy megmentettként azt az időszakot, lassan végleg itt hagynak majd minket. Ezelőtt azonban azok, akik még képesek az utazásra, jó, ha látják egymást és látják az életet, amelyet ők, megmentők és megmentettek tesznek lehetővé.

Dina Melpomeni tizenévesként bújtatott hosszú ideig egy népes zsidó családot, öt testvért a második világháború ideje alatt és a szüleiket. A Mordechai-család Thesszaloniki közelében élt, egy mecset épületében bujkált sokáig, onnan került Dina Melpomeniék egyetlen szobából álló lakásába, mindenüket megosztották velük. Amikor a legkisebb gyerek megbetegedett, muszáj volt kórházba szállítani, a lebukást kockáztatva. A kisgyerek a kórházban meghalt, a többieknek pedig új búvóhelyet kellett találniuk külön, a befogadó család segítette a szökésüket is, ruhákkal látták el őket annak ellenére, hogy maguknak sem volt sok.

A család túlélte a Soát és Izraelben kezdtek új életet, ahol a testvérek nagy családokat alapítottak, 40 leszármazottja él az országban a megmentett testvéreknek, és eljöttek vasárnap, hogy az egykori tizenévesnek, Dina Melpomeninek, a jelenleg 92 éves, kerekesszékes idős asszonynak megköszönjék mind az életüket. Dina Melpomeni végignézhetett rajtuk, 40 olyan emberen, akik nélküle nem jöttek volna a világra, az ő életükben láthatta élete értelmét, hihetetlen önzetlensége és bátorsága jutalmát.

Az akkor két éves Yossi Mor úgy emlékezett, hogy a tizenhét éves Dina nagyon kedvelte őt, amikor együtt voltak kénytelenek lakni. A kivételes áldozat soha nem évül el, amíg a leszármazottak és leszármazottaik élnek. Soha. A találkozók közül azonban feltehető, hogy ez volt a legutolsó. Az embermentők és azok, akiknek segítettek életben maradni, lassan átadják a helyüket a gyerekeknek és unokáknak, dédunokáknak, ők pedig továbbadják az ő gyerekeiknek. Dina Melpomeni megváltotta jegyét az örök életre.

Az ynetnews.com írása alapján

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...