10.2 C
Budapest
2023. március. 30. csütörtök

Aleksandar Vucic: Súlyos veszély fenyegeti Európát

Dátum:

Megosztás:

A szerb elnök is megszólalt a Balkánon tapasztalható újabb bevándorlási hullám kapcsán. Aleksandar Vucic szerint súlyos veszély fenyegeti Európát.

A Szarajevó központjában sátorozó bevándorlókat szállítják el a dél-nyugatra fekvő Salakovacba (Fotó: R. D./Klix.ba)

Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kétszer vagy akár háromszor annyian jöhetnek a közeljövőben, mint a 2015-ös válság idején. Boszniában valóban a 2015-ös események ismétlődnek több szempontból is: próbálják befogadóállomásokon elszállásolni a bevándorlókat, akik azonban szinte azonnal otthagyják a legális táborokat, és közben azt ismételgetik, hogy Németországba akarnak menni – közölte az M1 Híradója.

Péntek óta telt ház van a salakovaci befogadóállomáson. A boszniai kormány ugyanis oda szállította azt a mintegy 270 illegális bevándorlót, akik a szabad ég alatt vertek tábort Szarajevó központjában.

Bosznia-Hercegovinában márciusban nőtt meg drasztikusan a migránsok száma, idén már négyezren érkeztek az országba, ami háromszor annyi, mint tavaly egész évben. A helyzet mostanra vált tarthatatlanná a fővárosban, ezért a boszniai rendőrség pénteken felszámolta a sátrakat. A migránsokat pedig a Szarajevótól mintegy 120 kilométerre fekvő salakovaci befogadóállomásra szállították.

A menekültügyi miniszter azt mondta, a bevándorlók Salakovacban rendezett körülmények között várhatják meg kérelmük elbírálását. Jelenleg 200 migráns tartózkodik a táborban, közülük 44 gyermek. Több tucat migráns azonban már másnapra elhagyta a központot és valószínű, hogy a többiek sem maradnak sokáig. Az intézet vezetője arra emlékeztetett, a salakovaci befogadóközpont egy nyitott intézet és nem korlátozhatják az embereket a szabad mozgásukban. „A szabályok is kimondják, amennyiben egy személy nem tér vissza két napon belül, törlik a nyilvántartásból” – jegyezte meg Edin Denjo.

A boszniai kormányt meglepte a migrációs nyomás

A boszniai kormányt meglepte a migrációs nyomás, ezért megerősítették a keleti határszakaszt és a teljes lezáráson gondolkodnak. A montenegrói vezetés szintén bejelentette, ha nem csökken az országba érkező migránsok száma, elrendelik a határzárat.

A migránsok új szárazföldi útvonala néhány hónapja alakult ki a Balkánon. Azért, hogy elkerüljék Macedóniát és Szerbiát, Görögországból inkább Albánia felé indulnak, hogy Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül jussanak el nyugatra.

A szerb államfő azt mondta, bármelyik országon is haladnak keresztül az illegális bevándorlók, Európát egy újabb migrációs hullám fenyegeti, amely akár kétszer vagy háromszor is erősebb lehet a 2015-ös válságnál is. Hozzátette, az újabb migrációs hullám egyesek szerint a szíriai felszabadított területek miatt következhet be, mások szerint pedig egyes szíriai területek újbóli megtámadása miatt – mondta Aleksandar Vucic.

Aleksandar Vucic szerb államfő (EPA/Koca Sulejmanovic)

A 2015-ös migrációs válság idején az illegális bevándorlók elkerülték a nyugat-balkáni országokat a nehéz terepviszonyok miatt. Mostanra viszont naponta több száz migráns halad át ezeken az országokon, hogy elérje Nyugat-Európát.

Egyre több balkáni ország szigorítaná a határvédelmet

Egyre több balkáni országban merül fel, hogy kerítést kellene építeni, vagy legalább katonákat kivezényelni a határhoz. Egy csoport ugyanis megpróbált áttörni a bosnyák-horvát határon, de a rendőrök útjukat állták. Többen erre lefeküdtek az útra, és elállták a forgalmat, ugyanúgy, mint a 2015-ben, a szerb-magyar határon. Magyarországot továbbra is igyekeznek elkerülni az embercsempészek a szigorú határvédelem miatt.

A határmenti településeken közben más problémák is megjelentek. A rendőrség adatai szerint év eleje óta már 18 alkalommal törtek be a bevándorlók családi házakba, de felütötte a fejét a bűnözés más formája is, rendszeresek a rablások és a szexuális bűncselekmények is.

Seehofer: Szigorítani kell Németország bevándorláspolitikáját

A német belügyminiszter is „megkongatta a vészharangot”. Arra figyelmeztetett a berlini parlamentben, hogy megint egyre több bevándorló érkezik Törökország és Görögország felől, ezért Seehofer szerint szigorítani kell az ország bevándorláspolitikáját. Úgy véli, késedelem nélkül végre kell hajtani a német menekültügyi rendszer reformját, mert ismét emelkedik a menekültek száma Görögország, Bulgária és Törökország térségében. 

Horst Seehofer belügyminiszter sürgette, hogy mihamarabb állítsák fel azokat a befogadó központokat, amelyekben eldöntenék, kinek van joga továbbutazni a német településekre.

Magyarország nem enged a politikai zsarolásnak

A migránsok kerülik azokat a határszakaszokat, ahol szigorították az ellenőrzést, inkább a gyenge pontokon próbálkoznak – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György szerint a migrációs útvonalon fekvő országok védekezését az uniónak is támogatnia kellene, Brüsszel azonban csak a migránsok szétosztásáról akar dönteni.

Szerinte elég baj, hogy az Európai Unió nem a biztonságról, nem a gazdasági fejlődésről akar minél előbb döntéseket hozni, hanem újabb és újabb milliók erőszakos szétosztására törekszik, és ezáltal homályos távlati célok megvalósítását véli kivitelezhetőnek.

Bakondi György fontosnak tartotta leszögezni, hogy nemcsak Európában kell mindent megtenni a migráció megfékezése érdekében, hanem az ázsiai és afrikai országoknak is védekezniük kell a jelenséggel szemben. Kiemelte, hogy kontinensünkön mindenképp növelni kell a védekezés képességét, hisz ez európai, tagállami és nemzeti érdek egyaránt.

Forrás: M1 Híradó

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Somogyi Erika: jó ebédhez szól a nóta – videó

Jó étvágyat kívánunk! https://www.youtube.com/watch?v=BFlZvpoSH-Q YouTube Hirmagazin.eu

Itt vannak Oroszország békefeltételei

Oroszország részletezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén véget érhet a háború. Moszkva csak saját feltételei mentén hajlandó békét...

A drágulással kapcsolatban is üzent a magyar vásárlóknak a Tesco-vezér

Pálinkás Zsolt szerint tetőzött az élelmiszerárak inflációja, Magyarország pedig jó hely üzletelni. .. Hogy aztán ez mit is jelent,...

Tovább csökkenti a trappista árát az egyik legnagyobb bolt – érdemes várni hétfőig a vásárlással

Újabb húsz százalékkal lesz olcsóbb a magyarok kedvenc sajtja. Borítékolható, hogy nem marad el a válasz a többi...