26.2 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Albérlet árak az egyetemvárosokban

Dátum:

Megosztás:

Válságtól, inflációtól és egyéb gazdasági-politikai tényezőktől függetlenül az egyetemisták őszi megjelenése minden évben a nyári uborkaszezon végét, az albérletek iránti kereslet megemelkedését jelenti.

Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy miként alakulnak az albérlet árak az egyetemvárosokban 2022 őszén.

Az ingatlan.fm júliusi cikke szerint idén az eddigi évekhez képest jóval nagyobb szerepe lesz a gyorsaságnak és a rugalmasságnak, ha a hallgatók lakást szeretnének bérelni az őszi szorgalmi időszak kezdetén.

A jelenlegi ingatlanárak és az emelkedő kamatok miatt a lakásvásárlás egyre kevesebbek számára jelenthet opciót a lakhatás megoldására, így azoknak, akik a kollégiumokba se tudnak bejutni, az egyetlen lehetőséget az albérlet jelenti.

2022-es változások

A tavalyi ingatlanpiaci állapotokhoz képest idén 15-25%-os áremelkedés tapasztalható országos szinten.

Az albérlet árak az egyetemvárosokban is emelkedtek, ami azonban figyelemre méltó változás, hogy egyes vidéki városokban az albérlet árak emelkedése erőteljesebbnek bizonyult, mint a fővárosban.

A Covid-19 okozta visszaesés után 2022-ben az ukrán menekültek beözönlése az országba újabb változásokat hozott – túlkeresletet idézett elő, amit az őszi iskolakezdés tovább fokoz.

A jelen helyzet a lakástulajdonosoknak kedvez, hiszen most újra válogathatnak az érdeklődők közül, ami miatt az albérletek az egyetemi városokban tovább drágulnak.

A helyzetet súlyosbítja az energiaárak drasztikus emelkedése, amely a fenntartási költségek növekedését vonja maga után.

Az albérlet árak és a rezsiköltségek együttes emelkedése miatt Budapesten átlagosan havi 170-185 ezer forintba kerülhet idén a hallgatók számára a lakhatás.

Mit lehet tenni?

Megoldást jelenthet, ha több hallgató osztozik egy lakáson, illetve szóba jöhetnek a külvárosi területek is, amely azonban a napi ingázás vállalásával jár együtt.

Annak ellenére, hogy a vidéki településeken nagyobb drágulás volt megfigyelhető, összességében a hallgatók olcsóbban, átlagosan havi 105-140 ezer forintos áron juthatnak lakáshoz.

Keleten a legdrágább város most Debrecen, a legolcsóbb pedig Miskolc. Nyugaton Kaposváron kerülnek legkevesebbe, Győrben és Veszprémben a legtöbbe az albérletek.

Írásunk a DLX MEDIA és az Üzleti magazin közreműködésével készült.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...