15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Aláírást gyűjtenek a vasárnapi pihenőnap megtartásáért

Dátum:

Megosztás:

forrás: M1 Aktuális

Aláírásgyűjtésbe kezd az egyik kereskedelmi szakszervezet a vasárnapi pihenőnap megtartásáért. Azt mondják, több százezer embert – eladókat, árufeltöltőket – érint kedvezően az új szabály, mert a vasárnapokat ők is a családjukkal és pihenéssel tölthetik. 15-én, kedden lesz egy éve, hogy életbe lépett a törvény.

Papp Erika egy nagy áruházlánc dolgozója, azt mondja jó, hogy nem kell dolgoznia vasárnap, mert a hétfőtől péntekig tartó munkaidő, óvoda és iskola után a szombat a családi ügyintézés napja. A vasárnap így az egyetlen olyan nap, amikor együtt lehet a család.

„Ha nincs vasárnapi boltbezárás, akkor mi dolgozunk szombat-vasárnap, mindegy milyen nap van” – mondta az M1-nek.

Aláírást gyűjtenek a vasárnapi pihenőnap megtartásáért

Tavaly március közepe óta kötelező a vasárnapi pihenőnap a nagyobb üzletekben, és az intézkedést támadó akciók ellensúlyozására a Dolgozók Független Szakszervezete egy társadalmi kampányt indított. Azt mondják, fel szeretnék hívni a figyelmet a kedvező tapasztalatokra.

„Az aláírásgyűjtés arról szól, hogy a munkavállalók támogatják azt, hogy vasárnap nem akarnak dolgozni. De nem csak az ő aláírásukat várjuk, hanem minden olyan ember aláírását, aki szolidáris a kereskedelemben dolgozó munkavállalókkal” – nyilatkozta Bubenkó Csaba elnök.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a kereskedelemben dolgozó mintegy 300 ezer ember 80 százaléka nő, így a korábban vasárnap dolgozók többsége anyaként volt távol a családjától.

A nagyáruházakat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondja: nem érte veszteség a piaci szereplőket a pihenőnap bevezetése után, és elmaradtak a korábban jósolt elbocsátások is.

5,5 tizedszázalékkal nőtt 2015-ben a kiskereskedelmi forgalom, ez minden várakozást egyébként is felülmúlt, és így semmiféle veszteségről nem lehet beszélni. Lehetnek olyan vállalkozások, amelyek kisebb vagy nagyobb eredményt könyveltek el mint korábban, de összességében a mérleg mindenképpen kedvező – szögezte le Vámos György.

Hozzátette: a pozitív mérleghez kellett az is, hogy a vasárnapi pihenőnapot javuló piaci helyzetben vezette be a kormány.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...