1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Alacsonyabb élelmiszerárak októberben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Stabil készletek és megugró cukorárak jellemezték a hónapot

 

Róma, 2018. november 2. – Megzuhantak a nemzetközi élelmiszerárak októberben, a tejtermékek, hús és a növényi olajok miatt, hiába a cukor drágulása, adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

FAO élelmiszerár-index, mely hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását, 1%-kal csökkent egy hónap és 7,4%-kal egy év alatt.

A zuhanás nagy részben a tejtermékek árával indokolható, ugyanis ez 4,8%-ot esett szeptember óta – mellyel 34%-kal marad el a 2014 februárjában mért csúcsszinttől. A gyengébb árak a bőséges exportellátást tükrözik, különösen Új-Zélandról.

Ez idő alatt a FAO hús árindexe 2%-kal csökkent, ami a juh-, sertés-, szarvasmarha- és baromfihús esetében a nagy exportkapacitásoknak tudható be.

A növényi olajok átlagárában is csökkenés észlelhető (1,5%) – a kilenc hónapja tartó lefele tendencia révén a mutató elérte a 2016. április óta mért legalacsonyabb szintjét. Ez javarészt a pálmaolaj iránti visszafogott kereslet, valamint a fő exportőr országok nagy készleteinek eredménye. A szójaolaj nemzetközi ára valamelyest emelkedett.

A FAO gabonaár index magára talált, 1,3%-ot nőtt a szeptemberi értékekhez képest, nagy részben a magas amerikai kukoricaárfolyam miatt. A rizs kereskedelmi jegyzése azonban csökkent a hónapban, melyet részben az illatos és japonica fajtákra nehezedő valutamozgások befolyásoltak.

A cukorért 8,7%-kal kell többet fizetni, az időjárásból fakadó indiai és indonéziai kedvezőtlen termelési kilátások, valamint a vártnál nagyobb mennyiségben etanol előállítására szánt brazil cukornád miatt.

A vártnál is több gabona lesz

A 2018-as évre várható teljes gabonakibocsátást a FAO szakértői 2 601 millió tonnára növelték. Az emelkedés nagyrészt a jó búzatermésnek elébe néző Kanadának és Kínának köszönhető, mindazonáltal ez még így is 2,1%-al elmarad a 2017-ben mért rekordszinttől.

Az idei globális rizstermelést 513 millió tonnára becsülik szakértők, ami 1,3%-kal haladja meg a tavalyi rekordmennyiséget – olvasható a FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.

A 2018-as globális búzatermelést jelenleg 728 millió tonnára valószínűsítik, ami 4,3%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. Az északi féltekén már folyamatban van az őszi búza vetése, ami jövőre fordul termőre, az Európai Unióban, az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában a kecsegtető árak a bevetett területek további bővülését vetítik előre.

Csökkenés várható a globális szemes termények esetén, az előrejelzés szerint a tavalyinál 2,2%-kal kevesebb, 1 360 millió tonna várható. A szemes terményeket jelenleg a déli félteke országaiban vetik, és a jelenlegi kilátások a kukorica terjeszkedését jelzik Dél-Amerikában.

A FAO előrejelzései szerint a világ gabonaigénye 0,2%-kal rekordszintre (2 653 millió tonnára) növekszik, melyet a kukorica nagyobb takarmány- és ipari célú felhasználása hajt, különösen Kínában és az Egyesült Államokban. A búza, mint élelmiszer fogyasztása 1%-os, a rizsé pedig 1,1 %-os növekedésnek néz elébe.

A mezőgazdasági szezon végére a globális gabonakészletek megközelítik a 762 millió tonnát, mintegy 6,5%-kal elmaradva a rekordnagyságú nyitószinttől.

A szemestermény-tartalékok hat év után először csökkenhetnek, a búza 4,5%-kal – mely a főbb exportőrök készletkisöprésének tudható be. Rizskészleteink viszont 2,6%-kal, 176,6 millió tonnára emelkedhet.

A gabonafélék (búza, rizs) nemzetközi kereskedelme várhatóan 1,1%-kal zsugorodik a 2017/18-as rekordszinthez képest. A szemes termények világkereskedelme megközelítheti az előző évi 195 millió tonnás rekordját, a kukorica növekvő és a cirok csökkenő kereskedelem mellett.

Forrás és kapcsolat:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

+36 1 4612035

[email protected]

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...