-1.3 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Akut limfoid leukémia – a gyermekek betegsége, hogyan segítheted a gyógyulásukat?

Dátum:

Megosztás:

Röviden a betegségről

Az akut limfoid leukémia (vagy limfoblasztos) akkor alakul ki, amikor a fehérvérsejtek – a fertőzések elleni küzdelemért felelős sejtek – érése valamikor megszakad. Ez a megszakítás éretlen fehérvérsejtek (akut limfoid leukémiában a limfociták) elszaporodásához vezet. Ezek a sejtek kiszorítják a többi normális sejtet a csontvelőben, mivel abnormális ütemben növekednek.

Az akut leukémiához társuló alacsony vörösvérsejtszám légszomjhoz vezethet, amelyet az alacsony fehérvérsejtszám miatt fertőzés és láz követhet, az alacsony vérlemezkeszám pedig vérzékenységhez hasonló tünetekhez, például orrvérzéshez és fogínyvérzéshez vezethet. Egyes esetekben a beteg gyermek csak fáradtságra vagy sápadtságra, véraláfutásokra panaszkodik, nem pedig konkrét tünetekre. Bizonyos esetekben pedig egy súlyos fertőzés kivizsgálásakor derül fény a leukémiára.

Kezelése

Az akut leukémiában vagy a rák más formáiban szenvedők számára a rák típusától és stádiumától függően számos kezelés áll rendelkezésre. A kezelési lehetőségek a kemoterápiától a sugárterápián át a csontvelő transzplantációig terjednek. Szerencsére az akut limfoid leukémia napjainkban már 80%-ban gyógyítható.

A kezelések hosszú kórházban töltött hónapokat, vagy éveket is jelenthet, ami nagyon megterheli lelkileg, fizikailag és anyagilag is a családokat, gyakran egykeresetűvé válnak a családok, hogy az édesanya minden idejével, energiájával a gyermek gyógyulására koncentrálhasson. A teljes gyógyulásig tartó küzdelmes úton szerencsére van segítség. Egy a leukémiás gyermekeket segítő nonprofit szervezet, a Gyermekleukémia Alapítvány.

  • Online felületükön a szülők tanácsért és útmutatásért fordulhatnak gyermekük rákkezeléssel járó útja során. Nemcsak tanácsadást, hanem rendszeresen, havi szinten komoly anyagi támogatást is nyújtanak a betegséggel érintett családoknak, hogy könnyebben átvészeljék ezt a nehéz helyzetet.
  • Térítésment es táborokat szerveznek a daganatos gyermekeknek és testvéreiknek, ahol ismét gondtalanabb, boldog napokat élhetnek meg egy csodás sorstársi közösségben.
  • Kórház és gyógyszertámogatással is segítik a gyermekonkológiai osztályokat, rendszeresen szerveznek kampányokat, orvostechnológiai berendezések beszerzésére.

A Gyermekleukémia Alapítvány 2003-óta működik és mivel segítségnyújtásuk folyamatos, ezért a támogatáshoz szükséges anyagi forrásra is újra és újra szükség van. Talán elcsépelt mondat a „segíts, hogy segíthessünk”, de ebben az esetben ez teljesen helytálló.

Minden, akár csekély adomány is számít! Az adó 1 százalék felajánlások jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy stabilan, rendszeresen tudják segíteni a leukémiával érintett családokat. A gyermek betegségével küzdő családok, így „könnyebben” foglalkozhatnak azzal, hogy szeretteik újra jobban legyenek. Ha szeretnél részt venni a leukémiás gyerekeknek nyújtott támogatásban, akkor az adó 1 százalék adományoddal életeket menthetsz!

A jó hír az, hogy időben megkezdett kezeléssel ez a ráktípus gyakran kezelhető és gyógyítható. A leukémiás gyermekek kezelése a teljes remisszió elérésére és a normális csontvelőfunkció helyreállítására összpontosít. Sajnos, még ha a betegség minden jele megszűnik is, akkor is fennáll az esélye annak, hogy néhány sejt észrevétlen marad, és a későbbiekben kiújulást okozhat.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected]gazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...