4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Aktív fázisba lépett a világ egyik legveszélyesebb vulkánja, a kolumbiai Nevado del Ruiz: múlt héten több mint 6000 rengést produkált.

Dátum:

Megosztás:

Harangi Szabolcs vulkanológus, az ELTE Földtudományi Intézetének igazgatója szerint a jelek arra mutatnak, hogy a vulkán kitörhet, ez azonban még korántsem biztos.

A földrengések, a gázok kiáramlása, kitörése – többek között ezek azok a jelek, amelyek alapján igyekeznek a szakemberek meghatározni, hogy mikor következhet be vulkánkitörés. Harangi Szabolcs elmondása szerint a Nevado del Ruiz aktív fázisban van, olyan jelek tapasztalni, amelyek arra utalnak, hogy magma mozdulhat el a felszín irányába, ami adott esetben lehet, hogy vulkánkitörést fog okozni, de nem lehet biztosan állítani.

A kolumbiai Nevado del Ruiz tűzhányó gőzöket lövell ki Murillóban 2023. április 7-én. Egyes környékbeli településekről kiköltöztették a lakókat a hatóságok, mert a vulkán viszonylag erős aktivitása a közeljövőben bekövetkező kitörés előjele lehet. MTI/AP/Andres Rodriguez

„Fontos hangsúlyozni, hogy például

az 1985-ös kitörés nem volt nagy. Hogy egy vulkánkitörés mennyire pusztító és milyen hatással jár, az nem feltétlenül csak a nagyságtól függ.

A Nevado del Ruiz azért veszélyes, mert

  • magas, több mint 5000 méter tengerszint feletti magassága van, és
  • hóval, jéggel borított a felszíne.

Ez azt jelenti, hogy viszonylag kisebb kitörés esetében is előfordulhat az, és ez történt 1985 novemberében is, hogy megolvad ez a hó-és jégtakaró, és akkora a vulkán meredek oldalán a bemélyedt völgyekben elindul egy iszapár, ami azt jelenti, hogy a megolvadt hó- és jéglé keveredik a vulkáni törmelékanyaggal, adott esetben a kitörés anyagával, és egyre felgyorsulva mindent elsöprő és elpusztító áradat jön létre, ami nagyon-nagyon messze el tud jutni, akár több 10 kilométer távolságba is.

A legfrissebb hírek itt!

1985-ben ez történt, amikor Almero városát érte el egy ilyen iszapár. Ez több mint 40 kilométerre van a vulkántól, mégis teljesen elpusztította a települést, és több mint 25 ezer ember halt meg” – mondta a szakértő.

Manizales, 2023. március 31.
A Kolumbiai Földtani Szolgálat által közreadott képen a kolumbiai Nevado del Ruiz tűzhányó Manizales közelében 2023. március 31-én. A földtani szolgálat adatai szerint növekszik a vulkán kitörésének lehetősége.
MTI/EPA/Kolumbiai Földtani Szolgálat
A Kolumbiai Földtani Szolgálat által közreadott képen a kolumbiai Nevado del Ruiz tűzhányó Manizales közelében 2023. március 31-én. A földtani szolgálat adatai szerint növekszik a vulkán kitörésének lehetősége. MTI/EPA/Kolumbiai Földtani Szolgálat

Erre fel lehet készülni, a 38 ezelőtti kitörést megelőzően a vulkanológusok jelezték előre a veszélyt.

Azelőtt hetven évig nem tört ki a Nevado del Ruiz, ez a hosszú csöndes időszak azért veszélyes Harangi Szabolcs szerint, mert kivesz az emberekből a kitörés közvetlen tapasztalata. Most már többet tudunk a vulkánok viselkedéséről, a helyiek még sincsenek alaposan felkészültek.

Murillo, 2023. április 8.
A kolumbiai Nevado del Ruiz tűzhányó gőzöket lövell ki Murillóban 2023. április 7-én. Egyes környékbeli településekről kiköltöztették a lakókat a hatóságok, mert a vulkán viszonylag erős aktivitása a közeljövőben bekövetkező kitörés előjele lehet.
MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán
A kolumbiai Nevado del Ruiz tűzhányó gőzöket lövell ki Murillóban 2023. április 7-én. Egyes környékbeli településekről kiköltöztették a lakókat a hatóságok, mert a vulkán viszonylag erős aktivitása a közeljövőben bekövetkező kitörés előjele lehet. MTI/EPA/EFE/Ernesto Guzmán

„Az elmúlt hetekben kisebb hamukilövellések már voltak, ezek a hamuhullások azért már jelezték azt, hogy ez a vulkán működik, de ezek nem túl nagy események, ezért emberek még mindig nem érzik azt, hogy nagy veszélyben vannak” – mondta Harangi Szabolcs, hozzátéve, hogy Kolumbiában arrafelé nem szívesen hagyják el otthonaikat, állataikat, javaikat az emberek.

Azt is elmondta, a riasztás narancs fokozatban van, ez a legmagasabb szint a már kitörést jelző vörös alatt.

Hanganyag:

Nyitókép: MTI/EPA/Kolumbiai Földtani Szolgálat

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Reagáltak a titkosszolgálati vezetők Magyar Péter állításaira, Kocsis Máté is posztolt róla

A Diákhitel Központ volt vezetője nem találkozott a titkosszolgálatok képviselőivel – derült ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Összeült...

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...

Életveszély az M1-esen: fantomdugó szedi áldozatait

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő. Az MKIF Zrt. hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét,...