0.6 C
Budapest
2023. december. 7. csütörtök

„Akár a budapesti éttermek fele csődbe mehet”

Dátum:

Megosztás:

Még 2021-2022-ben is válságkezelő, piacfejlesztő lépéseket kell tenni

– véli a több mint egy tucatnyi éttermet és szállodát működtető Zsidai Zoltán Roy, de a szakember szerint a vendégek visszatérése lesz a legnagyobb mentőöv.

Sok ágazati szereplő ételkiszállítással igyekszik áthidalni a helyzetet, ők például fél éven át dolgoztak egy gazdasági és környezetvédelmi szempontból is fenntartható alternatíván, amely sokkal elérhetőbb, mint az éttermi árú házhozszállítás, de sokkal magasabb a minősége.

„Sokkal kevesebb csomagolóanyagot pazarol, sokkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár az étel vendéghez való eljuttatása, és ki tudjuk gazdálkodni a kollégáinknak a béreit, a beszállítóinknak, termelőinknek is a díjait, költségeit.”

Már tavasszal látszott, hogy óriási baj lesz, mert vakcina nélkül őszig nem lesz megoldása a koronavírus-válságnak. A gasztronómiai szakember már akkor tudta, hogy nagyságrendekkel többe kerül majd az őszi-téli-tavaszi időszak. A szeptemberig még szépen működtek az éttermek, bár a korábbi forgalmat meg sem közelítették, aztán a határzár lenullázta ezt is.

Úgy véli, tavasszal hamar lépett a kormányzat, nagy segítséget jelentett például a hitelmoratórium vagy a járulékok csökkentése is, de a támogatások mellett a legfontosabb, hogy a vendégek mielőbb visszatérhessenek.

Ha túlélünk, és utána minél gyorsabban visszaépülnek a piacaink, és fel tud futni a szektor árbevétele, az a legfontosabb, és legjobb segítség – mondta.

„2021-2022-ben is válságkezelő, piacfejlesztő lépéseket kell tenni. Különböző modellek vannak a világban. Az osztrákok novemberben kifizették az éttermeknek, szállodáknak a 2019. novemberi árbevételük 80 százalékát, decemberben pedig az 50 százalékát. Nem mernék pálcát törni egyik megoldás mellett sem, meglátjuk, hogy milyen államadósságot fog produkálni az egyes államokban ez a nagyarányú támogatás” – mondta.

Zsidai Zoltán Roy szerint természetes, hogy egy világvárosban, így Budapesten is sokkal nagyobb az éttermi kínálat, a magyar fővárosban ez akár a kereslet tízszerese is lehet. A válság pedig megtépázhatja a piacot.

„A bécsi étterem-tulajdonosok úgy számolnak, hogy az éttermek 30 százaléka most csődbe megy, ha ez a megállapítás Bécsre érvényes, benne van, hogy Budapesten sem vészeli át az éttermek fele a járványt.”

Hozzátette, sok szereplő eltűnhet a piacról, sajnos olyanok is, akik épp a járvány kitörése előtt fektették fejlesztésekbe a tartalékaikat.

portfolio

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Tökéletes célpont 2 – videó

A második részben is folytatódik az embervadászat. Ezúttal Burma dzsungeleiben és Thaiföldön. A visszavonult harcmûvész Wes Baylor (Scott Adkins),...

Videóra vettek egy horrorisztikus keddi gázolást Solymáron, keresik a sofőrt

A német rendszámú BMW-s sérült kocsival, fékezés nélkül hajtott tovább. A rendőrség a lakosság segítségét kéri. Két embert gázolt...

A babérlevél antioxidánsként segíti a vesék egészségét

Napjainkban is sokan használnak a húsételek készítésekor, sütésekor babérlevelet. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok előnnyel...

Konyhai- és háztartási gépeket adományoztak rászorulóknak! Nemes cselekedet, köszönjük a rászorulók nevében is!

Nélkülöző családok juthatnak a mindennapi életet megkönnyítő készülékekhez Budapest, 2023. december 6. – Konyhai kisgépeket adományozott a Sencor magyarországi...