6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Akadályozzák a románok, hogy megtaláljuk Petőfi sírját

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Folyamatosan akadályokat gördítenek a román hatóságok azok elé a magyar tudósok elé, akik a 170 évvel ezelőtti segesvári csatának a helyszínét térképezik fel. Pedig itt kerülhetnének elő Petőfi Sándor maradványai is, aki a csatában tűnt el. Halálát legendák százai övezik, mindnek egy csapásra vége lenne, ha megtudhatnánk, mi történt!

Csúcstechnikával keresik a magyarok a segesvári csatában elesett katonák sírját és Petőfi Sándor maradványait, de a román hatóságok akadályozzák a munkálatokat – tudta meg a Ripost. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, februárban együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum az 1849-es segesvári ütközet helyszínének kutatásáról.

Az erdélyi Maros megyei múzeum is közreműködik a régészeti feltárásban.

1849. július 31-én a Segesvár melletti, fehéregyházi csatában vesztett ütközetet Bem József csapata, ott látták utoljára Petőfi Sándort. Vannak, akik úgy vélik, nem esett el, hanem fogságba esett vagy elmenekült, Olaszországtól Oroszországig sokfelé látni vélték, több sírja is van világszerte.

A tudomány mai állása szerint viszont bizonyos, hogy ott, Segesvár mellett esett el és valamelyik tömegsírba került. Sok évtizeden át azonban nem lehetett ásatásokat végezni a csata színhelyén, a román hatóságok ebben nem voltak partnerek.

A költő születésének 200. évfordulójára, 2023-ra szeretnék felújítani az emlékparkot és a Petőfi múzeumot. A februárban megkezdett feltárási munkákat is szeretnék addigra befejezni, remélve, hogy talán a költő csontjai is előkerülnek a csata egykori területén. A kutatók többször is bejárták a Csonta-kertet, először műszer nélkül, aztán feltérképezték a terepet, végül volt két fémkeresős terepbejárás is.Meghatározták a feltételezett tüzérségi gócpontokat és úgy tudják, hogy három tömegsír van a helyszínen.

A terület több részből áll: a csata egykori helyszínének egy része ma mezőgazdasági terület, más része erdő, de az útépítéssel is megbolygatták a területet, mindez nehezíti a feltérképezését.

Forrás: Ripost

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...