15 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Aggódik a Pentagon, hogy az ukrajnai háború kimeríti az amerikai lőszerkészleteket

Dátum:

Megosztás:

Amerikai védelmi tisztviselők szerint a hiány az USA katonai készültségét veszélyeztetheti.

Az ukrajnai háború kimerítette egyes lőszerfajták amerikai készleteit, a Pentagon pedig lassan tölti fel arzenálját, ami az amerikai tisztviselők aggodalmát váltotta ki, ugyanis a hiány az amerikai katonai készültséget veszélyeztetheti – számolt be a The Wall Street Journal.

A cikk szerint az Egyesült Államok az elmúlt hat hónapban Ukrajnának leszállított 16 amerikai rakétavetőt, úgynevezett Himarsokat, több ezer fegyvert, drónt, rakétát és egyéb felszerelést.

Ennek nagy része, beleértve a lőszert is, közvetlenül az Egyesült Államok készletéből származik, kimerítve a váratlan fenyegetésekre szánt készleteket, mondják a védelmi tisztviselők.

A cikket részletesen itt olvashatod el:

Amerika kezd kifogyni a fegyverekből, annyit küldött Ukrajnának

Ahogyan várható volt, gondok adódtak az USA Ukrajna kiszolgálása érdekében biztosított fegyverszállítási kapacitásában. A Javelin és a Stinger rakéták készletei apadóban, a gyártáshoz nélkülözhetetlen ellátási lánc pedig jelen pillanatban nem működik.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az amerikai Javelin és Stinger rakéták nélkül Ukrajna nagy valószínűséggel nem tartana ott a háborúban, ahol jelenleg tart. Beszámolói szerint mintegy 7000 Javelint használtak fel eddig, amivel több mint négyszáz orosz páncélozott harcjárművet semmisítettek meg. A hatékonyság elképesztő, de az amerikai készletek apadása miatt nem biztos, hogy egyenletes szinten is lehet tartani.

Washingtonban egyes képviselők már májusban felvetették a kérdést: meddig lehet az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok tekintetében azt az őrült tempót és mennyiséget tartani, amit a Biden-kormányzat diktál?

Az a fegyvermennyiség ugyanis, amit az USA a saját készletéből küld Zelenszkijnek, magában hordozza a veszélyt, hogy közben csökken az ország védelmi képessége.

Lloyd Austin védelmi miniszter egy szenátusi meghallgatáson akkor elbagatellizálta a problémát, mondván: sem a gyártás, sem az utánpótlás nincs veszélyben, az országot tehát semmiféle védelmi veszély nem fenyegeti. Szavainak már akkor ellent mondott Gregory Hayes, a Javelineket gyártó Raytheon Technologies vállalat vezérigazgatója, aki halkan kiejtette száján az alkatrészhiány szót, és abból sem csinált titkot, hogy igenis akadhatnak problémák.

Azok pedig egy hónappal később már elég markánsan mutatkoznak. Az Egyesült Államok ezres nagyságrendben Ukrajnának ajándékozta meglévő Javelin-készleteinek több mint egyharmadát, míg a Stingerek esetében a negyedét, ellenben lassan két évtizede nem rendelt utánpótlást a gyártótól. Most megtenné, de a nagy mennyiségű gyártás újraindítása nem egyszerű feladat. Greg Hayes szerint jelenleg alapvetően külföldre gyártanak minimális mennyiségben, a legnagyobb akadálya az ipari mennyiségű darabszám elérésének viszont nem más, mint az alkatrészhiány. Úgy fest a dolog, hogy a Raytheonnak emiatt újra kell terveznie a fegyvereket, hogy olyan alkatrészekkel pótolják azokat, amelyek rendelkezésre állnak. (A mikrochip-hiány a precíziós fegyverek piacán is érezteti romboló hatását.) Csak ezután tudják beindítani a gyártást, de

Hayes kalkuláció alapján nagyobb mennyiséget 2023-24-nél előbb nem tudnak biztosítani.

Így hiába kötött hirtelen 625 millió dolláros szerződést a hadsereg a gyártóval, az eredmények csak jóval később kezdenek majd megmutatkozni. Márpedig ha ez a szállítási arány marad Ukrajna felé, az azt jelenti, hogy az USA egy éven belül kifogy a saját készleteiből.

A gyártási nehézségeket fokozza a szakképzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya, a Pentagon nehézkes, kusza és bürokratikus szerződéskötési eljárása, beleértve olyan amatőr folyamatokat, amelyek során a védelmi minisztérium egyetlen beszállítóval köt szerződést a kritikus alkatrészek gyártására vonatkozóan, ami az előállítás folyamatosságát nem kis mértékben kérdőjelezi meg.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ukrajna problémája mellett Bidennek Tajvan miatt is főhet a feje. Kína egyre agresszívabb nyilatkozatai az elnököt arra késztették, hogy súlyos mondatokat nyilatkozzon arról, mit tenne az USA, ha Kína fegyverrel próbálná meg Tajvant bekebelezni.

A szigetország védelme gyakorlatilag egy az egyben az amerikai fegyverekre épül, így igen nagy gondban lesz, ha az alkatrészellátás ilyen mértékben akadozik,

vagy ha a legrosszabb bekövetkezése esetén Amerika egyszerűen nem tudna fegyvert szállítani neki.

Biden számára lehetőség lehet a védelmi termelési törvény alkalmazása, amelynek révén a kormány arra kényszerítheti a vállalatokat, hogy prioritásként kezeljék a védelmi célú gyártást és szállítást a más iparágaktól befutó megrendelésekkel szemben. Jogi lehetősége van rá, de az erősen kérdéses, mennyire fogad jól majd a gazdaság és az amerikai közvélemény egy ilyen húzást, amikor az USA teljesítőképessége így is mélyponton van, az infláció mértéke pedig az egekbe szökött.

Így vagy úgy, de a Biden-adminisztrációnak újra kell értelmeznie nem csak a fegyverszállítási politikáját, de a saját védelmi kapacitását is.

Hogy ezt a beszerzési folyamatok egyszerűsítésével, az innováció ösztönzésével, a beszállítók körének drasztikus növelésével, a befektetői kör szélesítésével éri el, az már az ő gondja, de az biztos, hogy hiába szavaztat meg valaki 40 milliárd dollárt Ukrajna fegyverzetének utánpótlására, ha közben nem tudja megoldani a sajátját sem.

mandiner

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Azt mondták, ide most a színészek nem jöhetnek be, mert a színészeknek árt, ez egy amerikai film – mesélte Bodrogi gyula a főiskolás éveiről,...

Szinte nincs olyan korosztály Magyarországon, aki ne ismerné Bodrogi Gyulát, a legendának azonban nem indult zökkenőmentesen a karrierje. A Nemzet...

Kínos: Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt + videó

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború...

Ekkora bírságra számíts, ha a megengedettnél többel, vagy a rakparton, kevesebbel autózol Budapesten!

Budapesti rendőreink kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra. A BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai 2024 nyolcadik hetében a Ferihegyi repülőtérre...