7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Afganisztánból jövő támadással számol Putyin

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint előadódhat, hogy afgán fegyveres felkelők szivárognak be Közép-Ázsiába. A politikus szerint válság közeli állapotok uralkodnak Afganisztánban, és felszólította közép-ázsiai kollégáit, készüljenek fel egy esetleges támadás együttes visszaverésére.

Az orosz államfő erről a kazahsztáni fővároshoz, Asztanához közeli Burabajban beszélt, a Független Államok Közösségének (FÁK) és az Eurázsiai Gazdasági Szövetség gazdasági tanácsának csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján.

A felszólalást egy nappal azután hangzott el, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette, a korábbi tervekkel ellentétben 1000 helyett 5500 katonát kíván állomásoztatni az Egyesült Államok 2016 után Afganisztánban.

Putyin
Nurszultan Nazarbajev kazah elnök (j) üdvözli Vlagyimir Putyin orosz elnököt az asztanai elnöki palotában 2015. október 15-én, mielőtt megkezdődne a Független Államok Közössége és a Legfelsőbb Euroázsiai Gazdasági Tanács kétnapos csúcstalálkozója. (MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi/Alekszej Nikolszkij)

Putyin támadással számol

Afganisztánban tevékenykedő fegyveres felkelők lehetséges beszivárgásának veszélyére figyelmeztette pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok vezetőit.

Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy válság közeli állapotok uralkodnak Afganisztánban, és felszólította közép-ázsiai kollégáit, készüljenek fel egy esetleges támadás együttes visszaverésére. A volt közép-ázsiai szovjet tagköztársaságok közül Türkmenisztánnak, Tádzsikisztánnak és Üzbegisztánnak van közös határa Afganisztánnal.

Az egyes terrorszervezetek nem rejtik véka alá a további terjeszkedésre vonatkozó terveiket – emelte ki az orosz elnök a televízió által is közvetített beszédében. “Egyik céljuk, hogy benyomuljanak a közép-ázsiai térségbe. Fontos, hogy készen álljunk rá, hogy együttesen válaszoljunk ennek a forgatókönyvnek a megvalósulására” – mondta.

Aggódik az IÁ-ban harcoló oroszok miatt

Putyin ismételten aggodalmát fejezte ki a főként a Közel-Keleten tevékenykedő Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet soraiban harcoló orosz állampolgárok miatt, és kijelentette, “nem engedi meg, hogy a Szíriában szerzett harci tapasztalataikat otthon használják fel”. Becslések szerint 5-7 ezer FÁK-állampolgár harcol az IÁ soraiban – mondta Putyin. Mintegy 2500-an közülük orosz állampolgárok.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta Szíriában, a kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az IÁ állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Bizonytalan, volt-e határincidens

Ugyancsak pénteken a türkmén külügyminisztérium azt közölte, hogy a kazah elnök “valótlan” megjegyzésével ellentétben Türkmenisztánnak nincs tudomása semmiféle olyan “incidensről”, amely az Afganisztánnal közös határánál történhetett. Nurszultan Nazabajev csütörtökön arról beszélt, hogy tudomása van bizonyos “incidensekről” az afgán-türkmén határnál, további részleteket azonban nem árult el.

Afganisztán könnyen átjárható határon osztozik Türkmenisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal is.

A FÁK-államok vezetői a csúcstalálkozón nyilatkozatot fogadtak el egyebek között a nemzetközi terrorizmus elleni harcról és a tagországok katonai együttműködésének koncepciójáról a 2020-ig terjedő időszakra. Ezenkívül döntést hoztak határvédelmi és egyéb intézmények közös csoportjának létrehozásáról a külső határokon esetleg bekövetkező válsághelyzetek kezelésére.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Harry herceg Pókembernek öltözött – videó

Harry herceg Pókember-jelmezt öltött magára egy videó erejéig, amelyben a háborúban elesett katonák gyermekeinek üzent, valamint boldog karácsonyt...

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...