5.1 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Adóelkerülés miatt büntetőeljárással néz szembe Donald Trump cége

Dátum:

Megosztás:

Miközben Donald Trump reality-sztárból az Egyesült Államok elnöke lett, Trump Organization néven futó cége egyes felső vezetőinek hatalmas béren kívüli juttatásokat csúsztatott: többek közt lakásokkal és luxusautókkal „lepte” meg a dolgozókat.

A cég elleni bírósági eljárás során a volt elnöknek még akkor sem kell a vádlottak padjára ülnie, ha kiderül, hogy tudott a pénzügyi trükközésről.

Összefoglalójában az AP azt írja, hogy az ügyészek szerint a Trump Organization vezető tisztségviselői 15 éven keresztül adóelkerülés végett tervszerűen rejtegették a juttatásaikat a hatóságok elől. A volt elnök cége elleni bírósági eljárás hétfőn kezdődik New Yorkban, aznap elmondják a nyitóbeszédeket és meghallgatják az első tanúkat. Az eljárás alapját a manhattani kerületi ügyészség három éve tartó nyomozása képezi.

A vád kulcsfontosságú tanúinak névsorában szerepel Allen Weisselberg, a Trump Organization éveken át szolgáló pénzügyi vezetője, aki az előzetes meghallgatások során bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy öt hónapnyi börtönbüntetésért cserébe tanúskodik a vállalat ellen.

A legfrissebb hírek itt!

Amennyiben elítélik, a Trump Organizationt egymillió dollárnál magasabb bírsággal sújthatják, minek köszönhetően a cég nehezebben juthat hitelhez, illetve egyes kormányzati szervek megszakíthatják vele a kapcsolatot. Az ítélet további hozadéka lehet, hogy a Trump Organization üzletelhessen az amerikai titkosszolgálattal, amely egyes esetekben aközben fizet a cégnek szállásért és egyéb szolgáltatásokért, hogy Donald Trumpot, mint volt amerikai elnököt hivatalosan védelmezi.

Fontos megjegyezni, hogy jelen eljárás során Donald Trumpot és a Trump Organization vezetőjeként dolgozó gyerekeit sem vádolják bűncselekménnyel, sőt: Trump várhatóan nem tesz tanúvallomást, és nem is vesz részt a tárgyaláson.

Az ügyészek leszögezték: az ítélethozatal nem kívánja, hogy bebizonyítsák, hogy a volt elnök tudott a történtekről, mivel az ügy nem Donald Trumpról, hanem a cégéről szól. William J. Brennan, a védelem egyik ügyvédje mindehhez hozzátette, hogy Trump még ha fizikailag nincs is jelen, attól még „ködként lengi be a tárgyalótermet”, mivel neve egyet jelent a Trump Organizationnel. A  volt elnök ugyanis ezen a cégen keresztül irányítja számos másik cégét, melyek a golfpályáit és a toronyházait üzemeltetik, illetve egyéb ingatlanbefektetéseit, marketinges- és televíziós ügyleteit menedzselik.

Az AP azt írja, hogy Donald Trump írta alá az eljárás középpontjában álló csekkek egy részét, illetve tengernyi feljegyzésen és egyéb céges dokumentumon szerepel a neve. Sőt: a beidézett tanúk akár tanúskodhatnak is a Trumppal folytatott beszélgetésekről, és Trump személyes főkönyvei is előkerülhetnek bizonyítékként.

Az ügyészek szerint a Trump Organization a leányvállalatain, név szerint a Trump Corp.-on és a Trump Payroll Corp.-on keresztül azért lehet részben felelős, mert Weisselberg „magas rangú vezetői megbízott” volt, aki szerződése szerint eljárhatott, és el is járt a vállalat és annak különböző szervezetei nevében.

A legfrissebb hírek itt!

A Trump Organization jogászai állítják: a cég nem tett semmi rosszat, és azzal érvelnek, hogy Weisselberg és más vezetők is a saját hatáskörükben cselekedve károsították meg anyagilag a vállalatot.

Weisselberg már bűnösnek vallotta magát abban, hogy anélkül vett fel 1,7 millió dollár béren kívüli juttatást, hogy azt beírták volna a könyvelésbe, és ezért saját magát, illetve a Trump Organization más vezető tisztségviselőit, köztük Jeffrey McConney vezető alelnököt hibáztatta. Azzal viszont nem ért egyet, hogy kárt okoztak volna a cégnek, a juttatásokkal ugyanis pont hogy anyagi megtakarítást „könyvelhettek el”, mivel nem kellett fizetésemeléseket adni.

Az ügyészek közölték, hogy az eljárás során várhatóan tizenöt tanút idéznek be, köztük a már fentebb említett Weisselberget és McConneyt.

Juan Manuel Merchan bíró úgy véli, a tárgyalás legalább négy hétig eltarthat, az egyik védőügyvéd szerint ez már a vádirat elkészítésére is kevés lehet. A bíróság a héten hétfőn, kedden és csütörtökön egész nap, pénteken fél napig tárgyalja az ügyet.

euronews

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este csak 1 film! A pókerjátékosoknak, és mindenkinek ajánlom, .. egy igazán jó film: Elit játszma – videó

Winston Churchill: "A siker az a képesség, hogy az ember a kudarcok sorozata ellenére sem veszít a lelkesedéséből" Teljes...

Valósággá válhat, amit csak sci-fikben láthattunk: alagutat találtak egyik világból a másikba

A bulgáriai Szófiai Egyetem fizikusainak egy csoportja szerint a féreglyukak, azaz az univerzum egyik részét a másikkal összekötő...

Újra vele! Őszintén öleli őt Berki Mazsi

Itt a fotó Sokan gondolták, hogy a Kulcsár Edina helyére beugró Berki Mazsinak ilyen rövid felkészülési idővel semmi esélye...

Festővászon lett Herceg Erika tökéletes testéből: „Meztelenül kiállok, úgy fogtok rám festeni” – videó (18+)

Herceg Erika egy divattervezővel és egy képzőművésszel kooperálva változott igazi műalkotássá szinte egyetlen szempillantás alatt, amikor hófehér ruháját...