10.9 C
Budapest
2024. február. 26. hétfő

Adócsomag 2024: a szochotörvény tervezett módosításai

Dátum:

Megosztás:

A havi minimális adó fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenysége szüneteltetése esetén csak abban az esetben mentesül a minimális szociális hozzájárulási adó (szocho) megfizetése alól, ha a szüneteltetés a hónap egészében fennáll

– ez az egyik lényeges változás a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény módosítási javaslatai közül, amelyet a 2024. évi adótörvény-módosítási csomag tartalmaz.

A T/4243. szám alatt (a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról címmel) benyújtásra került törvénycsomag a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényt is több pontban érinti.

Cikkünkben ezen jogszabály tervezett változásait tekintjük át.

Az első, amit meg kell említenünk, hogy a tervezet szerint a havi minimális adó fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenysége szüneteltetése esetén csak abban az esetben mentesül a minimális szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, ha a szüneteltetés a hónap egészében fennáll.

Jelen szabályok szerint, ha a vállalkozói tevékenység szüneteltetése hó közben kezdődik vagy ér véget, akkor az adott hónapra minimum kötelezettségként a minimálbér 112,5 százalékának a harmincad részét alapul véve kell megfizetni a járulékot a szüneteltetéssel nem érintett naptári napokra. Ez az arányosítási szabály – összhangban a minimumjárulékra vonatkozó szabályok tervezett módosításával – a 2024. január 1-jét követően kezdődő szüneteltetések vonatkozásában megszűnik.

A javaslat három rendelkezése a szochokedvezményeket érinti.

Egyrészt kiegészülne a törvény 11. szakasza, mely szerint a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény vonatkozásában nem tekinthető munkaerőpiacra lépőnek a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alapján foglalkoztatott vendégmunkás. (Az erről szóló, T/4026. számon benyújtott törvényjavaslatról mai ülésén szavaz a parlament.)

A legfrissebb hírek itt!

Másrészt a szochotörvény 13. paragrafusa szerinti kedvezmény alkalmazása során a jövő évtől megváltozott munkaképességű személynek lehet tekinteni azt a munkavállalót, egyéni vagy társas vállalkozót is (tehát bővül a kedvezményezettek köre!), aki fogyatékossági támogatásban vagy a vakok személyi járadékában részesül. Esetükben a kedvezményre való jogosultság bizonyításához az ellátás folyósítását igazoló határozattal kell rendelkeznie a kifizetőnek.

Fontos változás, hogy a szakképzésben való részvétellel összefüggő adókedvezmény (17/A § (1) bekezdése) a jövő évtől arányosítva vehető figyelembe. Az adókedvezmény összegének a meghatározása során továbbra is az arányosított önköltség egy munkanapra eső értékét kell a tárgyhónap munkanapjainak a számával (ide nem értve a szakképző intézményben, illetve a szakiskolában teljesített oktatási napokat és az olyan munkanapokat, melyekre tekintettel a tanuló, illetve a képzésben részt vevő munkabérre nem jogosult) megszorozni. Ugyanakkor mindezt meg kell szorozni egy újabb arányszámmal is, amely azt mutatja, hogy a munkanapokon a szakoktatás időtartama miként aránylik a 8 (vagy 7) órás munkaidőhöz.

E módosítással – a törvény indoklása szerint – „elkerülhetővé válik, hogy az adókedvezmény maximális összegben legyen igénybe vehető akkor is, ha a szakirányú oktatás munkanapokon belüli mértéke csupán töredéke a teljes napi munkaidőnek (illetve a 7 órának)”.

Ezzel párhuzamosan a javaslat szerint hatályát veszíti a 17/A paragrafus (2) bekezdése, mivel a rendelkezés a kedvezmény tényleges munkaidőhöz kötésével okafogyottá válik.

A szochotörvény 5. paragrafusának (6) bekezdése értelmében a Tbj. szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett

a) az 1. § (5) bekezdésének a)–d) pontja szerinti jövedelmet,

b) az szja-törvény szerint egyéb jövedelemnek minősülő jövedelmet és

c) az 1. paragrafus (4) bekezdése szerinti jövedelmet

nem terheli adófizetési kötelezettség.

E mentesség nem vonatkozna a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alapján foglalkoztatott vendégmunkásokra. Esetükben tehát a a külföldi státusz nem mentesít az említett jövedelmek tekintetében sem a szochofizetési kötelezettség alól.

És végül, a szochotörvény 18. paragrafusa egy új bekezdéssel (2a) egészül ki. Eszerint, ha az szja-törvény szerint egyéb jövedelemnek minősülő jövedelem kifizetőtől származik, az adót a kifizető az Art. rendelkezései szerint havonta állapítja meg, s a tárgyhónapot követő hónap 12-éig vallja be és fizeti meg, kivéve, ha a jövedelem adóelőlegét a kifizető nem köteles megállapítani. A kiegészítést az indokolja, hogy ez ideig nem tartalmazott a törvény az egyéb jövedelem juttatása esetén alkalmazandó eljárásra vonatkozó egyértelmű előírást.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megható pillanatok közepette köszöntötték a világbajnoki hősöket – videó

Kitörő lelkesedéssel és egyedi ajándékokkal várták a DFVE utánpótlás csapatai a világbajnokságon ezüstérmes és olimpiai részvételét kiharcoló női...

Óriási tűz Budapesten, rohantak a helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók – 15 embert kellett menekíteni..

Tűz volt egy társasházi lakásban Budapest III. kerületében, a Hévízi úton. Az első emeleti lakás nappalijában öt négyzetméteren berendezési tárgyak...

Orosz drón üldözte a német külügyminisztert – videók

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának....

Vérfürdő Bécsben: öt nőt öltek meg (18+)

Pénteken összesen öt erőszakos halált halt nő holttestére bukkant a rendőrség Bécsben két helyszínen. Egy 51 éves nő és...