Hirmagazin.eu
Főoldal » Áder: Valóságos társadalmi mozgalom alakult ki az Arany-emlékévben
Belföldi hírek

Áder: Valóságos társadalmi mozgalom alakult ki az Arany-emlékévben

2017-ben ünnepeltük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította.

Megalakult az Arany János Emlékbizottság, amelynek az volt feladata, hogy szervezze és koordinálja az Aranykor programjait. A programokra 4 milliárd forint állt rendelkezésre. A bizottság elnöke Áder János köztársasági elnök, aki exkluzív interjút adott az M1-nek.

Áder János köztársasági elnök

Az Arany-év egyik kiemelkedő programja a Nagyszalontán található Csonkatorony felújítása volt; a program másik fontos helyszíne Nagykőrös, ahol Arany János csaknem tíz évet tanított. A programsorozat harmadik nagy lába pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum által szervezett rendezvények halmaza – mondta Áder János az interjúban.

A Csonkatorony egy rossz állapotban lévő, fűtetlen, elavult kiállítótérrel rendelkező épület volt, amelyet felújítottak,  emellett az Arany-relikviák jelentős része – bútorok, kéziratok – is felújításra szorult. A rekonstrukció most befejeződött, az épületet március 15. előtt adják át egy új kiállítótérrel. A relikviák jelentős részét Magyarországra szállították, melyhez kellett a román hatóság engedélye – tette hozzá a köztársasági elnök.

Az Arany-év célja az volt, hogy Arany János emlékéhez méltó kiállítások, előadások és színpadi produkciók szülessenek meg – fogalmazott Áder János, kiemelve, hogy valóságos társadalmi mozgalom alakult ki ezzel kapcsolatban.

Az Arany-emlékévhez kötődő rendezvényeken több mint 730 ezer ember fordult meg idáig, és 460 helyszínen lehetett látni, hallani valamilyen Arany Jánossal kapcsolatos előadást – mondta a köztársasági elnök.

Kép: MMA

Hozzátette: Gryllus Dániel ötlete nyomán készül egy összegzés a Magyar Televízióban, az Örkény Színháztól kezdve a Nemzeti Színházig pedig számos művészeti társulatnál versestek formájában vagy más módon emlékeztek meg Arany Jánosról.

Kiemelte Csőre Gábor Toldi című előadását, amelyben a színész egy személyben játszotta el Arany János remekművét.

Készül egy Toldi-rajzfilm is. A cél az volt, hogy a legjobb magyar rajzfilmes hagyományoknak megfelelő színvonalú, 12 részes rajzfilmsorozat készüljön a Toldiból, amelynek mozifilmváltozatát is elkészítik majd – hangsúlyozta Áder János.

Kiderült, Arany János maga is szerzett zenét, a dalokból néhány megmaradt, ezek felújított változatát hallhatjuk, részben pedig a korábbi zenei hagyományoknak megfelelően néhány új balladát és Arany-verset is megzenésítenek a program keretein belül – emelte ki.

Áder János úgy fogalmazott: nyelvi gazdagságának, nyelvi kifejezőkészségének, képszerű ábrázolásának köszönhetően Arany János mindenkihez tudott szólni.

Forrás: Híradó.hu

Hasonló hírek

Gyurcsány Ferenc ismét kitett magáért: Fideszt gyalázó videót tett közzé Karácsonyra – videó

Géza

„Erre a hivatásra különösen igaz, hogy jó pap holtig tanul”

Géza

Hősök napja – Idén kétnapos rendezvénysorozattal készülnek Budapesten

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian