17.4 C
Budapest
2022. május. 25. szerda

Áder: Valóságos társadalmi mozgalom alakult ki az Arany-emlékévben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2017-ben ünnepeltük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította.

Megalakult az Arany János Emlékbizottság, amelynek az volt feladata, hogy szervezze és koordinálja az Aranykor programjait. A programokra 4 milliárd forint állt rendelkezésre. A bizottság elnöke Áder János köztársasági elnök, aki exkluzív interjút adott az M1-nek.

Áder János köztársasági elnök

Az Arany-év egyik kiemelkedő programja a Nagyszalontán található Csonkatorony felújítása volt; a program másik fontos helyszíne Nagykőrös, ahol Arany János csaknem tíz évet tanított. A programsorozat harmadik nagy lába pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum által szervezett rendezvények halmaza – mondta Áder János az interjúban.

A Csonkatorony egy rossz állapotban lévő, fűtetlen, elavult kiállítótérrel rendelkező épület volt, amelyet felújítottak,  emellett az Arany-relikviák jelentős része – bútorok, kéziratok – is felújításra szorult. A rekonstrukció most befejeződött, az épületet március 15. előtt adják át egy új kiállítótérrel. A relikviák jelentős részét Magyarországra szállították, melyhez kellett a román hatóság engedélye – tette hozzá a köztársasági elnök.

Az Arany-év célja az volt, hogy Arany János emlékéhez méltó kiállítások, előadások és színpadi produkciók szülessenek meg – fogalmazott Áder János, kiemelve, hogy valóságos társadalmi mozgalom alakult ki ezzel kapcsolatban.

Az Arany-emlékévhez kötődő rendezvényeken több mint 730 ezer ember fordult meg idáig, és 460 helyszínen lehetett látni, hallani valamilyen Arany Jánossal kapcsolatos előadást – mondta a köztársasági elnök.

Kép: MMA

Hozzátette: Gryllus Dániel ötlete nyomán készül egy összegzés a Magyar Televízióban, az Örkény Színháztól kezdve a Nemzeti Színházig pedig számos művészeti társulatnál versestek formájában vagy más módon emlékeztek meg Arany Jánosról.

Kiemelte Csőre Gábor Toldi című előadását, amelyben a színész egy személyben játszotta el Arany János remekművét.

Készül egy Toldi-rajzfilm is. A cél az volt, hogy a legjobb magyar rajzfilmes hagyományoknak megfelelő színvonalú, 12 részes rajzfilmsorozat készüljön a Toldiból, amelynek mozifilmváltozatát is elkészítik majd – hangsúlyozta Áder János.

Kiderült, Arany János maga is szerzett zenét, a dalokból néhány megmaradt, ezek felújított változatát hallhatjuk, részben pedig a korábbi zenei hagyományoknak megfelelően néhány új balladát és Arany-verset is megzenésítenek a program keretein belül – emelte ki.

Áder János úgy fogalmazott: nyelvi gazdagságának, nyelvi kifejezőkészségének, képszerű ábrázolásának köszönhetően Arany János mindenkihez tudott szólni.

Forrás: Híradó.hu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

3 érv, hogy miért a faktoringot érdemes választanod vállalkozóként

2022-ben talán minden eddiginél fontosabb, hogy vállalkozóként alternatív pénzügyi megoldásokat is eszköztárunkba emeljünk. A vállalkozói hitelek egyre drágábbak, és...

Rendkívüli bejelentés: Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány – videó

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/505480614638923 Facebook Hirmagazin.eu

Kidobták a szülei, ezért akart öngyilkos lenni a fiú Margit-hídon

Fináncz Dominik szerda délután munka után sétált hazafelé, amikor meglátta a Margit híd korlátjába kapaszkodó fiatalt. Zsigereiben érezte, hogy...

Kevesebb és drágább lesz idén a hazai görögdinnye: akár 40 százalékkal is többet fizethetünk érte, mint tavaly

Az importverseny viszont idén várhatóan valamivel kevésbé szorítja majd a hazai dinnyetermelőket, hiszen az extrém magas üzemanyagárak miatt...