21.5 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Adatgyűjtés, kényes folyamat..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az adatgyűjtés egy kényes folyamat, mely erősen szabályzott. Ehhez képest meglepően kevesen tartják magukat a jogszabályi előírásokhoz, mely akár több millió forintos bírságot is vonhat maga után.

Ebben a bejegyzésben 3 nagyon fontos területet emelek ki, melyeket azonnal kiszúrna egy avatott szem, ha ránézne weboldaladra. Jó olvasást!

Amennyiben hallottál már a NAIH-ról, esetleg adatvédelmi lajstromszámmal is rendelkezel, akkor is érdemes átfutnod a bejegyzést, hogy elkerüld a kiszabható bírságokat.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha megosztod, hogy máshoz is eljussanak ezek a fontos információk!

Amennyiben hallottál már a NAIH-ról, esetleg adatvédelmi lajstromszámmal is rendelkezel, akkor is érdemes átfutnod a bejegyzést, hogy elkerüld az akár több millió forintos büntetéseket.

Ebben a bejegyzésben 3 nagyon fontos kötelezettségedre hívom fel figyelmed, melyeket eszközöld a lehető leghamarabb, amennyiben hiányoznak adatgyűjtési folyamataidból. A kiszabott bírság több millió forintra is rúghat, amennyiben hiányosságaidat a hatóság felfedezi.

Elég sok részletre kell figyelned, hogy az adatkezelési, adatfeldolgozási jogszabályoknak eleget tegyél. Az erre vonatkozó jogszabályt itt találod:

2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról.

1. Ahány adatgyűjtési folyamat, annyi NAIH lajstromszám

Sokak úgy gondolják, elegendő egyszer NAIH lajstromszámot igényelni, és onnantól minden adatgyűjtési folyamatnál használható.

Sajnos ez nem így van, mert ahogy változik az adatkezelés célja, időtartama, stb., úgy új számot kell igényelni. Például van egy ingyenes ebook letöltés az oldaladon email címért, emellett egy webinárium feliratkozási lehetőség, majd egy hírlevél regisztráció.

Ebben az esetben 3 lajstromszámot kell igényelned. És ha vannak további elkülönülő folyamataid, akkor további lajstromszámokat kell igényelned. A kitöltési útmutatót itt található a bejelentéshez.

2. Adatvédelmi nyilatkozat

A nulladik pont, hogy szükséged van egy adatvédelmi nyilatkozatra, melyben többek közt nyilatkozol az adatkezelő, adatfeldolgozók személyéről, hatásköréről. A bejelentésnél figyelj arra, hogy ne keverd össze az adatkezelő és az adatfeldolgozó szerepköreit.

Adatkezelő: A bevezetésben idézett törvény szerint adatkezelő „az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely önállóan vagy másokkal együtt az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az adatfeldolgozóval végrehajtatja.”

Adatfeldolgozó:„az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely szerződés alapján – beleértve a jogszabály rendelkezése alapján kötött szerződést is – adatok feldolgozását végzi.”

3. Checkbox

Amellett, hogy az űrlap, kitöltendő form közvetlen környezetében fel kell tüntetned az adatvédelmi nyilatkozatodat hivatkozva, egy checkbox-ot is el kell helyezned ugyanott.

Ezt a checkbox-ot üres formájában kell elhelyezned, szóval nem lehet eleve pipálva. A felhasználónak kell bepipálnia, hogy elolvasta, megértette, elfogadta az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.

Az előre kipipált változatát a NAIH jogszerűtlennek minősítette. Az indok, hogy nem felel meg a határozottság és félreérthetetlenség követelményének, mivel előfordulhat, hogy az érintett nem veszi észre a kipipált checkboxot, és ennek következtében olyan nyilatkozatot tesz, melyet nem feltétlenül akart megtenni.

Összefoglalás

Érdemes rászánnod egy napot és utánajárnod, milyen kritériumok hiányoznak adatgyűjtési folyamataidból. Miközben forrást gyűjtöttem a bejegyzéshez találkoztam elég elrettentő példákkal, akár 10-20 millió forintos bírságokkal.

Az nem sikerült kiderítenem, hogy melyik hiányosság kerül ennyibe egy vállalkozásnak, de egy pár 100.000 Ft-os bírság is épp elég csapás lehet. Főleg akkor, ha egy kis utánajárással megelőzhető lett volna.

A bejegyzésben csak 3 fontos tényezőre hívtam fel a figyelmed, ennél több kritériumnak kell megfelelned, amennyiben adatgyűjtésbe fogsz. Nézz körül a NAIH weboldalán, vagy kérj segítséget közvetlenül tőlük az adatgyűjtési folyamataid szabályos kivitelezéséhez.

Forrás: klikkmarketing

Képek: arsboni, bumm, mind24

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy férfi rohant be a metróalagútba a Blaha Lujza térnél és elvágta a torkát

Hatósági zárás miatt nem jár a 2-es metró a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között...

Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? Az endokrinológus válaszol

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy...

Ukrajna részben leállította a földgáz szállítását Európába

Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel...

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...