12.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

A zuhany alatt kiderül, mi a demencia egyik legbiztosabb jele

Dátum:

Megosztás:

A memóriazavar a demencia legelismertebb tünete, de van egy olyan jel is, amit könnyen kiszúrhatunk akár zuhanyzás közben is.

A demencia tünetei közé tartozhat a memóriazavar, a gondolkodás sebességének lassulása, a szellemi éleslátás hanyatlása, a hangulat változékonnyá válása, valamint a mindennapi tevékenységek elvégzésének nehézségei. De nem ezek a jól ismert tünetek a kizárólagos jelei annak, hogy valami nem stimmel. A szaglás elvesztése komoly figyelmeztető jel lehet – írja a sassy.hu az Express cikke nyomán.

Egy kutatás szerint ez a tünet már az első stádiumban jelzi a betegséget, és a zuhanyzás során nagyon könnyen észlelhető. Amennyiben valaki fürdés közben nem érzi (vagy csak alig) a sampon és a tusfürdő illatát, az komoly figyelmeztető jel. (Kivéve persze, ha előtte a Covid miatt vesztette el a szaglását és az még nem tért vissza.)

A Chicagói Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a szaglás hirtelen romlása a demencia korai jele lehet.

A memória ugyanis létfontosságú akkor is, amikor az ember fel szeretne ismerni egy illatot. A programot vezető, Jayant M. Pinto, aki a szaglószervi és orrmelléküreg-betegségeket vizsgálja, elmondta:

„Ez a tanulmány újabb támpontot ad arra, hogy a szaglás gyors csökkenése igazán jó indikátora annak, ami végül majd strukturálisan bekövetkezik az agy bizonyos régióiban.” Az amerikai tudós még hozzá tette: „Ki tudtuk mutatni, hogy a szaglás gyors hanyatlásában szenvedő emberek agyában a szürkeállomány térfogata és alakja is kisebb volt.”

Ha tehát valaki azt veszi észre, hogy Covid nélkül is jelentősen lecsökkent a szaglása, vagy a koronavírus-fertőzés után az nem tér vissza, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz. Ugyanis ha a demenciát időben elkezdik kezelni, hosszú évtizedekig képes lesz még a beteg megközelítőleg teljes életet élni.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megdöbbentő nyilatkozatot tett Rúzsa Magdi – videó

Már két éve próbálja megtalálni az egyensúlyt a munka és a gyereknevelés között Rúzsa Magdi, aki 2022-ben adott...

L.L. Junior: Fejek hullottak

L.L. Juniorhoz is eljutottak a vállalkozását érő kemény negatív vélemények: alkalmazottaktól vált meg, egy hónapig minden nap személyesen...

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...