2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

A zsidó egyházak együtt perlik a Mazsihiszt

Dátum:

Megosztás:

Igazságtalan és a hitközségek szerint jogszerűtlen a Mazsihisz örökjáradék-monopóliuma, mely szerint mintegy nyolcvan százalékos részesedést tudhat magáénak, miközben a maradék húsz százalék a két másik, Magyarországon bejegyzett zsidó egyház, az EMIH és a MAOIH között oszlik el. Deutsch Róbert, a MAOIH elnöke pert indított a Mazsihisz ellen, mert szerinte ez az aránytalanság jelentősen bénítja a szervezet működését.

A bírósági keresethez Köves Slomó rabbi is csatlakozott – tudhattuk meg a Magyar Nemzet cikkéből.

Az ortodox hitközség megkeresését követően az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is csatlakozott a jeruzsálemi vallási bíróságon benyújtott keresethez, amely intézmény a zsidó vallási közösségnek az igazságszolgáltatás elsődleges fóruma – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Köves Slomó rabbi, a hitközség elnöke.

Köves Slomó rabbi elmondta, hogy az 1998-ban bevezetett örökjáradék nemcsak a kommunista államhatalom által elkobzott és vissza nem szolgáltatott ingatlanvagyon kárpótlását jelenti, hanem az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységéhez szükséges tárgyi, anyagi feltételek biztosítására is szolgál.

Tekintettel arra, hogy a zsidó hitélettel kapcsolatos szolgáltatásokat – amelybe a zsinagógák működtetése, a közösségi szolgáltatások, az oktatás és a kóser intézmények fenntartása is beletartozik – csak kisebb részben biztosítja a Mazsihisz, így nyolcvan százalékos részesedésük a járadékban igazságtalan és megítélésünk szerint jogszerűtlen is – közölte Köves Slomó.

Deutsch Róbert, Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) vezetője a Magyar Nemztnek elmondta, hogy a zsidó egyházak hitéletének, közösségi életének az újraépítését és fenntartását szolgáló járadék jelenleg mintegy 1,8 milliárd forint évente, amelynek a belső elosztása régóta vitatott. Az ortodox izraelita hitközség vezetője rámutatott arra, hogy a három,

Magyarországon bejegyzett zsidó egyház – a MAOIH, az EMIH és a Mazsihisz – közül az utóbbi aránytalanul nagy összegben részesül a másik két hitközséghez képest.

Állítását azzal indokolta, hogy az elmúlt huszonhárom évben folyósított járadékok összértéke 30,6 milliárd forint, amelyből a Mazsihis 26,8 milliárd forintot kapott annak ellenére, hogy a számba vett, vissza nem szolgáltatott ingatlanok közel ötven százaléka az ortodox hitközséghez tartozott.

Az aránytalan elosztás következtében jelentkező forráshiány hosszú ideje bénítja a MAOIH hitéleti és oktatási tevékenységét,

ezért utolsó, március elején küldött levelünkben felszólítottuk a Mazsihiszt az ortodox hitközség kárára jogosulatlanul megszerzett tizenkét milliárd forint járadék összeg megtérítésére, és a járadék jövőbeni arányos elosztására – mondta Deutsch Róbert.

Majd hozzátette: megkeresésükre nem érkezett érdemi válasz a Mazsihisz részéről, így jogi úton kívánják megoldani az ügyet.

Zsidó vallási közösségek lévén magától értetődik, hogy az Izraeli Rabbinátus vallási bíróságához fordultunk igazságszolgáltatásért – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére a a MAOIH vezetője, majd leszögezte: a keresetet természetesen nem a holokauszt emléknapon, hanem hetekkel korábban adták be, ezzel megcáfolva a Mazsihisz közleményét, amelyben azt állították, a keresetet a holokauszt magyarországi áldozatainak az emléknapján adta át a felperes, „kegyetlensértőnek” nevezve a két zsidó hitközség eljárását.

A címlapfotó illusztráció.

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...