11.1 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

A vírus miatt bezárni kényszerült vendéglősök segélykiáltása: „Nyitunk vagy éhen halunk!” – Megszólalt a nagykanizsai presszó tulajdonosa

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Nagy árat fizetett a turizmus és a vendéglátás a koronavírus elleni hatékony védekezésért: nem nyithatnak ki, és még a hozzájuk betérő vendégeket is megbüntethetik: a vendéglőt bezárathatják, a vendég 5-500 ezer forintot fizethet, vagy fel is jelenthetik.

A vendégeknek most az utcán,a hidegben kell várni, míg összekészítik nekik elviteles ételeiket: Ez kevés bevételt termel / Fotó: MTI Varga György

A vendégeknek most az utcán,a hidegben kell várni, míg összekészítik nekik elviteles ételeiket: Ez kevés bevételt termel / Fotó: MTI Varga György

Éttermek, kávézók, kocsmák kerültek a szakadék szélére, legalábbis ezt mondják a Blikk által megkérdezett vendéglátóhelyek tulajdonosai. Európa-szerte egyre többen lázadnak fel, hogy a kormányok szigora enyhüljön. Olaszországban egy napra kinyitottak az éttermek, a lengyelek pedig már tárgyalnak a feloldásról. A hollandiai Eindhoven városában az emberek többször is összecsaptak a rendőrökkel, amikor a kijárási tilalom ellen tüntettek.

Borda Balázs (40) az elsők között jelentette be, hogy a tilalom ellenére február elsején ki fog nyitni a nagykanizsai Resti presszó és söröző. A tulajdonos azt mondta: nem lát más utat, a vállalkozást ellehetetleníti a véleménye szerinti “negatív megkülönböztetés.”

Borda Balázs úgy határozott, február 1-jén kinyitja a Restit, más esélye nincsBorda Balázs úgy határozott, február 1-jén kinyitja a Restit, más esélye nincs

– Azt követően döntöttem így, hogy kiderült, pünkösd előtt valószínűleg nem nyithatnak ki helyben fogyasztásra az éttermek. Nem azért írtam ki a bejegyzést, hogy bárkit is arra buzdítsak, tegyen úgy, mint én. Ez a saját egyéni döntésem, mérlegelnem kellett: vagy kinyitok vagy elküldöm az alkalmazottaimat, amit nem szeretnék. Úgy gondolom, hogy amennyiben más multi cégeknél lehet tömegével vásárolni, akkor az sem lehet probléma, hogy nálam 10-15 ember helyben fogyaszt a kellő távolságot betartva.Korábban minden vendég után fertőtlenítettünk, ügyeltünk arra, hogy ne sértsük meg a szabályokat. Sajnos mi nem egy konyha vagyunk, ezért az elviteles kiszolgálásból minimális bevételünk származik – mesélte a presszó tulajdonosa, aki azt is elmondta: bár az államtól kapnának bértámogatást, az vajmi kevés.

– A járulékot az alkalmazottak után, illetve a rezsit is ugyanúgy fizetem. A MÁV Zrt.-től bérlem a helyet, ők engedtek a bérleti díjból jelentősen, ez adott némi segítséget. Az állami bértámogatásról pedig csak annyit: a munkavállaló tőlem körülbelül 50 ezer forintot kapna, míg az államtól 30 ezer forintot. 80 ezer forintból ma Magyarországon nem lehet megélni. Úgy érzem magunkra maradtunk – tette hozzá a vállalkozó.

Mong Zoltán (39) egy borbárt üzemeltet Budapesten. Bár ő nem nyit ki idő előtt, bízik abban, hogy a döntéshozók is belátják, rengeteg ember kerülhet előbb-utóbb utcára a korlátozások miatt.

Mong Zoltán a borbárjában meg tudná oldani, hogy kétméteres távolság legyen a vendégek közöttMong Zoltán a borbárjában meg tudná oldani, hogy kétméteres távolság legyen a vendégek között

– Ha jelen helyzetben bárki nyugodt szívvel mehet vásárolni egy áruházba, akár a karácsonyi tömeg közepette, akkor azt is meg lehetne engedni, hogy a vendéglátóhelyek kinyissanak. Az asztalokat tudjuk úgy rendezni, hogy az emberek egymástól 2 méter távolságot tarthassanak. Így 50 százalékosan tudnánk működni, ami segítené a túlélést – vélekedett a tulajdonos.

Ruzsvai Miklós virológus szerint ha kinyitnának a vendéglátóhelyek, újra emelkedne a napi megbetegedések száma.

Ruzsvai Miklós virológus biztos benne, hogy a vendéglátóhelyek nyitása sok beteget eredményezne / Fotó: TV2Ruzsvai Miklós virológus biztos benne, hogy a vendéglátóhelyek nyitása sok beteget eredményezne / Fotó: TV2

– A kijárási korlátozás csak a vendéglátóhelyek korlátozásaival együtt hozta meg a kívánt hatást – mondta.

„A vendéglátóhelyekkel kapcsolatos korlátozásokat akkor lehet fokozatosan enyhíteni, ha elegendő oltóanyag érkezik az országba” – mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján.

Az újranyitáson ennek ellenére egyre több vendéglátóhely-tulajdonos gondolkodik Dúró Dóra országgyűlési képviselő szerint. A Mi Hazánk Mozgalom egyenesen polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett.

Dúró Dóra a Mi Hazánk Mozgalom nevében aláírás-gyűjtést indított, hogy nyithassanak a vendéglátók / Fotó: MTI Soós LajosDúró Dóra a Mi Hazánk Mozgalom nevében aláírás-gyűjtést indított, hogy nyithassanak a vendéglátók / Fotó: MTI Soós Lajos

– A turizmusban, vendéglátásban dolgozók hétköznapi megélhetése került veszélybe. Azt is kezdeményeztük, hogy legalább tárgyaljon a kormány a vendéglátás képviselőivel, találjanak egy kompromisszumos megoldást – közölte a politikus.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője egy online sajtótájékoztatón azt mondta: bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, létszámkorláttal, de vállalnák a nyitást.

Engedhet az állam

Polgári engedetlenségnek nevezzük, ha egy ember vagy csoport szándékosan azért követ el törvénysértést, hogy igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozásra vagy hatósági gyakorlatra hívja fel a közfigyelmet. Az engedetlenkedő tudja, hogy tette jogi felelősségre vonással járhat, és vállalja a hátrányos következmények kockázatát – írja a TASZ. Dr. Rinfel János ügyvéd szerint egyes vendéglátósok nyitása is beleesik a polgári engedetlenség kategóriájába.

– Az állam ilyenkor bírságolhat, egyéb retorziót alkalmazhat vagy engedményt tehet – mondta az ügyvéd, aki azt tanácsolta: ilyen esetekben érdemes inkább az adott érdekképviseleti szervezethez fordulni.

Mikor beszélhetünk polgári engedetlenségről? – A TASZ válaszol

Ha egy étterem üzletvezetője úgy dönt, hogy nem csak elvitelre szolgál ki vendégeket, ellentmond a vonatkozó járványügyi szabályoknak. Ha lesz, aki elszánja magát erre a lépésre február 1-jén, az tudatos döntés eredménye lesz – ez abból is látszik, hogy ez már most is téma a közéletben. Az viszont kérdéses, hogy mi a szabályok megszegésének az indoka. Polgári engedetlenségről akkor beszélhetünk, ha a szabályok megszegését azért tervezik az érintettek, mert meggyőződésük, hogy a korlátozások össztársadalmi szinten több kárt okoznak, mint hasznot. Ha ezt így gondolják, akkor az persze vitatható, hogy igazuk van-e, de ebben a meggyőződésben ott lehet az az elem, ami a polgári engedetlenséget azzá teszi, ami: a tiltakozás, valamilyen az egyén személyes érdekein túlmutató cél érdekében. Ha viszont a szabályok megszegésének az az oka, hogy egyébként az érintett éttermek tönkremennének, akkor polgári engedetlenségről nem beszélhetünk, mert kizárólag személyes érdekek érvényesítéséről van szó.

Az, hogy jelenleg általános gyülekezési tilalom van érvényben, nagyon megnehezíti azt, hogy az emberek valóban hatékony, de nem jogsértő eszközzel fejezzék ki egyet nem értésüket a kormány intézkedéseivel kapcsolatban. Sokan érzik magukat dühösnek és kiszolgáltatottnak, de az, hogy nem lehet tiltakozni, csak fokozza ezeket az egyébként is jelen lévő feszültségeket.

A vendégek esetében szintén a céltól függ, hogy az ő magatartásuk polgári engedetlenségnek tekinthető-e. Hiába hiányzik mindenkinek, hogy eltöltsön egy kellemes estét egy étteremben, ha valaki pusztán ezért ül be a törzshelyére, az még nem lesz polgári engedetlenség, csak a járványügyi szabályok megszegése. A polgári engedetlenségnek tudatos, erkölcsi meggyőződésből fakadó értékválasztáson kell alapulnia.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (2.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Barátnőmtől lestem el az alapos zuhanypucolás titkát! Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni – videó

Ezzel az egyszerű módszerrel jelentősen felgyorsítható a folyamat Kacie Stephens ausztrál takarítónő a Tiktokon mutatja be követőinek a tisztítás...

Pentagon: Ukrajna képes megtámadni a Krímet amerikai fegyverekkel

Laura Cooper a HIMARS rakétavető rendszerekre hivatkozik. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Ukrajnába szállított HIMARS rakétavető rendszer...

Pénzbüntetést kapott Krím szépe, amiért egy ukrán dalt énekelt az Instagramon

A videóban szerepelt a barátnője is, őt tíz nap elzárással büntették. A bíróság szerint az idei Krím-szépe lejáratta az...