21.9 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

A világ vagyonának 82 százaléka a leggazdagabb 1 százaléknál van

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A tavalyi évben tovább nőtt a szakadék a szuper-gazdagok és a Föld többi embere között, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el.

A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, míg a legszegényebbek semmilyen növekedést nem értek el. A Föld lakosságának szegényebbik fele – 3,7 milliárd ember – semmit sem profitál, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el – derült ki az Oxfam hétfőn publikált jelentéséből.

A segélyszervezet szerint ezek az adatok egy hibás rendszerre mutatnak, a leggazdagabbak és -szegényebbek közötti kiegyensúlyozatlanságért pedig az adócsalás (a szupergazdagok adókerülése), a vállalatok befolyása a politikára és a munkavállalók jogainak folyamatos csökkenése felel.

A jelentés arról ír, hogy a tavalyi és tavalyelőtti évben minden második nap lett egy új milliárdos – utalva a Forbes magazin milliárdosokról szóló listájára.

Míg 30 éve 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezett, addig 2017-ben 7700 milliárd dolláros összvagyonnal az Oxfam szerint rekordszámú, 2043 milliárdos szerepelt a listán.

Az Oxfam immár 5 éve készít hasonló jelentéseket. Számításaik szerint 2017-ben a Föld leggazdagabb 8 emberének akkora vagyona volt, mint a világ szegényebb felének összesen.

A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve.

A világ vagyonának 82 százaléka a leggazdagabb 1 százaléknál van 1

Az Oxfam kiefjtette, a leggazdagabb 1% az adózásnál különböző trükköket vet be, és ezzel mintegy 200 milliárd dollárnyi közteher megfizetését kerüli ki. Ettől a fejlődő országok viszont legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el.

Ez több mint az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárd dolláros összege.

Jörn Kalinski, az Oxfam egyik németországi vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer “a nők következetes kizsákmányolásán” alapul. “Kevesebbet fizetnek” nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között.

Forrás: BBC, MTI, Szeretlek Magyarország, illusztrációk: Pixabay

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

4 kedves történettel emlékezünk a ma 8 éve elhunyt Robin Williamsre – nem ismert nagyszerű filmekkel – videók

Robin Williams 63 évesen hagyott itt minket 2014. augusztus 11-én. Noha halála tragikus volt, és még mindig derülnek ki...

Majd’ egymillió forint értékben lopott fülhallgatókat egy budapesti szarka – videó

Közel egymillió forint értékben lopott fülhallgatókat egy férfi Budapesten. Volt, hogy a műszaki bolti „szarkája” a kiállított telefonok...

Iskolakezdés gazdasági válság idején: a füzetek árát is összehasonlítják a szülők

Augusztus első hete is már az iskolakezdés időszakáról szól, az emberek pedig igyekeznek a leghatékonyabban beszerezni a tanuláshoz...

Az ukránoknak küldött újfajta amerikai fegyvernek megvolt a próbája? – Twitter videó

Az ukránok nem vállalták fel hivatalosan a krím-félszigeti Szaki légibázison történt robbanásokat, azonban sejteni lehet, hogy az USA-tól...
facebook