0.9 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

A világ vagyonának 82 százaléka a leggazdagabb 1 százaléknál van

Dátum:

Megosztás:

A tavalyi évben tovább nőtt a szakadék a szuper-gazdagok és a Föld többi embere között, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el.

A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, míg a legszegényebbek semmilyen növekedést nem értek el. A Föld lakosságának szegényebbik fele – 3,7 milliárd ember – semmit sem profitál, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el – derült ki az Oxfam hétfőn publikált jelentéséből.

A segélyszervezet szerint ezek az adatok egy hibás rendszerre mutatnak, a leggazdagabbak és -szegényebbek közötti kiegyensúlyozatlanságért pedig az adócsalás (a szupergazdagok adókerülése), a vállalatok befolyása a politikára és a munkavállalók jogainak folyamatos csökkenése felel.

A jelentés arról ír, hogy a tavalyi és tavalyelőtti évben minden második nap lett egy új milliárdos – utalva a Forbes magazin milliárdosokról szóló listájára.

Míg 30 éve 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezett, addig 2017-ben 7700 milliárd dolláros összvagyonnal az Oxfam szerint rekordszámú, 2043 milliárdos szerepelt a listán.

Az Oxfam immár 5 éve készít hasonló jelentéseket. Számításaik szerint 2017-ben a Föld leggazdagabb 8 emberének akkora vagyona volt, mint a világ szegényebb felének összesen.

A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve.

A világ vagyonának 82 százaléka a leggazdagabb 1 százaléknál van 1

Az Oxfam kiefjtette, a leggazdagabb 1% az adózásnál különböző trükköket vet be, és ezzel mintegy 200 milliárd dollárnyi közteher megfizetését kerüli ki. Ettől a fejlődő országok viszont legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el.

Ez több mint az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárd dolláros összege.

Jörn Kalinski, az Oxfam egyik németországi vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer „a nők következetes kizsákmányolásán” alapul. „Kevesebbet fizetnek” nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között.

Forrás: BBC, MTI, Szeretlek Magyarország, illusztrációk: Pixabay

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...