4.8 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

A világ legrövidebb- és leghosszabb országhatárai

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Akik földrajzi adatok után kutakodnak, biztosan feltették már magukban a kérdést, hogy a világon melyik a leghosszabb, illetve melyik a legrövidebb országhatár, ami két szuverén állam között van?

A leghosszabb egybefüggő határt még elég könnyű meghatározni: az USA és Kanada között húzódik, és 8893 km hosszú. Ami kétezer kilométerrel több, mint az utána következő orosz-kazak határ (ami a leghosszabb egybefüggő szárazföldi államok közötti határ)

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

A világ legkisebb határszakaszát megtalálni viszont nem ennyire triviális. Az ember arra gondolna először, hogy biztosan a törpeállamok felé kell keresgélni. Ha megnézzük a világ legkisebb államát, ami a Vatikánváros, azt találjuk, hogy annak a határa 3.3 km hosszú.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

 

A második legkisebb országot, Monacot pedig 4.4 km hosszú határ választja el Franciaországtól.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Az Egyesült Királyság fennhatósága (szakszerűen megnevezve: Brit tengerentúli terület) alá tartozó Gibraltár felé is jogosan kereskedhetünk, hiszen ezt az államot csak mindössze 1.2 km hosszú határ választja el Spanyolországtól, ami jóval kisebb, mint az előzőek.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Európában nem is találunk ennél rövidebb határszakaszt. Viszont, ha átevezünk a Gibraltári-szoros másik oldalára, és alaposan megnézzük az afrikai országokat, feltűnhet egy elég furcsa, négy ország közötti csomópont, Namíbia, Botswana, Zimbabwe és Zambia között. A világtörténelemben is elég ritka eset, hogy négy ország határa találkozna egyetlen pontban, de manapság is az, még országon belüli közigazgatási határok esetén is.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Ha elég közelről megnézzük ezt a találkozási pontot, kiderül, hogy ott nem is találkozik a négy ország! Van egy aprócska szakasz a Zambézi folyó közepén, és eszerint Namíbia nem határos Zimbabwéval!

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

A fenti térképen az látható, hogy Botswana és Zambia között van egy 150 méteres kis szakasz, és így nem alakult itt ki négyes határpont (quadripoint). Ez a kis szakasz azért alakult így, hogy Botswana és Zambia között zavartalanul üzemelhessen a komp, illetve azóta már egy hidat kezdtek el építeni, ami a tervek szerint 2020-ban készül el.

De természetesen nem is Afrikában lennénk, ha beletörődnénk egy ilyen 150 méteres határba, mert ezt a határt is kétségbe vonják egyesek, ahogy az kiderül a népszerű kérdés-válasz oldal, a Quora egyik válaszából, az zimbabwei oktatási minisztréium egyik dolgozója tollából:

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Hát ennyit Afrikáról! Azonban nem kell itt megállnunk, ha meg akarunk győződni, hogy tényleg megtaláltuk-e a legkisebb országhatár szakaszt! Tudvalévő, hogy rengeteg országnak van a világon egy másik országon belüli területe, amit exklávénak nevezünk. Az egyik legszebb példája ennek a fogalomnak, a Hollandia területén lévő Baarle nevű városka, ami két részből áll: Baarle-Nassau a holland, Baarle-Hertog a belga rész.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Ebben a városkában ha nem figyel az ember sörözés közben, könnyen áttolhatja a székét Hollandiából Belgiumba! Még szerencse, hogy nem kell ilyenkor végigszenvedni egy vámvizsgálatot!

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Ebben a városkában, Loveren városrészben van a legkisebb ilyen terület, ha ezt körbemérjük, akkor 212 métert kapunk. Ez bizony még az afrikai határkánknál hosszabb!

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Menjünk inkább vissza Afrikába, hiszen ott Spanyolországnak is vannak exklávéi! Még a marokkói uralkodóval való konfliktusukból eredeztetően két városkát is megtartottak az ibérek a mai napig, az egyik Melilla, a másik pedig Ceuta. De a két városkán kívül van még pár apróbb szigetecske is, amik nagyrészt csak sziklából állnak, illetve a sziklákra épített erődökből, amik igencsak megkeserítették anno a marokkói hajósok életét. Az egyik ilyen kis erőd a Peñón de Vélez de la Gomera, amit csak egy apró földnyelv köt össze a kontinenssel. Ezt a kis sziklát bár többször is (1680, 1701, 1755, 1781 és 1790) ostromolták a marokkói hadak, de elfoglalni nem tudták.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Ez a kis félsziget elég turistacsalogató módon néz ki, de sajnos nincs ott határátkelő, turisták csak helikopterrel érkezhetnek oda, ha kaptak rá előzetesen engedélyt. Ugyanis a sziklán nagyjából egy 150 fős katonai kontingens állomásozik, és nem igazán fogadnak civileket.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

A strandolók viszont láthatóan nem foglalkoznak azzal, hogy spanyol, vagy marokkói területen terítik le a törülközőjüket, vagy húzzák partra a csónakjukat, a hivatalos határ ugyanis a kis földnyelv közepén húzódik hivatalosan, és mindössze 85 méter.

Illustration for article titled A világ legrövidebb országhatára

Ennél már tényleg nem találunk kisebb államhatárt (jelenleg).

Az illusztrációhoz használt térképek forrása:

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...