22.2 C
Budapest
2022. május. 26. csütörtök

A világ legfélelmetesebb mesterlövészei: kilométerekről találják el a célpontot.. – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

A modern háborúk legrettegettebb harcosai a mesterlövészek. Az álcázás mesterei, kitartóak, órákig képesek mozdulatlanul várni a megfelelő pillanatra, és a saját puskájuk hatásos lőtávolságánál messzebbről is képesek eltalálni a célt.

A Pentagon a vietnámi háborúban megvizsgálta a harcoló egységek statisztikáit, és kiderült, hogy míg egy átlagos katona 50 ezer lövésenként találta el az ellenséget, egy mesterlövésznek ehhez 1,3 lövés kellett. Bemutatjuk az elmúlt 60 év legeredményesebb mesterlövészeit.

Carlos Hathcock, a Fehér Toll

Minden idők talán leginkább elismert mesterlövésze az amerikai tengerészgyalogság őrmestere, Carlos Hathcock volt. A vietnámi háborúban vált legendává, ahol egy

FEHÉR MADÁRTOLLAT TŰZÖTT AZ ÁLCASZÍNŰ TRÓPUSI SAPKÁJÁBA, HOGY AZ ÉSZAK-VIETNÁMI KATONÁK BIZTOSAN MEGLÁSSÁK.

Innen származott a Fehér Toll beceneve. Hathcock nem a megsemmisített célpontok számával került az első helyre, bár ilyen rangsorban sem vallana szégyent, hiszen – bár hivatalosan „csak” 90 ellenséget lőtt le –, a valóságban 400 fölött lehet a találatai száma.

Carlos Hathcock tengerészgyalogos őrmester Vietnámban. FORRÁS: USMC ARCHIVES

Az amerikai mesterlövész több tényező nyomán került a toplista első helyére. Az első, hogy 30 ezer dollár vérdíjat tűzött rá ki a kommunista vezetés.

A második, hogy MINDEN, RÁ VADÁSZÓ VIETNÁMI MESTERLÖVÉSZT LELŐTT.

Az egyiküket Kobrának hívták, aki addigra már sok amerikai katonát megölt. Hathcock a vietnámi lövész puskatávcsövén keresztül, több mint 500 méterről találta fejbe az ellenfelét – mint a filmekben.

Órákon át cserkésztük egymást az utolsó napon. A végén helyet cseréltünk, én odajutottam, ahonnan ő indult, ő pedig az én kiindulási helyemre. És ez lett a veszte, mert nappal szemben volt és megcsillant a távcsöve a napfényben. Azonnal lőttem. Szerencsém volt. 

Egy másik alkalommal egy rettegett északi mesterlövésznővel, az Apaccsal végzett.

AZ APACS TÖBB AMERIKAI FOGLYOT MEGKÍNZOTT, CSAK HOGY ELJUSSON AZ ŐRMESTERHEZ.

Az utolsó áldozatát élve megnyúzta a dzsungelben, a közelben levő amerikai tábor katonái egész éjjel a szerencsétlen fogoly sikolyait hallgatták. Hathcock másnap reggel bukkant rá a vietnámi katonanőre, többórás cserkészés után, és csak onnan tudta azonosítani, hogy meglátta, guggolva vizel, nem pedig állva.

Vietkong gerillanő. FORRÁS: WAR HISTORY ONLINE

A harmadik emlékezetes akcióját is egyedül hajtotta végre. Ekkor, 1967-ben

KÉT NAPON ÁT, CENTIRŐL CENTIRE KÚSZOTT 1500 MÉTERT, HOGY MEGFELELŐ POZÍCIÓBA KERÜLHESSEN EGY KOMMUNISTA PARANCSNOKI BUNKERREL SZEMBEN, AHOL VÉGÜL LELŐTT EGY ÉSZAKI TÁBORNOKOT. 

 

HATHCOCK TÁVOLSÁGI REKORDJA 2286 MÉTER VOLT, amit több mint három évtizedig senki nem tudott túlszárnyalni.

A kanadai mesterlövészek

Aaron Perry törzsőrmester 34 évvel később döntötte meg Hathcock rekordját. 2002 márciusában, az afganisztáni Anaconda-hadműveletben érte el ezt a találatot. Perry egy hatfős team tagjaként

LŐTTE KI A TÁLIB KATONÁT 2310 MÉTERRŐL. 

Kanadai mesterlövész McMillan Tac-50 puskával. FORRÁS: REDDIT

Robert Furlong őrmester alig pár nappal Perry rekordlövése után, egy másik csapat tagjaként harcolt, amikor egy csoport tálib fegyverest pillantottak meg.

Furlong első két lövése mellément, de a harmadik 2430 MÉTERRŐL ELTALÁLTA AZ ELLENSÉGET.

A tálib csoport szétfutott, amikor a társukat a láthatatlan ellenség kilőtte. Mindkét kanadai McMillan Tac-50 puskát használt.

Az angol rekorder

Craig Harrison. FORRÁS: WIKIPEDIA

Craig Harrison brit mesterlövész 2009 novemberében 2475 MÉTERRŐL LŐTT LE EGYMÁS UTÁN KÉT TÁLIB FEGYVEREST. A tálibok géppuskával lőtték Harrison konvojának első járműveit a hegyekben.

Könnyű dolgom volt, mert tökéletes volt az időjárás. Nappal, szélcsendben, kiváló látási viszonyok között céloztam. 

A géppuskát kezelő terrorista halála után a másik tálib megpróbálta folytatni a tüzelést, amikor Harrison kétszer is rálőtt. Az első lőszer kilövése után azonnal helyesbített, és annak a becsapódása előtt már ki is lőtte a második lövedéket. A terrorista éppen felállt, így az első lövés, ha centikkel is, de mellément, a második viszont nem.

A LŐSZEREK 6 MÁSODPERCIG REPÜLTEK A CÉLIG. A DOKUMENTÁLT MESTERLÖVÉSZ-TALÁLATOK TÖRTÉNETÉBEN Ő VOLT AZ ELSŐ, AKINEK EGYSZERRE KÉT LÖVEDÉKE VOLT A LEVEGŐBEN A CÉLBA CSAPÓDÁS ELŐTT.

A brit mesterlövész fegyvere egy Accuracy International L115A3 volt, amit sokan a világ legjobb ilyen puskájának tartanak.

A brit haderőben rendszeresített Accuracy International LL115A3 mesterlövész puska. FORRÁS: 19FORTYFIVE

A puska hatásos lőtávolsága 1500-1700 méter, így kellett kiszámítania azt a ballisztikus pályát, amin végül a lövedékek elérték a célt. Harrison a világrekord lövésről és a háború következményeként keletkezett poszttraumatikus stresszről is beszél ebben az interjúban:

Az ismeretlen világrekorder

2017-ben egy kanadai katona megdöntötte Harrison távolsági rekordját, nem is kicsivel. Plusz 1100 méterről messzebbről lőtte ki az ellenséget – vagyis egészen

PONTOSAN 3540 MÉTERRŐL TALÁLTA EL.

A kanadai egységek iraki feladatai közé sosem tartozott az első vonalbeli harc, de a harcolók támogatása igen.

Kanadai mesterlövész és a figyelője. FORRÁS: GLOBAL NEWS

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Brutális jégeső verte el Bács-Kiskun megyét, villámárvíz csapott le Kaposvárra – videó, fotók

Hatalmas erővel lendült be szerda délutánra a vihar az ország több pontján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szinte...

Brüsszelben kiakadtak azon, hogy a magyar kormányban csak fehér magyar emberek vannak

Ahogy arról portálunk is beszámolt, kedden a miniszterek bemutatásával és eskütételével megalakult az ötödik Orbán-kormány. Ezen alkalomból Kovács Zoltán posztolt egy...

Uniós bűncselekménnyé nyilvánítaná az Európai Bizottság a szankciók megsértését

Két javaslattal állt elő az Európai Bizottság, amelyek Ursula von der Leyen elnök szerint segíthetnek még nagyobb nyomást helyezni...

Pórul járt utasok: Rómában rekedt kedden éjjel a Wizz Air 180 utasa, sokan az éjszakát is a repülőtéren töltötték – Itt a légitársaság válasza

Róma – A római repülőtérenhagyta mintegy 180 utasát a Wizz Air légitársaság. A gépnek kedden 22.20-kor kellett volna...