1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Várpalotai Rendőrkapitányság felhívásai: Figyelem! Cégvezetők, intézményvezetők e-mail címével élnek vissza a csalók, illetve tanácsok nyereményjátékra való hivatkozással elkövetett csalások, trükkös lopások megelőzésére..

Dátum:

Megosztás:

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság egy új típusú csalásra hívja fel főként a vállalatok, intézmények vezetőinek, munkatársainak a figyelmét.

Az utóbbi időben több olyan eset is történt Veszprém megyében, amikor egy vállalkozás vagy intézmény vezetőjének valós e-mail címéhez nagyon hasonló e-mail címről érkezett levél az adott cég egyik pénzügyi alkalmazottjához. A levelet a csaló a cégvezető nevében írta, amelyben utasította a munkatársát, hogy a vállalkozás számlájáról utaljon el egy összeget egy külföldi bank kezelésében lévő számlaszámra. Több esetben a csalók utánajártak az alkalmazottak nevének is, és a levélben a keresztnevükön szólították őket. A csalók által írt utalást kérő e-mailekre jellemző volt, hogy magyartalan megfogalmazással íródtak.

Ez a módszer napjaink egyik jellemző elkövetési módszere, amikor is cégek vezető tisztségviselőinek az e-mail címével élnek vissza a csalók. A célszámlák többnyire külföldön találhatóak, és a csalók sokszoros továbbutalással nehezítik meg az ügy felderítését.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokkal szolgál:

Tanácsok cégvezetőknek

 • Legyen tisztában a veszélyekkel és győződjön meg arról, hogy ezeket az alkalmazottak is ismerik!
 • Figyelmeztesse az alkalmazottakat, hogy legyenek elővigyázatosak a fizetési kérésekkel!
 • Vezessen be belső protokollokat a kifizetésekkel kapcsolatban!
 • Vezessen be egy eljárást arra, hogyan ellenőrizzék az e-mailben érkezett fizetési kérés jogosságát!
 • Alakítson ki jelentési rendet a csalások kezelése érdekében!
 • Vizsgálja felül a cég weboldalán szereplő információkat, ha szükséges, korlátozza ezeket az információkat, és legyen óvatos a közösségi média oldalakon!
 • Mindig értesítse a rendőrséget, ha csalást észlel, akkor is, ha nem dőlt be a csaló üzenetnek!

Tanácsok alkalmazottaknak

 • A fentiekhez hasonló csalások elkerülése érdekében a pénzügyi tartalmú munkáltatói kérések, utasítások esetében mindig szükséges az utalás megtörténte előtt a vezető, pénzügyi felelős megkeresése, és a visszaellenőrzés.
 • Legyen gyanús, ha közvetlenül egy olyan vezető keresi Önt, akivel eddig nem került kapcsolatba, valamint arra kéri, hogy térjen el a megszokott ügyintézéstől.
 • Keltse fel a gyanúját, ha a levélíró teljes titoktartást kér vagy nyomást, sürgetést, fenyegetés érez a részéről, esetleg a telefonáló szokatlanul kedves vagy jutalmat ígér.
 • Szigorúan tartsa be a fizetéssel és a beszerzéssel kapcsolatos biztonsági szabályokat! Semmit ne hagyjon figyelmen kívül!
 • Mindig figyelmesen ellenőrizze az e-mail címeket, amikor bizalmas információkat kezel vagy pénzt utal!
 • Ha kétsége merül fel egy fizetési kéréssel kapcsolatban, egyeztessen egy hozzáértő kollégával!
 • Soha ne nyisson meg gyanús linkeket vagy mellékleteket, amelyek e-mailen érkeznek! Legyen különösen figyelmes, ha a magán e-mail fiókjába lép be a céges számítógépen!
 • Minél kevesebb információt osszon meg a közösségi oldalakon!
 • Ne osszon meg információt a cég szervezeti felépítésével, biztonságával és eljárási rendjével kapcsolatban!
 • Ha gyanús e-mailt vagy telefonhívást kap, mindig jelezze a vezetőjének!
 • Csalás esetén tegyen feljelentést a rendőrségen!

Ne higgyenek a csalóknak!

A Várpalotai Rendőrkapitányság elsősorban a nyereményjátékra való hivatkozással elkövetett csalások, trükkös lopások megelőzési lehetőségeire hívja fel a lakosság figyelmét.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2021. március 9-én, délután Várpalotán egy nő azzal szólított le egy idős személyt, hogy az önkormányzat egyik nyereményjátékán nyert. Ezután a sértettet otthonáig kísérte, majd a nyeremény ellenértékeként kétszázezer forintot meghaladó összeget kért el.

Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg az idős embereket, elterelik figyelmüket és tévedésbe ejtik a bűncselekmények elkövetése érdekében.

A történetek, legendák változatosak, szinte kifogyhatatlanok, igyekeznek a napi aktualitásokhoz igazítani azokat.

A bűncselekmények elkerülése érdekében a rendőrség az alábbiakat tanácsolja:

 • A legfontosabb, hogy SOHA ne engedjen idegeneket a lakásába, udvarába! A lakásajtókat, kertkapukat tartsa zárva a nappali órákban is!
 • Ajtónyitás előtt mindig győződjön meg arról, hogy ki áll az ajtó előtt! Ajtajára szereltessen biztonsági láncot!
 • Alaposan ellenőrizze a hivatalos személy igazolványát, szolgáltatóhoz, hivatalhoz, hatósághoz való tartozását! A rendőr és a tűzoltó sem kivétel!
 • A víz-, áram-, gáz-, telefon-, kábeltévé szolgáltató, nyugdíjfolyósító, egészségpénztár munkatársai senkinek nem visznek házhoz pénzt!
 • Nyereményjátékkal és nyeremény kézbesítésével kapcsolatban mindig legyen körültekintő, és győződjön meg annak valóságtartalmáról.
 • A közműszolgáltatók karbantartást, javítást előzetes bejelentés alapján végeznek, erről az állampolgárokat hivatalos levélben vagy közleményben értesítik!
 • Pénzt csak a postás visz házhoz és az nem hamis!
 • Idegen kérésére ne váltson pénzt!
 • A megtakarított pénzét lehetőség szerint tartsa bankban! Amennyiben mégis tart otthon nagyobb összeget, idegenek előtt ne vegye elő!
 • Családtagjai helyett ne fizessen ki tartozást, ne vegyen át nekik hozott pénzt, csak akkor, ha ezt előre megbeszélték! Egyéb esetben kérje meg az idegen személyt, hogy jöjjön vissza később, amikor hozzátartozói otthon tartózkodnak!
 • Óvakodjon a házaló árusoktól, a rosszullétre, betegségre hivatkozó idegenektől!
 • Éljen „egészséges” bizalmatlansággal, gyanakvással az Önt felkereső idegen személyekkel kapcsolatban!

Amennyiben a hívatlanul érkező idegen személlyel szemben kételyei merülnének fel – a lakásba, udvarba történő beengedés előtt –, kérjen segítséget rokonoktól, szomszédoktól, vagy szükség esetén hívja a rendőrséget az éjjel-nappal hívható 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén.

Kérjük, fogadja meg tanácsainkat annak érdekében, hogy Ön ne válhasson csalók és trükkös tolvajok áldozatává!

police

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...