11.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

A vállalkozókat érintő rezsicsökkentésről döntött a kormány.

Dátum:

Megosztás:

Orbán Viktor a Magyar Vállalkozók Napján elmondott beszédében jelentette be, hogy 10 eurós csökkentést hajtanak végre a vállalati energiaáraknál. A részleteket később hozzák nyilvánosságra, de elemzői várakozások szerint az ipari villamosenergia egységára csökkenhet majd ennyivel, vagyis nagyjából 3800 forinttal. A miniszterelnök arról is beszélt: a magyar vállalkozók magánsikerei az ország közsikereinek előfeltételei.

Egy gazdasági fétis, nevezetesen, hogy „EU-s tagállam EU-s pénz nélkül nem tud boldogulni”, omlott össze azzal, hogy Magyarország megmutatta idén:

lehet uniós pénzek nélkül szervezni a gazdaságot

– mondta a miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén, a MüPában.

A vállakozóknak terhet jelentett

A kormányfő azonban világossá tette: minden Magyarországnak járó eurócenteket be fogják vasalni Brüsszelen.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a liberális gazdaságpolitika szerint nem lehet egyszerre növelni a gazdaság teljesítményét és közben csökkenteni az államadósságot. Magyarországnak ez mégis sikerült – derült ki a kormányfő beszédéből. A gazdaság „három csapdája” a hitelezésé, az energiaáraké és a fogyasztásé – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Jelezte: minden kérdést igyekeztek megoldani, például

az energiaárak kérdését a lakosság szintjén rendezték. Csakhogy a vállalkozóknak ez terhet jelent,

ezért lépett most a kormány.

Kitörési lehetőségek

„A kormányülésen döntöttünk a 10 eurós árcsökkentésről. Az intézkedéseket hamarosan látni fogják. A következő évben további energiaár-csökkenéseket szeretnénk a vállalkozók számára” – fejtette ki Orbán Viktor.

A magyar gazdaság számára kiemelkedő lehetőségekkel kecsegtető iparágakról szólva a miniszterelnök

az info-kommunikációt, a hadiipart, a logisztikát, a jármű- és élelmiszer- valamint a gyógyszeripart nevezte meg.

A VOSZ tagjait ezzel együtt további befektetésre biztatta a kormányfő.

A repülőtér és a felemelkedés példája

Kiemelte: a vállalkozók sikeréből az ország felemelkedése, tehát a közhaszon növekedése áll elő. A politikai vezetők felelőssége és munkája, hogy „ezt úgy igazgassa össze, hogy az önök magánsikerei mégis az egész ország sikerévé váljanak”.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Olyan kormányunk van, amely hisz abban, hogy

a dagály minden hajót felemel”,

majd hozzátette: míg a vállalkozók magánhasznot remélnek egy üzleti tranzakciótól, addig a politika azt reméli, hogy mindez a nemzet javára válik.

A miniszterelnök erre kiváló példának tartja a budapesti repülőtér visszavételét.

A kormány korábban a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét – fogalmazott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Ők biztosítják több millió család egzisztenciáját, nem csak békeidőben, hanem a háború és a szankciók sújtotta nehéz időkben is megbízható partnerként segítették Magyarországot.

Az elmúlt évtizedben látott példa nélküli fejlődés – az 1 millió új munkahely létrehozása, a regisztrált álláskeresők számának történelmi mélypontra szorítása, az uniós fejlettséghez való dinamikus felzárkózás – egyáltalán nem valósulhatott volna meg nélkülük.

A kormány köszönetét fejezi ki a vállalkozások számára amiatt is, hogy az elmúlt években soha nem látott mértékben emelkedtek a bérek: egy minimálbért vagy bérminimumot kereső dolgozó a Gyurcsány-korszakhoz képest már több mint 3,5-szer akkora fizetést vihet haza, miközben a keresetek is a háromszorosára emelkedtek.

Az Országgyűlés a vállalkozók és vállalkozások ezen közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységének elismeréseként nyilvánította minden év december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává. A kormány továbbra is azt kívánja a közel 1 millió magyar vállalkozás számára, hogy őrizzék meg innovatív szemléletüket, versenyképességüket.

A legutóbbi mért havi adatok alapján már nőttek a reálbérek Magyarországon, az emelkedést segítette, hogy a kormány az ígért év vége helyett már októberre egyszámjegyűre szorította le az inflációt – mondta György László kormánybiztos az M1-en pénteken.

A kormánybiztos felidézte: a reálbérek az elmúlt egy évben csökkentek, ami azért volt szokatlan, mert az ezt megelőző 12 évben folyamatosan azt tapasztalhatták a munkavállalók, hogy egyre többet tudnak vásárolni a fizetésükből.

György László kifejtette, hogy

a reálbérek növekedése azt eredményezheti, hogy a családok egyre többet vásárolnak majd, ami segíteni fogja a bruttó hazai termék (GDP) növekedését.

Az emelkedő minimálbérrel kapcsolatban felhívta a figyelmet: fontos eredmény, hogy ilyen gyorsan sikerült megállapodni, és a munkaadók beleegyeztek abba, hogy már december 1-jétől járjon a magasabb minimálbér és a garantált bérminimum.

György László a Kossuth Rádió Jó reggel Magyarország! című műsorában kifejtette: sikerült előbb elérni az egyszámjegyű inflációt, a nemzetközi környezet nem annyira zavaros, mint tavaly ilyenkor, így van ambiciózusabb kamatcsökkenésre lehetőség, és ebben az esetben előbb tudna beindulni Magyarországon a gazdasági növekedés és a piaci alapú hitelezés.

A kormánybiztos felidézte:

számítások szerint ebben az évben az államilag támogatott programok, hitelprogramok 1,6 százalékponttal járultak hozzá a növekedéshez.

Mintegy 3000 milliárd forint került a gazdaságba a kormányzati gazdaságfejlesztési és gazdaságvédelmi intézkedések eredményeképpen.

Most már az a cél, hogy a piaci alapú hitelezés álljon helyre; szeretnék elérni, hogy a gazdaság növekedéséhez és a piaci alapú hitelezés beindulásához szükséges feltételek rendelkezésre álljanak – fogalmazott György László.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...