6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

A választások után megjavulhat a horvát-magyar viszony

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Világóra

Vannak ám kalandos történetek mostanság Európában. Sőt, a diplomáciai kapcsolatokban is. Itt van mindjárt Horvátország, amelyhez több évszázados kapcsolatok fűznek bennünket, magyarokat, és amelynek függetlenné válását a délszláv háború idején a magyar kormány is aktívan segítette. Korrektnek kell lenni Magyarországgal, nem vádolhatjuk azért, mert meg akarja védeni a határait – fogalmazott a horvát államfő. Ezzel lényegében megcáfolta hazája kormányfőjét, aki az utóbbi időben méltatlan és méltánytalan mondatokat fogalmazott meg Magyarországról és migránspolitikájáról.

A tűzijáték az örömünnepéé volt bő két éve, míg bő két évtizede a bombák hangja visszhangzott horvát területeken. 2013 júliusa a bizakodó és optimista nyilatkozatoktól volt hangos az ország új korszakáról, kísérve Horvátország belépését az Európai Unióba 28. tagállamként. Azóta nem a remélt irányba fordultak a dolgok. A gazdasági várakozások a legkevésbé sem valósultak meg, sőt az ország gazdasági válsága inkább elmélyült. Persze ez nem főként az uniós belépésnek volt köszönhető, de a horvát közvéleménye még kevésbé lelkes, mint volt két éve. Pedig akkor is voltak kétkedő hangok.

A választások után megjavulhat a horvát-magyar viszony
Orbán Viktor miniszterelnök és Zoran Milanovic horvát kormányfő (b). (MTI/Európai Tanács/Mario Salerno)

A gazdasági mélyrepülésnek pedig megvannak a politikai következményei is, hiszen a 2011 óta koalícióban kormányzó szociáldemokraták támogatottsága jócskán visszaesett. Nem tudták kihasználni azt sem, hogy bevezették az unióba az országot. A tavalyi EP-választásokon a jobboldali pártkoalíció fölényes győzelmet aratott. Erre készül a november 8-án esedékes törvényhozási választáson is. Ez határozza ma meg a külföldet illető vitákat, különösen a szomszédokkal ápolt viszont Horvátországban.

Egymást váltva

A jelenleg kormányzó szociáldemokraták a rendszerváltás óta két ízben voltak kormányon. 2000 és 2003 között, illetve 2011 óta. A pártot 1990-ben alapították, a horvát Kommunisták Ligája utódszervezeteként. Az egyik alapító pedig Miroslav Tudjman, aki édesapja politikai ellenfelévé vált ezzel, hiszen annak a Franjo Tudjmannak a fia, aki a keresztény-konzervatív váltópárt, a Horvát Demokratikus Közösség egyik alapítója volt, és a független Horvátország első elnöke 1991-től.

A jobboldali pártot egy nappal Nagy Imre és mártirtársainak újratemetése után hozták létre. A Horvát Demokratikus Közösség talán több a baloldal váltópártjánál, hiszen az elmúlt 25 évből 18 éven adta a horvát kormányt, a háborús évek, majd az újjáépítés esztendeiben, 2003-tól 2011-ig pedig az uniós csatlakozási tárgyalások sűrűjében. Akkor viszont nem tudták megtartani a hatalmat.

Választásokra készülve 

Az elmúlt négy év az uniós csatlakozás jelentette rövid eufóriától eltekintve tehát nem számít sikertörténetnek az ország gazdaságát illetően. A turizmus talán az egyetlen virágzó ágazat, de a nagy ellátórendszerek reformja várat magára, sokszor pénzpazarló módon működik, sok a vita a privatizáció körül, nem egyszer nemzetközi konfliktust is okozva, elég a Mol és az INA közötti vitákra gondolni. Érdemes a zágrábi kormány tagjainak legtöbb megnyilvánulását ezen a szemüvegen, vagyis a kampány szemüvegén keresztül nézni.

A Magyarországgal és Szerbiával ápolt viszony radikális megromlásában a migránshelyzet leginkább csak ürügyként szolgált, talán még jól is jött, hiszen volt kit vádolni augusztustól, amikor gyakorlatilag egy nap alatt omlott össze a horvát menekültügyi rendszer. Ennek ellenére Zorán Milanovic miniszterelnök éles kirohanásokat intéz Magyarország ellen, pedig a horvát uniós csatlakozás egyik legnagyobb pártfogója és támogatója hazánk volt. A kormányfő szavai a horvát diplomácia is erősnek érezte, hiszen a budapesti nagykövet elviekben elnézést kért miniszterelnökének Magyarországra és a magyar kormányzatra tett durva kijelentései miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kolinda Graba-Kitarovic horvát elnök. MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt

Ezekről a belpolitikai okokról beszélt a közelmúltban Andócsi János eszéki magyar újságíró és történész. – A politikus a választók kegyeiért harcol. A baloldali pártközpontban úgy döntöttek, ez a retorika vezeti őket győzelemre. Majd kiderül. A mérleg nyelvét a két nagy párton kívüli kisebbségi képviselők is jelenthetik majd a horvát törvényhozásban – magyarázta.

Novemberben változás jöhet 

Ha a horvát kormányoldal politikai taktikája a feszültség fokozása, a hangulat élénken tartása a választások előtt, akkor a jobbközép demokratikus közösségé a békülés, Magyarország felé mindenképpen. Ezt szolgálta a párt vezető politikusának, az ország elnökének találkozója Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szeptember végén, majd a háromnapos magyarországi látogatás Áder János államfő meghívására. Fontos szempont ebben az is, hogy a két politikus és pártjaik ugynazon politikai térfélen játszanak, mindketten tagjai az Európai Néppártnak is, ezekből pedig logikusan következik, amit a legtöbb elemző is mond: ha a Horvát Demokratikus Közösség nyeri a novemberi választásokat, egy csapásra helyre állhat a korábbi jó viszony.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...